Hoppa till innehåll

Stina Vickhoff: ”Stockholmarnas överskattade semestermål”

Sommaren står i full blom och Stockholm gör sig redo för en medioker femveckorssemester fylld av intetsägande content på sociala medier . Låt oss gå händelserna i förväg och sia om vad gemene stadsbo kommer befinna sig i sommar. Det finns något befriande med att kunna vara så förutsägbar och ändå tycka att en själv har den bästa sommaren.

Amalfikusten i Italien

Foto: Getty Images

Ge mig en peng för varje gång ett azurblått medelhav kablas ut under sommarhalvåret och jag blir rikast i Svea rike. Det kommer dröja många år innan ”coolcation” blir en realitet för oss nordbor för det finns inget Stockholm vill hellre än att friteras till en kolbit på en klippa med ett gulrandigt parasoll vid amalfikusten. Alla andra dagar på året dör kvinnor för SPF50 för att under juli månad byta solskyddet mot Piz Buin och låta huden koka. 

Gotland

Foto: Getty Images

Gotlänningarna välkomnar hellre björnen i öst än fler stockholmare, likväl vallfärdar varenda karlaplansbo till denna arma ö år efter år. Öborna står verkligen på barrikaden och vrålar ’turiststopp’ men inget kan stoppa sommargästerna från anlända, se och erövra ön meter för meter. Ett orörligt hangarfartyg i Östersjön, afasi och boutiqueshopar som säljer överprisad, skitful keramik – det är svårt att inte förstå charmen. 

Hydra

Foto: Getty Images

Det finns ändå några beresta som är ”lite trötta på Italien” och för att gå rakt emot strömmen tar de flyget till klimatbrändernas mecka Grekland, och ön Hydra. Alla älskar ju att se åsnor plågas till döds för att de vägrar införa biltrafik på ön, vilket resulterar i att hus byggs enkom med hjälp av en meter höga djur, tänk Egyptens pyramider fast nutid. Sängen ni sover på har alltså burits dit av en åsna. Och som ’cherry on top’ består ön bara av trappor, så åsnorna behöver alltså klättra i 90-graders branta trappor med en 180-säng på ryggen för att ni ska få er goda semestersömn. Varsågod, hoppas calamarisen smakar havsgrus och röv.

Höga Kusten alternativt valfri vandringsled

Foto: Getty Images

Låt en kvinna skita i skogen, sa alla storstadstjejer efter pandemin och bokade in en vandringssemester till Mellansverige. Nu vallfärdar folket norr under sommarhalvåret. Iklädda Klättermusen och med proteinbars från Barebells i ryggsäcken, förpestar de Sveriges vandringsleder med både sin person och sin avföring. 

Österlen

Gula rapsfält och ett pitstop på Pastafabriken innan sista anhalt Talldungen och en bild på en handskriven loppisskylt. Ja, det var ungefär det. 

En båt till havs 

Foto: Getty Images

En Sverige-flagga och en utombordare som klyver vattenytan är inte mer än en båtstjärt på utflykt, likväl är det fortfarande något av det mest exotiska svenskar vet. Så fort foten nuddar durken åker mobilen upp och filmen sveper över båtbaken medan Tomas Ledin Playing softly in the background – caption: ”Livet just nu”. 

Bubblare: Albanien, Mallis (Palma), Ibiza. 

Läs även: ”Här är semesterbilderna dina följare hatar mest

Cafés vett- och etikettexpert Stina Vickhoff svarar varje vecka på läsarnas frågor om sociala regler. Behöver du själv, eller någon du känner, vägledning i kutymfrågor? Mejla Stina!

Email: stina@vickhoff.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.