Hoppa till innehåll

”Det här är den äckligaste hamburgaren jag någonsin ätit”

Fördelen med de här färdiga hamburgarna var det låga priset. Nackdelen var den outhärdliga smaken.

Jag har ätit mängder av hamburgare genom åren. De har kommit från snabbmatskedjor, grillkiosker, specialiserade hamburgerrestauranger och diverse pubar. Jag blir alltid glad av en hamburgare. Nästan. Ingen har någonsin skapat kväljningar på samma sätt som en burgare jag testade 2020.

Det var en vanlig septemberdag. Jag fick syn på den i Lidls kyldisk och reagerade med förvåning. Frysta burgare har man ju hört talas om, men det var något iögonfallande med en färdig kyld hamburgare som bara behövde värmas lite i mikron. Måhända väcktes inte aptit, men väl nyfikenhet. Och det var pandemi, det fanns inte så mycket att göra. Döm mig inte.

Så jag köpte med den hem. Den serverades i tvåpack, så jag lade undan den ena i kylen (fortfarande i förpackning) och undersökte den andra noggrant. Det första som överraskade var den märkligt ljusa biffen. Den såg dessutom svampig och lite gummiartad ut. När jag sedan läste innehållsförteckningen såg jag att det var något så ovanligt som en fläskfärsburgare vi hade att göra med. Bäst före-datumet sträckte sig generöst nog en månad fram i tiden, vilket får betraktas som något av ett kulinariskt mirakel. På förpackningen berättar man även att produkten är ”kraftigt saltad”. Gott.

hamburgare

Med i förpackningen låg även en separat förpackning ketchup, bestående av genomskinlig plast vilket skapade associationer till en sådan blodpåse de har på olika sjukhus i filmer. Eller i vampyrfilmer när vampyren är snäll och inte vill döda människor, utan istället förvarar sin föda i kylen och sörplar i sig direkt från påsen när det kurrar i magen.

ketchup

Man kan tillaga detta livsmedel på två olika sätt. Antingen i 160 grader i ugnen, eller i en minut i mikron och eftersom jag hade mycket bråttom valde jag det sistnämnda alternativet. Efter en stunds behandling i mikrovågsugnen tog jag ut min fläskburgare och studerade den noga. Osten verkade ha smält men samtidigt knappt ha någon kontakt med själva biffen, vilket får sägas vara lite underligt. Så brukar det inte vara.

hamburgare

Därefter rev jag upp ketchuppåsen för att lägga den sista touchen på min måltid.

hamburgare

Det ni behöver veta innan jag berättar om känslan jag fick av den första tuggan är att jag kommer från ett hem där man äter det man blir serverad. Man pratar aldrig illa om ett mål mat. Tallriken ska vara ren när man är klar och man tackar för maten.

Med det sagt var detta riktigt, riktigt vidrigt.

Det jag hade i munnen hade inga beröringspunkter med hamburgare. Tuggan fyllde upp munnen och hade en mild smak av fläsk som skapade en kraftig känsla av illamående. Någonting hårt fastnade i tänderna. Undrar vad. Brödet hade en nästan lika svampig, fuktig konsistens som biffen. Osten smakade i princip ingenting utan brändes bara lite. Det gick inte att behålla maten i munnen och för att inte provocera kräkreflexen för mycket var jag tvungen att spotta ut och skölja munnen grundligt.

Hamburgarna såldes som jag nämnde i tvåpack och man får beundra självförtroendet. Att tillverkarna någonstans tänkt ”De här hamburgarna vi gjort är så goda att man inte kommer kunna nöja sig med en.” Men det kunde jag. Så den andra av de två låg alltså kvar i kylskåpet.

Det gick 62 dagar. Höst blev till vinter. Bäst före-datumet var passerat med god marginal. Hur ser då burgarna ut två månader efter att de inhandlats? Ja, låt oss säga så här. Om man låter en banan ligga några dagar blir den ju alldeles brun. Men Lidlburgaren jag köpte såg 62 dagar senare exakt likadan ut. Det är just därför jag aldrig äter frukt.

hamburgare

Skämt åsido. Den såg två månader senare likadan ut, luktade likadant. Jag provsmakade den givetvis inte eftersom det fortfarande finns så mycket jag vill uppleva i livet. Det som var lite konstigt var hur brödet blev fuktigare och fuktigare när jag öppnat förpackningen. Det har jag nog aldrig varit med om med något annat livsmedel.

Det är svårt att rekommendera Cheeseburger från Lidl till människor som tycker om när mat smakar bra. Om man däremot gillar när maten känns som ett gåtfullt biologiskt experiment, då… Nej då behöver man inte heller testa den. Jag har ju gjort det så ni slipper. Undvik till varje pris.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.