Stjärnkocken: ”Bästa snabbmaten? Gotlandslinser”

Linser och kocken Stefan Eriksson

Stefan Eriksson har öppnat hyllade restaurangen Brutalisten i Stockholm tillsammans med konstnären Carsten Höller. För Café väljer han sina popkulturella favoriter.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2022-12-14 10:36  |  Lästid: 3 minuter

Bästa köksverktyget: Det är och förblir alltid en sak: kniven. Som en förlängning av ens sinnen och utför det som behövs för att möta rätt storlek och form och textur på det man lagar! Förresten undrar man hur en ”knivlös” meny skulle te sig, vad skulle det bli då för rätter?

Bästa råvaran: Det måste ju vara en av antingen gamla fina fantastiska fjällkor från Sunnanheds Fjällkor i Dalarna eller vilda svampar. Helt magiskt vart det kan ta en i smakerna, eller i och för sig också odlade svampar av gänget på Stockholm Mushroom Farm i Täby. Det kör vi mycket nu på Brutalisten. Galet, bara galet!

Bästa skivomslaget: Uprising av Bob Marley, min första vinylskiva ever! Så jäkla vacker.

Bästa albumet: Just denna vecka Mother av Cleo Sol från förra året. Kan inte sluta lyssna.

Bästa restaurangen: Av dem jag varit på, Etxebarri utanför San Sebastian.

Bästa låten: Cœur d’artichaut av Polo et Pan, fick höra den av en jag gillar. Mycket.

Bästa guilty pleasuren: Choklad.

Bästa gitarrsolot: Hela Ramparts med John Frusciante. Är som en enda slinga som inte tar slut.

Bästa matstaden: Måste ändå drämma till med att jag gillar Tokyo där. De är skönt galna och fascinerade av kvalitet, enkelhet och andra värden än hur vi uppfattar och värdesätter mat och rå­­varor.

Foto: Getty Images

Bästa mat- och dryckeskombination: Gillar goda råvaror tillagade enkelt, och sedan väljer man ett supergott vin. Kombinationer är inte min grej längre som det var förr!

Bästa beatet: Love and death av Ebo Taylor.

Bästa snabb­maten: Gotlandslinser, 10 minuter, smaksättning salt! Blir inte bättre någonsin. En spillra från förr i tiden, då det fanns linsodlingar på varje gård på Gotland under lång tid, tills ­linsen glömdes bort, har legat på en genbank och för några år sedan kom tillbaka till ön. 

Bästa introt: Les ”Là-bas” av Henri Texier – man älskar ju fet ståbas!

Bästa smaksättaren: Buljonger på alger, buljonger på ben, buljonger på lök, buljonger på röda skaldjur, buljonger på mollusker, alla sorters buljonger helt enkelt! Fermenterade råvaror – allt som är fermenterat är verkligen bara det bästa som ger sådan boost till all matlagning i alla stilar!

Bästa filmscenen: Buster Keatons ”chase scene” eller vad som helst med Charlie Chaplin.

Foto: Getty Images

Stefan Eriksson blev utsedd till Årets kock 2005.
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2022-12-14 12:38