Hoppa till innehåll

Strandberg: ”Jag läste en cool grej om pantrar igår”

Cafés digitala redaktör har i vuxen ålder lärt sig en grej om pantrar som han gärna vill dela med sig av.

Ibland händer det att man i vuxen ålder snubblar över kunskap man skäms över att man inte tillskansat sig tidigare. Men efter att den värsta skammen runnit av slår det en att ”det här kanske det är fler som inte känner till?” Som den här coola grejen om pantrar jag läste nyss och verkligen behöver dela med mig av direkt.

Det är otroligt häftigt. Sitter ni ner? Okej bra, då kör vi.

Väldigt länge har jag tänkt att pantrar är ett av många kattdjur. Vi har tigrar, lejon, geparder, pantrar… Men det är faktiskt inte så. Pantern är inget separat kattdjur. Pantrar har en genetisk variation som gör att pälsen blir helt eller nästan helt kolsvart. Och den genetiska variationen kan drabba såväl leoparder som jaguarer. Båda djuren förekommer mest frekvent i tropiska miljöer. Leoparden hittar vi i Afrika och Asien och de svarta jaguarerna är vanligare i Sydamerika. En del studier tyder på att uppemot 11 procent av alla leoparder och jaguarer har den svarta pälsen.

Fy fan vad mäktigt.

Så nu vet ni också det här. Varsågoda!

Här är några bilder på pantrar:

En svart leopard. Foto: Getty Images
En svart jaguar. Foto: Getty Images
En tvåmånaders jaguarunge. Foto: Getty Images
En svart leopard. Foto: Getty Images

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.