Hoppa till innehåll

Jonas Eriksson om otrevliga spelare, sitt värsta misstag som domare och iskalla G&T:s på flyg

Fotbollsdomaren Jonas Eriksson

Den före detta proffsdomaren Jonas Eriksson är en av SVT:s experter under fotbolls-EM. För Café berättar han om karriärsbesvikelser, pengaregn – och Fredrik Wikingssons fothygien.

Jonas Eriksson är Sveriges mest framgångsrika fotbollsdomare genom tiderna, med över 200 internationella matcher, inklusive två EM, ett VM och 47 matcher i Champions League på sitt cv. I dag är Jonas, som la domarkarriären på hyllan 2018, verksam som entreprenör, expertkommentator och föreläsare. Han är aktuell som expert i SVT:s EM-studio och som en av ”drakarna” i SVT:s ”Draknästet” med premiär 19 augusti. I oktober släpper han boken ”Korthuset”, om livet som proffsdomare.

Vad är det bästa med att vara du?

”Att ingen dag är den andra lik. Att jag själv har möjlighet att bestämma vad jag ska göra, när jag ska göra det och oftast vem jag ska göra det med.”   

Vilken är din största framgång i livet?

”Att jag och min fru fått två fantastiska döttrar.”   

Och motgång?

”Att jag inte blev uttagen till att döma VM i Ryssland 2018. Att ingen hade mod nog att berätta det för mig personligen, utan att jag fick läsa om det i tidningen, gjorde det hela ännu mera smärtsamt.”   

Vem är den otrevligaste spelare du har dömt?

”Schweizaren Stephan Lichtsteiner, som bland annat spelade i Juventus och Arsenal. Alltid otrevlig, oavsett om hans lag vann, förlorade eller spelade oavgjort. Tvär, sur, vresig och ifrågasättande. En riktig skitstövel.”   

Och trevligaste?

”Real Madrid-anfallaren Raúl González Blanco. Lugn, ödmjuk och fantastiskt trevlig. Ett föredöme på planen.”   

Vilket är ditt livs största misstag på planen?

”Jag dömde en match i Glasgow 2008. Glasgow mötte Sevilla. Jag missbedömde totalt en situation som skulle ha gett straff till Glasgow och en utvisning till Sevilla-­backen. Men jag slopade det och lät spelet fortsätta. Det var åt helvete fel.”   

2018 lade Jonas Eriksson ner domarkarriären. Under sommarens fotbolls-EM är han av experterna i SVT:s sändningar. Foto: Getty

Vilken är din favorit­svordom?

”Jävla.”   

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15 år?

”Att man inte ska gå runt och vara orolig och ta livet på så stort allvar. Med lite perspektiv så blir de flesta saker snabbt ganska oviktiga. Allt löser sig.”   

Vad är det närmaste du har kommit att dö?

”Jag kraschade med en vespa på Skeppsbron i Stockholm den 6 juni 2003. Jag blev påkörd i bussfilen av en bilist som gjorde en U-sväng utan att se sig för. Det kunde ha gått riktigt illa.”   

Vilket är ditt minst smickrande karaktärsdrag?

”Jag är en extremt obotlig tidsoptimist. Ständigt några minuter sen. Men det har också hjälpt mig att hinna med desto mer i vardagen.”

Vem skulle du vilja be om ursäkt till, och varför?

”Jag skulle vilja be om ursäkt till min morfar, för att jag aldrig berättade för honom hur mycket jag älskade honom och hur mycket han betydde för mig när han fortfarande var i livet.”   

Vilken är din största extravagans?

”Att sitta långt fram i flygplanet på långflygningar.”   

Vad googlade du senast?

”Juventus president Andrea Agnelli.”   

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om dig?

”Att jag skulle följa fotboll slaviskt på tv. Det stämmer inte. Jag tittar ibland, men har blivit avtrubbad efter åren som domare.”   

Ditt hem står i lågor – vilka tre saker räddar du?

”Några fotoalbum och VHS-kassetter från förr.”   

Vilken är din största rädsla?

”Att någon av mina närmaste skulle bli allvarligt sjuk.”   

Den 19 augusti har SVT:s ”Draknästet” premiär där Jonas, tillsammans med bland andra iZettle-grundaren Jacob de Geer, är en av fem ”drakar”. Foto: SVT

När är du som lyckligast?

”När jag befinner mig på en ö i tropiskt klimat. Jag är tillsammans med min familj, har tränat och är perfekt trött i kroppen och har precis druckit tre enheter alkohol.”   

Hur är du som pappa?

”Rolig, snäll, tjatig och jävligt repetitiv.”   

När grät du senast?

”När jag lyssnade på podden Matchen från Radiosporten för några veckor sedan. Ett avsnitt om den avslutande gruppspelsmatchen mellan Brasilien och Kamerun som jag dömde under VM 2014. Det var otroligt många känslor som kom tillbaka från den tiden. Hur jag mådde och kände och hur stolt jag var över vad jag hade åstadkommit.”   

Vad smugglade du in i landet senast?

”En svindyr Sony-skärm som jag packade ner i handbagaget efter en Dubai-resa 2006. Min fru påminner mig än i dag om raseriutbrottet jag fick när jag insåg att skärmen var trasig när jag kom hem.”   

Vilket är det konstigaste ställe du vaknat upp på?

”En decimeter från Fredrik Wikingssons stortå. Vi sov skavfötters under någon resa, jag minns varken var eller när. Fothygien låg väl inte högst upp på priolistan under hans ungdom.”   

Vad saknar du mest med domarkarriären?

”De stora matcherna, adrenalinet, publiken, tempot och den otroliga känslan av att ha dömt en match utan att någon egentligen minns att man har gjort det.”   

Och minst?

”Att behöva stå i kalsonger framför Pierluigi Collina och få ­fettprocenten mätt av hans assistenter.”   

Domarlegandaren Pierluigi Collina i samspråk med Skottlands hårfagre mittback Colin Hendry under 90-talet. Foto: Getty

Vilket är ditt bästa karriärråd?

”Jobba hårt och se till att ha roligt när du gör det. Hellre jobba 80 timmar i veckan och ha svinkul än att jobba 40 timmar i veckan och tycka att livet är ett helvete.”   

Vilket är den värsta utskällning du har fått av en spelare?

”Jag dömde ett fotbollsderby i Jeddah i Saudiarabien en gång och fick så mycket skäll och skit att jag inte riktigt visste hur det skulle sluta. Då lärde jag mig hur mycket fotboll faktiskt kan betyda för människor.”   

Vilket är ditt favoritgift?

”En iskall Gin & tonic med citronskiva. Gärna på ett flygplan.”   

Vilken är din bästa respektive sämsta investering?

”Bästa: när jag blev delägare i IEC (tv-rättighetsbolaget som gjorde Jonas till mångmiljonär, reds anm.). De aktierna hade en galen utväxling. Sämsta: när jag investerade i shippingbolaget Frontline. Jag köpte aktierna på den absoluta toppen. Sen gick det spikrakt nedåt och jag förlorade ett antal hundra tusen kronor.”   

Blir man lyckligare med mycket pengar på kontot?

”Inte av pengarna i sig, men pengar ger frihet, flexibilitet och trygghet som i sin tur gör livet så mycket enklare att leva.”    

Om du skulle falla ihop och dö i den här sekunden – vad skulle du ångra?

”Att jag inte såg till att ta det lite lugnare och hänga mer med familjen.”       •

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.