Så gör du stjärnkockens bästa bakismat – Krispigt stekt kycklinglår, guacamole, tomatsalsa, råstekt majs och majstortillas

Mexikansk bakismatsperfektion à la Ola Stålnacke.

Ola Stålnacke är en luttrad kock och övergripande kökschef på Svenska Brasserier, där lyxkrogar som Sturehof, Aira och Teatergrillen ingår. Han började på den förstnämnda, Stockholmsklassikern Sturehof, för över 15 år sedan och har sedan dess rimmat mer lax och gjort mer beurre blanc än de flesta. På Instagramkontot @sturehofskocken får man följa hans smakrika vardag på några av Sveriges mest klassiska restauranger.
Bakismatsuppdraget tar Ola Stålnacke på största allvar och brassar tacos med krispigt stekt kycklinglår.
”Om jag är lite trött efter kvällen innan gillar jag att äta mat med syra och som gärna är lättlagad och kan ätas med händerna.”
Vad rekommenderar du att dricka till?
”Ljus lager.”
Vad ska man tänka på när man lagar dina tacos?
”Smaka av med mycket lime. Stek alltid kyckling med skinnet i het olja. Då blir den krispig och gyllenbrun.”
Hur mycket mat lagar du hemma annars?
”Just nu lagar jag mat hemma ungefär tre dagar i veckan.”
Recept: Krispigt stekt kycklinglår, guacamole, tomatsalsa, råstekt majs och majstortillas (2–4 portioner)

Tomatsalsa
Tärna två tomater. Hacka en rödlök. Blanda med två teskedar socker och två teskedar salt och ett knippe hackad koriander samt juice från två–tre lime.
Guacamole
Mosa två avokador. Riv i en klyfta vitlök. Pressa i saften från två lime. Ha i fem stänk tabasco och en tesked salt.
Råstekt majs
Skär av majskornen från kolven. Råstek i smör och olja. Smaka av med salt och espelettepeppar om du hittar. Kör annars lite svartpeppar och chiliflakes.
Stekt kycklinglår
Salta och stek kycklinglårfiléer med skinnet kvar i olja med skinnsidan först. Stek filén tills den blir gyllenbrun, sedan vänder du den och steker klart.
Servera
Värm majstortilla i het panna.
Skiva kycklingen.
Servera med extra koriander och limeklyftor.
Ät och njut!
