Hoppa till innehåll

Världens mest osköna fotbollsspelare har sadlat om – det gör han idag

Fotbollsspelaren Stephan Lichsteiner
Joakim Almén

Juventus impopulära, men spelmässigt relativt kompetenta, ytterback Stephan Lichtsteiner ska göra karriär inom klockbranschen.

Schweizaren Stephan Lichtsteiner har ett rykte om sig att vara en fotbollskille utan hyfs. Rykte och rykte, att den forne Juventus- och Arsenal-backen är en riktigt otrevlig jävel har många vittnat om. Inte minst den svenske ex-toppdomaren Jonas Eriksson som berättat för Café att Lichtsteiner är ”en riktig skitstövel” och den otrevligaste spelarna han dömt.

Lichtsteiner själv verkade ytterst medveten om sin egen trevlighetsstatus hos (motståndar)fans, motspelare och domare. I en intervju med Gazetta dello Sport har han sagt att motståndare hatade honom och att hans gamle tränare Antonio Conte alltid sa att man måste vara en riktig grisig jävel om man vill vinna nåt.

Foto: Getty

Inför säsongen 2020/2021 meddelade den evigt löpande ytterbacken att det var färdigt med att plöja meter upp och ner längs högerkanten. Nu verkar den 37-årige schweizaren ha hittat sitt nya gebit – urmakare. Bland alla ex-spelare som väljer att bli tränare, sportchefer eller – gud förbjude! – spelaragenter framstår Lichtsteiners karriärsval nästan lika uppfriskande som när Tomas Brolin började kränga dammsugarmunstycken.

I en intervju med klocktidningen Hodinkee berättar Lichtsteiner att han numer är lärling hos klockmärket Maurice de Mauriac.

”Jag var inte den lugnaste spelaren på planen. Men Stephan på och utanför planen är två helt olika personer. Utanför är jag en lugn kille. På planen gjorde jag allt för att vinna. Med urmakeri är detaljerna i slutändan likadant. Att vinna. Att få klockan att fungera”, säger Stephan Lichtsteiner i intervjun.

Lichtsteiners som också berättar att han inte är känd för sin händighet i hemmet, ska vara lärling hos klocktillverkaren under ett halvår och kommer under tiden att få tillverka en egen klocka. Hans egna variant av Mauriacs Bauhaus-inspirerade klocka ”L3 sees red”. Klockan ska senare säljas på auktion till förmån för välgörenhet. Gissningsvis till ett högt pris med tanke på Lichtsteiners kändisstatus i sitt hemland.

Jonas Erikssons icke-favorit Stephan Lichtsteiner ska tillverka en egen variant av Maurice de Mauriacs klocka ”L3 sees red”.

Vi kan än så länge bara spekulera i vilka typer av klockor Lichtsteiner kommer vilja göra när han går från urmakare-apprentice till urmakare-master. Men det känns nära till hands att de kommer vara rätt fula och osköna att bära – även om de är bra på att hålla tiden.

Foto: @stephanlichtsteiner // Instagram

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.