Hoppa till innehåll

Stor guide till Europas bästa vandringsleder

Europas bästa vandringsleder
Per J Andersson

Mat, öl och lyxhotell i Wes
Anderson-stil. Ta tåget till Europas
bästa vandringsleder.

1. Hærvejen, Danmark

Dansk kustvandring

Foto: Getty Images

Allt som glimmar i vandrarens ögon är inte berg. Även platta Jylland lämpar sig för långa natursköna vandringar. Vandringsleden Hærvejen tar dig hela vägen från Hirtshals eller Fredrikshamn till Padborg på gränsen till Tyskland. Men det är lite väl långt, tycker vi och föreslår en kustnära vandring på norra Jylland. Ta färjan från Göteborg till Fredrikshamn och tåget vidare via Hjörring till Hirtshals (1 tim 37 min). Här börjar en av de två nordliga grenarna av leden som tar dig till Lønstrup och vidare till Thise, Blokhus, Tranum, Fjerritslev och slutligen Løgstør. Det blir 127 kilometer som du i lugnt tempo klämmer på sex dagar, då med dagsetapper på mellan 18 och 27 kilometer. Förbered dig på höga himlar, vida hedar, gräsbevuxna sanddyner, ståtliga fyrar och vita kalkstenshus. I Hirtshals börjar du med besök på Nordsøen Ocea­narium, Nordeuropas största akvarium med 7 000 fiskar att beskåda. Längs hela Hærvejen finns 18 härbärgen för vandrare jämnt utspridda, inspirerade av pilgrimsrutten till Santiago de Compostela i Spanien. Bara 100 danska kronor per natt kostar det. Glöm inte att boka i förväg! 

Missa inte: På Villa Vest hittar du en fin restaurang med lokala ingredienser. Stanna över natten på närliggande strandhotellet för sovmorgon och lyxig frukostbuffé.

Mer info på haervej.dk och haervejsherberger.dk.

2. Decin, Tjeckien

Lilla Schweiz i Böhmen

Foto: Getty Images

Ta tåget till tyska Dresden. I maj och september är Snälltågets Berlintåg förlängt och går hela vägen Stockholm–Dresden utan byte. Härifrån är det bara ett kort hopp med tåget till tjeckiska Decin (44 min) som ligger vid Elbeflodens strand. Området var tidigt populärt bland konstnärer och författare, bland andra HC Andersen. Det är ett säreget landskap att vandra i, där sandstenen har formats till fantasieggande formationer. Ta tåget till Hrensko (18 min) som ligger inklämt bland klipporna och vandra till Pravcická Brana, Europas största och garanterat vackraste naturliga stenbro. På tyska sidan vandrar du till klippformationen Bastei med den gamla sandstensbron och den makalöst vackra klippstaden. Efter avslutad dagstur går du till någon av Decins ölstugor och sippar på en mörk tjeckisk lager – eller varför inte raka vägen till källan, det vill säga mikrobryggeriet Nomád, och testar någon av deras humletunga ölsorter.

Missa inte: Besök det pampiga 1700-tals­slottet i Decin där Chopin skrev Decin-valsen.

Mer info på idecin.cz/en.

3. Garmisch-Partenkirchen, Tyskland

Promenad runt tyska Tågtoppen

Foto: Getty Images

Att ta tåget till ett berg som i översättning heter Tågtoppen låter nästan för bra för att vara sant. Men ibland överträffar verkligheten dikten. Med fördel stannar du på nedvägen i München och upplever museerna, kaféerna, torgmarknaden Viktualienmarkt och stadsparken Englischer Garten innan du sätter dig på regionaltåget som efter 1 tim och 20 min rullar in i Garmisch-Partenkirchen. Checka in på ett av de små pensionaten innan du fortsätter med Zugspitzbahn som tar dig rälsvägen ända upp till glaciären på Zugspitze på närmare 3 000 meters höjd. Här uppe kan du gå på guidad glaciärvandring eller åka kälke så att sommarsnön sprutar, innan du tar tåget ner och vandrar de sju kilometerna runt Eibsee, som ligger vid bergets fot. Starta gärna vandringen tidigt medan de andra vandrarna ännu sover och sjön ligger spegelblank och reflekterar bergen. Ta med matsäck till picknick eller ät på någon av restaurangerna som kantar sjön.

Missa inte: Få har mått sämre av att ta in en weisswurst, en kringla och långsmal lager och titta upp mot bergen vid restaurang Toni Alm. 

Mer info på zugspitze.de.

4. Val Gardena och Val di Fassa, Italien

Dolomiternas taggiga berg

Foto: Getty Images

Vandringen i Dolomiterna i trespråkiga Sydtyrolen gör vem som helst kulturellt förvirrad. Befinner jag mig i Österrike eller i Italien? Val Gardena står det på kartan, men de som bor här säger hellre Grödnertal och pratar tyska. Inte så konstigt. Fram till första världskriget tillhörde den i dag italienska dalen Habsburgska riket. Ta tåget söderifrån från Milano via Verona eller norrifrån från Innsbruck till Ponte Gardena, där det regelbundet går bussar upp i dalen. Bo på pensionat i någon av de tre byarna Selva, Santa Cristina och Sankt Ulrich. Varje morgon tar du liften upp och vandrar på bergskammen. En favorit är Sasso­lungomassivet runt och därefter ner över ängarna på högplatån Alpe di  ­Siusi. Längs de välskyltade vandringslederna är det aldrig långt till nästa rifugio/hütte med långa menyer, espressomaskin och vinkällare.

Missa inte: På toppen av Secedaberget ligger restaurangen Sofie Hut. Med magnifik utsikt och underbar pasta är en längre lunchsittning ett måste. Glöm inte att prova deras egen gin!

Mer info på valgardena.it.

5. Salzburgerland, Österrike

Vandra bland vattenfall

Kommer du norrifrån tar du ÖBB:s nattåg från Hamburg till Wels där du tidigt på morgonen byter till regionaltåget som på bara en timme kör dig till Salzburg. Bo och utforska Mozarts födelsestad, frossa i Mozartkugeln och drick öl i ölhallen Augustiner Bräu i klostret Mülln. Varje dag tar du bussen eller tåget till en ny vandring. Testa den tre timmar och åtta kilometer långa vandringen till Krimmlerfallen i nationalparken Hohe Tauern nära Zell am See. Även Sigmund Thun Klamm med alla sina vattenfall vid intilliggande Kaprun är en favorit. Här kan du passa på att ta linbanan upp på Kitzsteinhorn­glaciären och åka utförsskidor mitt i sommaren. En annan dag tar du dig till Radstädter Tauern nära Kleinarl och vandrar till Toppenkar See. Därefter kan du korsa gränsen till Tyskland och komma till kurorten ­Berchtesgaden och nationalparken med samma namn. Här finns många fina vandringsleder med vattenfall – och här ligger Örnnästet, alltså Hitlers sommarhus. Därefter fortsätter du med vandringar till Gollinger, Dachser, Plotz, Liechtensteinklamm med flera vattenfall – Salzburgs turistbyrå har på sin sajt en lång lista. Du kan vandra och förundras i veckor om orken och lusten räcker till. 

Missa inte: Andreas Hofer Weinstube har serverat husmanskost i över 100 år. Ät ditt livs godaste
wienerschnitzel, eller ditt livs första kasnocken eller schweinshaxe.

Mer info på salzburgerland.com.

6. Engadindalen, Schweiz

Dagsturer med guldkant

Foto: Getty Images

Från Zürich tar du tåget till Chur och hoppar på det näpna lilla bergståget som tar dig upp till Engadindalen och Samedan, Sils, Corvatsch, Muottas Muragl och St Moritz, byar där den europeiska bergsturismen föddes. Dalen är full av minnen från besökande kungligheter från europeiska slott, liksom ryska tsarfamiljen, shahen av Iran och emiren av Qatar. Och av överdådiga och anrika palatshotell med tinnar och torn – som Kulm, Kempinski och Badrutt Palace – vilket får byn St Moritz att se ut som en sagofantasi.  Här finns ett nätverk med 60 mil av vandringsleder. Det är bara att välja och vraka. När du vandrat klart fortsätter du med bergståget från dalen ner till Tirano i Italien.

Missa inte: Bo på Badrutt Palace om du någonsin har haft minsta dröm om att kliva in i Wes Andersons Grand Budapest Hotel – ett över 100 år gammalt lyxhotell.

Mer info på engadin.ch. Mer om bergstågen på rhb.ch.

7. Hardangervidda, Norge

Grannlandsvandra på högplatån

Foto: Getty Images

Ta tåget till Oslo, ät räkor på Aker Brygge, imponeras av det modernistiska operahuset och besök det nya Munchmuseet. Ta sedan tåget på den legendariska Bergensbanan till Finse. En tågsträcka som bjuder på flera storslagna vyer. Ät middag och övernatta på fjällstationen vid foten av Hardangerjökulen innan du nästa dag ger dig ut på den tio mil långa vandringen till Mogen. Det fixar du förstås inte på en dag. Nej, du får övernatta i Kraekkja, Heinseter, Rauhellern och Lågaros innan du är framme. Flera av fjällstugorna har restaurang som serverar trerättersmiddagar. Från Mogen tar du sedan M/B Fjell­våken II över höghöjdssjön Mosvatn till Skinnarbu – en av Norges vackraste båtfärder. Därifrån taxi till Rjukan, där det finns en buss som tar dig tillbaka till Oslo. Eller så gör du tvärtom, alltså börjar med att ta dig till Skinnarbu, vandrar till Finse och där hoppar på Bergensbanan och åker ut till Atlanten. Eller byt tåg i Myrdal och ta Flåmsbanan ner till Auerlandsfjorden, en av världens vackraste tågresor tätt intill stupande berg och plaskande vattenfall.

Missa inte: Passa på att göra Oslo före vandringen – en underskattad stad! Kolla in det mäktiga Munchmuseet (ett av de största i världen dedikerat till en enskild konstnär), testa en Michelin-krog och drick ditt livs dyraste öl. 

Mer info på Hardangervidda.com och Visitnorway.se.

8. Chamonix, Frankrike

Vandring med glaciärutsikt

Foto: Getty Images

Från Paris, Lyon eller Genève tar du tåget till St-Gervais-les-Bains där du byter för den sista vackra tågsträckan upp till Chamonix. Här vid foten av Mont Blanc finns förstås mängder av vandringar att göra. Du lär inte vara ensam längs leden. Chamonix är mer besökt på sommaren än på vintern, så undvik helst semester­månaden augusti. Börja med att ta Aiguille du Midi-linbanan upp till 3 842 meters höjd för att njuta av utsikten. Åk sedan ner till mellanstationen Plan d’Aiguille och gå på den sicksackande träbron tillbaka ner till Chamonix (3 tim) eller traska till Mer de Glace (tar också 3 tim) och ta tåget därifrån (Chemin de fer du Montenvers) ner till byn. Eller vandra i Berarddalen, spana in stenbockar och murmeldjur och ät lunch på bergsstationen Pierre à Bérard. Därefter tar du bussen genom tunneln under Mont Blanc till Aosta (1 tim 40 min) i den italienska dalen med samma namn och hoppar på tåget för att fortsätta ner till Medelhavet. Kanske en avstickare upp till Cervinia för att vandra intill Matterhorn/Monte Cervino? 

Missa inte: Le Cap Horn är kanske Chamonix bästa restaurang, med modern meny (tryffel­dumplingsen!) och utsikt över bergen. 

Mer info på chamonix.net.


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.