För drygt ett år sedan publicerade Café ett test jag gjort av Lidls färdiga hamburgare. Det var ingen angenäm upplevelse att prova den burgaren, inte det minsta.
För den som är lyckligt obekant med den här typen av mat tillhör de ett segment bland livsmedel som det är oklart vem som efterfrågat. De hittas i kyldisken, har misstänkt långt bäst före-datum och behöver bara värmas en enda minut i mikrovågsugn.

I samband med det förra testet fick jag motta en del kritik, eller kanske snarare tips. En del läsare menade att jag inte borde nöja mig med att värma burgaren i mikron en minut, utan att den blir mycket godare om man steker biffen, lägger till lite lök och tomat och piffar upp den.
Jag vill mena att man då gör den här produkten till någonting den inte är. Det står på förpackningen att den bara behöver värmas en minut, och då är det så jag kommer bedöma den. Inte dopad med någonting. Och så kommer jag även behandla Icas variant på den färdiga burgaren, som för övrigt säljs i tvåpack för 39 kronor på mitt lokala Ica.

När jag undersöker produkten hittar jag hamburgerbröd, en skiva ost och en liten genomskinlig blodpåse med ketchup. Det är märkligt att Ica precis som Lidl väljer att paketera sin ketchup på det här oaptitliga sättet.
Om man lyfter på överdelen sitter osten fast i själva locket och då får man även en ordentlig titt på själva biffen, som till skillnad från Lidls är av nötkött.

Så jag placerade hamburgaren på en tallrik och mikrade den i en minut. När jag tog ut den var den varm, mjuk och fuktig. Det blev till och med lite fukt på själva tallriken. Nu var det dags att riva upp blodpåsen, lyfta på locket och spritsa lite ketchup på burgaren. Detta innebar att osten i stort sett helt och hållet följde med.

När hamburgaren sedan var färdiglagad var det bara att tända ett stearinljus, sätta sig ner vid matbordet och avnjuta måltiden.

Omdöme: Så smakade Icas färdiga cheeseburgare
Det korta svaret är – mycket svampigt. Från överbrödet till osten och köttet och hela vägen ner till underlocket smakar burgaren precis likadant. Det är samma konstistens rakt igenom – blött och poröst helt utan textur. Det går nästan inte att identifiera någon köttsmak, bortsett från via en lite trist eftersmak. Här chockade Lidls burgare med en direkt oaptitlig fläsksmak redan från första tuggan.
Lidls burgare hade priset till sin fördel, men Icas motsvarighet är faktiskt dyrare än två cheeseburgare på McDonalds, som dessutom är betydligt godare och kommer med en mumsig bit saltgurka.

Så även om jag inte på något sätt kan rekommendera någon av de här två färdiga hamburgarna kniper Icas version inte bottenplaceringen, utan placerar sig snäppet ovanför Lidl-burgaren. I kampen mellan de två värsta skräpburgarna jag testat går alltså Ica ”vinnande” ur matchen, även om det är med den mest liberala definitionen av en vinst som man kan tänka sig. Det är mest frånvaron av en förlust, om vi ska vara helt ärliga.
Läs även: