Hoppa till innehåll

Strandberg rankar: 10 bästa sportfilmerna någonsin

Vänskap, nederlag och triumferande segrar mot alla odds. Cafés Jonas Strandberg rankar de tio bästa sportfilmerna vi har.

10. Skruva den som Beckham (2002)

Denna komedi från 2002 håller fint än idag. Vi följer Jess som drömmer om att bli fotbollsproffs, men hennes indiska föräldrar har siktet inställt på att hon ska bli jurist. Parminder Nagra är toppen i huvudrollen och backas upp av stabila skådisar som Keira Knightley och Jonathan Rhys Meyers.

Streama på: Cineasterna

9. The Wrestler (2008)

Mickey Rourkes massiva comeback som den före detta proffsbrottaren som 20 år efter sin karriärs slut bestämmer sig för att göra återkomst i ringen. Väldigt starkt drama med en mängd paralleller till Rourkes egna stökiga liv.

Streama på: Cineasterna

8. Hustle (2022)

Adam Sandler i rollen som talangscout är en av de senaste årens skarpa prestationer från den annars ojämne skådespelaren. En oslipad supertalang ska förberedas för NBA och bara Sandler kan hjälpa honom. Grymt drama som även strösslats med lågintensiv humor, vilket ger den en unik ton för sportfilmer.

Streama på: Netflix

7. Friday Night Lights (2004)

Filmen som senare skulle bli hyllad tv-serie är förbisedd och förtjänar att lyftas mer. Billy Bob Thornton är kanon som coach för highschool-laget Permian Panthers som med hela staden investerad kämpar för att vinna delstatsmästerskapet i Texas.

Serien är förstås djupt förankrad i mångas hjärtan, men filmen lyckas väl med att berätta historien om de unga fotbollsspelarna mer komprimerat. Bygger för övrigt på reportageboken Friday Night Lights: A Town, a Team and a Dream.

Streama på: Skyshowtime

6. Ali (2001)

Will Smith porträtterar Mohammad Ali med en sån inlevelse att man rimligen kan kalla insatsen för hans livs roll. Hans bästa film hittills.

Streama på: Apple TV

5. Warrior (2011)

Med Joel Edgerton och Tom Hardy som båda kan betraktas som protagonister blir MMA-rullen Warrior en film där det är svårt att välja en hjälte att heja på. Även om sportfilmer i regel tjänar på att vara relativt emotionellt okomplicerade är det skönt att ibland bryta av med en film som Warrior.

Streama på: TV4 Play

4. The Way Back (2020)

Precis som The Wrestler speglar Mickey Rourkes unika karriär kan man se beröringspunkter mellan Ben Affleck och den alkoholiserade baskettränaren för ett highschoollag. Även om man gärna vill se Affleck glad och lycklig, så steppar han upp lite extra när han spelar misslyckade, plågade figurer på väg tillbaka.

Streama på: Viaplay

3. Rocky (1976)

Går såklart inte att bortse från i ett sådant här sammanhang, då den trots sina många år på nacken står sig som en väldigt unik och kreativt berättad sportfilm. Den film Stallone kommer bli ihågkommen för.

Streama på: Prime Video

2. Million Dollar Baby (2004)

Hilary Swank coachas av Clint Eastwood i detta starka boxningsdrama som bryter mot en mängd konventioner och inte lämnar någon oberörd. Manus, foto och skådespel är i toppklass. En film man behöver se, men kanske inte just när man mår som absolut mest piss.

Streama på: Viaplay

1. The Rookie (2002)

En maximal feelgoodupplevelse om den verkliga historien om Jim Morris som debuterade som professionell basebollspelare vid 35 års ålder. En betydligt ljusare film än många av de andra bidragen på listan. The Rookie kan få en fullständig basebollnovis att bli löjligt investerad i sporten, och för det ska den hyllas.

Det kan eventuellt sticka i ögonen att den här filmen kniper förstaplatsen, men det är viktigt att komma ihåg att sportfilm inte måste vara misär. Sportfilm som solstänkt eskapism ska aldrig, aldrig underskattas.

Streama på: Disney +

Cafés digitala redaktör Jonas Strandberg är journalist, komiker och driver Stephen King-podden. Även en av Sveriges främsta Taylor Swift-experter.

Email: jonas@cafe.se
Credits
Foto: Skruva den som Beckham, Friday Night Lights och The Wrestler. Kollage.:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.