Annons
Annons

Enklaste sättet att få en omedelbar stilboost? En välsittande kavaj.

Café lär dig grunderna och visar sju sjukt snygga sätt att bära det klassiska plagget – från dejten till jobbintervjun.

Foto: Matthias Huss
Styling: Julia Stridh

Annons

GRUNDERNA

Bröstet
Slagen måste falla snyggt och får inte resa sig någonstans. Den här delen är svårare att justera efter köpet om du inte valt en full eller halv kanvas-kavaj där mellanläggen går att flytta.

Gilla Cafe.se på Facebook

Axlarna
En kvalitetskavaj kännetecknas av ett välsytt axelparti. Det finns flera olika konstruktioner men valet gäller ofta en mjuk axel eller en uppbyggd med stoppning. Oavsett om du är kraftigt byggd eller har sluttande axlar är det viktigt att axlarna sitter tajt på dina egna utan att du försämrar rörligheten.

Ärmhålen
En kavaj faller oftast  ­snyggast om ärm­hålen är högt och smalt skurna.

Slagen
Valet av kavajslag står oftast mellan breda eller smala och är mycket en fråga om smak. Ett smalare slag ger ett något modernare och yngre intryck, bredare är mer klassiskt elegant.

Ärmarna
Ungefär två cen­timeter av skjortans manschetter ska synas.

Längden
Kavajens längd är viktig för helhetsintrycket. En för lång kavaj gör att benen försvinner och överkroppen ser oproportionerligt stor ut. En för kort kavaj på en lång person ser ut som den krympt i tvätten. En regel för en standard­kavaj är att den ska täcka minst halva rumpan.

Knäppningen
Två knappar är det vanligaste och passar de flesta kroppstyper. Tre eller fyra knappar passar bättre på längre personer och dubbelknäppt är mer formellt. Kom ihåg att nedersta knappen aldrig ska knäppas.

Tyget
Välj tyg efter användnings­område. På våren är bomull och linne populärt medan ett grövre ulltyg känns smartare på hösten och vintern.

Klicka dig vidare nedan för att se alla kavajlooks.

Kavaj, 3 500 kr, J.Lindeberg.
Skjorta, 999 kr, Marc O’Polo.
Näsduk, 349 kr, Hackett.
Bälte, 550 kr, Filippa K.
Byxor, 299 kr, H&M.

1 2 3 4 5 6 7

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar