Hoppa till innehåll

Stilspecial: Cafés stora kavajguide

Enklaste sättet att få en omedelbar stilboost? En välsittande kavaj. Café lär dig grunderna och visar sju sjukt snygga sätt att bära det klassiska plagget – från dejten till jobbintervjun. Foto: Matthias HussStyling: Julia Stridh GRUNDERNA BröstetSlagen måste falla snyggt och får inte resa sig någonstans. Den här delen är svårare att justera efter köpet om … Continued

Enklaste sättet att få en omedelbar stilboost? En välsittande kavaj.

Café lär dig grunderna och visar sju sjukt snygga sätt att bära det klassiska plagget – från dejten till jobbintervjun.

Foto: Matthias Huss
Styling: Julia Stridh

GRUNDERNA

Bröstet
Slagen måste falla snyggt och får inte resa sig någonstans. Den här delen är svårare att justera efter köpet om du inte valt en full eller halv kanvas-kavaj där mellanläggen går att flytta.

Axlarna
En kvalitetskavaj kännetecknas av ett välsytt axelparti. Det finns flera olika konstruktioner men valet gäller ofta en mjuk axel eller en uppbyggd med stoppning. Oavsett om du är kraftigt byggd eller har sluttande axlar är det viktigt att axlarna sitter tajt på dina egna utan att du försämrar rörligheten.

Ärmhålen
En kavaj faller oftast  ­snyggast om ärm­hålen är högt och smalt skurna.

Slagen
Valet av kavajslag står oftast mellan breda eller smala och är mycket en fråga om smak. Ett smalare slag ger ett något modernare och yngre intryck, bredare är mer klassiskt elegant.

Ärmarna
Ungefär två cen­timeter av skjortans manschetter ska synas.

Längden
Kavajens längd är viktig för helhetsintrycket. En för lång kavaj gör att benen försvinner och överkroppen ser oproportionerligt stor ut. En för kort kavaj på en lång person ser ut som den krympt i tvätten. En regel för en standard­kavaj är att den ska täcka minst halva rumpan.

Knäppningen
Två knappar är det vanligaste och passar de flesta kroppstyper. Tre eller fyra knappar passar bättre på längre personer och dubbelknäppt är mer formellt. Kom ihåg att nedersta knappen aldrig ska knäppas.

Tyget
Välj tyg efter användnings­område. På våren är bomull och linne populärt medan ett grövre ulltyg känns smartare på hösten och vintern.

Klicka dig vidare nedan för att se alla kavajlooks.

Kavaj, 3 500 kr, J.Lindeberg.
Skjorta, 999 kr, Marc O’Polo.
Näsduk, 349 kr, Hackett.
Bälte, 550 kr, Filippa K.
Byxor, 299 kr, H&M.

 

PÅ DEJTEN

Kom självsäker, inte självmedveten. Kom uppklädd, inte utklädd. Kom bekväm, inte besvärad. En enkel svart kavaj med lite grövre känsla och markerade slag är precis lagom stylish för en dejt – här i en avspänd kombination med en uppknäppt mockaskjorta och ljus t-shirt i stället för skjorta.

Kavaj, 2 999 kr, Tiger of Sweden.
Skjorta, 4 800 kr, Our Legacy.
Tröja, 2 499 kr, Marc O’Polo.
Halsband, pris vid förfrågan, FESWA, Felicia Swartling.
Byxor, 499 kr, Crocker/JC.

PÅ HELGEN

En slapp lördag – långpromenad, brunch på stan eller en öl med polarna – behöver inte betyda slapp stil. En dubbelknäppt kavaj i modernt snitt, kort och med smal passform, är en perfekt dressad kompis till ledigare plagg som jeans, cardigan och t-shirt. Sneakers funkar till – men lägg gärna lite extra krut på skorna, som här med ett par brogues i mer robust tappning.

Kavaj, 4 000 kr, Our Legacy.
Tröja, 1 395 kr, Soft Goat.
T-shirt, 149 kr, Size & Needle/JC.
Näsduk, 350 kr, Eton.
Solglasögon, 1 895 kr, Hyde’s.
Klocka, 1 980 kr, Thomas Sabo.
Byxor, 1 299 kr, NN07.
Skor, 2 200 kr, Dr Martens.

PÅ JOBBINTERVJUN

Du vill uppfattas som välklädd, seriös och pålitlig. Samtidigt är det du som ska skina mest, inte dina kläder. En ledig kavaj i en mjukare linneblandning – här dessutom med utanpåliggande fickor för en mindre formell look – är ett smart val. En enkel bröstnäsduk ger en diskret stilkick och gör att du lätt kan hoppa över slipsen. Ett par klassiska brouges i brunt är alltid lagom uppklätt nertill, men är arbetsplatsen lite modernare passar ett par dressade sneakers perfekt.

Kavaj, 4 000 kr, J.Lindeberg.
Skjorta, 1 300 kr, Acne.
Näsduk, 400 kr, J.Lindeberg.
Byxor, 1 200 kr, J.Lindeberg.
Skor, 1 300 kr, Filippa K.

PÅ KROGEN

Smokingkavajens användnings­område är inte begränsat till bröllop eller flådiga nyårs­fester – rätt matchad gör den även din vanliga krogkväll betydligt snyggare. Knepet är att ”klä ner” resten av din outfit, som här med en tunnstickad t-shirt i stället för skjorta, scarf i stället för slips och – viktigast av allt – jeans i stället för smokingbyxor.

Svart kavaj, 3 499 kr, Oscar Jacobson.
Sjal, 120 kr, Weekday.
T-shirt, 1 700 kr, Acne.
Byxor, 499 kr, Crocker/JC.

PÅ RESAN

Kavajen som funktionsplagg? Ja, numera finns det snygga modeller i syntetiska material som gör att de kan vikas, packas ihop eller klara en flight utan att skrynklas för mycket. Ett optimalt val i stället för jacka om du flyger mellan olika klimat – klä dig lager på lager som på bilden så kan du lätt anpassa klädseln efter vädret.

Kavaj, 2 960 kr, Woolrich.
Tröja, 1 250 kr, Wood Wood.
T-shirt, 550 kr, Acne.
Solglasögon, 690 kr, Sunpocket.
Ryggsäck, 599 kr, Eastpak.
Byxor, 399 kr, H&M.
Skor, 1 100 kr Nike.

PÅ SOMMARFESTEN

Samma tröja, jeans och scarf som på förra bilden – här ihop med en vit smokingkavaj med sjalkrage. Vitt är en av säsongens starkaste trender – fräscht och fullt av attityd. Tänk bara på att en vit kavaj också är extra känslig för fläckar, så den här looken passar bättre på ett soft garden party än en stimmig krog.

Vit kavaj, 3 999 kr, Oscar Jacobson.
Sjal, 120 kr, Weekday.
T-shirt, 1 700 kr, Acne.
Byxor, 499 kr, Crocker/JC.

Fotograf: Matthias Huss.
Stylist: Julia Stridh.
Grooming: Kristina Kullenberg/Lund Lund.
Modell: Hadrien Streichenberger/Mikas.
Fotografassistent: Sam Ersson.
Studio: James & Perra Studio.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.