Annons

Studion som gaddar stjärnorna

Salong Betong tatuerar film- och hiphopeliten. Cafés Jonas Cramby mötte upp grundarna Bleckan och Danne för att prata väpnade rån och vassa nålar.

joel

Salong Betong tatuerar film- och hiphopeliten. Cafés Jonas Cramby mötte upp grundarna Bleckan och Danne för att prata väpnade rån och vassa nålar.Black and grey-tatueringar uppstod i USA:s fängelser genom att fångar slipade en gitarrsträng och pickade in motiven för hand. Stilen visade sig passa perfekt för detaljerade, svartvita porträtt och snirkliga bokstäver och då folk efterfrågade tatueringarna även utanför murarna utvecklades på 70-talet ett sätt att göra ennålstatueringar med maskin.

Annons

I dag har stilen gjorts populär av tatuerare som Kat Von D, Tim Hendricks och Mr Cartoon men i Sverige har det varit svårt att hitta någon som kunnat göra dem. Om du inte haft turen att vara bekant med Bleckan och Danne, vill säga.

Gilla Cafe.se på Facebook

– Innan vi startade Salong Betong satt vi hemma i lägenheten och tatuerade polare med nål i åtta år, säger Bleckan. I dag kan jag få ångest bara jag ser en synål. En tatuering som kanske tar 45 minuter med maskin tar 24 timmar för hand.

Att Dannes och Bleckans polare råkade vara hiphopartister som Max Peezay, Ison och Fille, AFC, Swingfly och Näääk gjorde att ryktet spreds och snart hade de tillräcklig erfarenhet för att söka jobb på de etablerade salongerna.

Men de mötte motstånd i form av en gammaldags bransch. De fick höra att de var tvungna att sopa golv i tre år innan de ens kunde bli lärlingar.
– Vi kan ta mobiler som jämförelse: min första mobil kunde jag knappt skicka sms med och nu har jag en som man kan kolla Youporn på, säger Bleckan. SonyEricsson gjorde inte bara en mobil och var nöjda sen, de utvecklas hela tiden. Tatueringsbranschen har inte förändrats sedan 1800-talet. När man kommer in i en tatueringssalong knarrar det fortfarande i golven som på ett gammalt skepp.

De bestämde sig för att starta en egen salong. Dock skulle de vara tvungna att installera ett fläktsystem i lokalerna, något som skulle kosta 50 000 kronor. Pengar de inte hade.
– Jag tänkte att jag får väl sälja knark och råna banker och så sitter jag inne medan Bleckan startar salong, säger Danne. Men då sa en polare: ”Varför har ni inte en insamlingsfest i stället?”

Festen, skulle det visa sig, blev en succé. I stället för de 300 planerade gästerna kom det 900 och Salong Betong kunde inte bara köpa fläktsystemet, de kunde renovera hela lokalen och bara två månader senare, i januari 2009, öppnade de.

Sedan dess har det gått snabbt: de designar alla tatueringar till Snabba cash och Johan Falk-filmerna. De sponsrar Sveriges ende UFC-fighter Per Eklund och ett 15-årigt grapplinghopp vid namn Amir Albazi – och tillsammans med skivbolaget SlangMusik släpper de i höst ett album med rapparen Näääk.

– Ända sedan vi startade salongen har jag läst Dagens Industri varje morgon, säger Bleckan. Jag blir inte inspirerad om jag ser en snygg tatuering. Jag blir inspirerad av framgång. Jag blir inspirerad när Ingvar Kamprad etablerar sig i Ryssland.

– Andra tatuerare har sitt jobb de går till varje morgon och är nöjda med det, säger Danne. Men det är inte vi. Vi är inte nöjda förrän du har våra sneakers på dig. Jag har räknat ut att vi redan har tryckt upp fler t-shirts än Kent och detta är bara början. Du vet hur Libero har små nallar på sina blöjor? De ska vi designa. Vi ska bygga hus i förorten. Vi ska bli Salong Betong Fastigheter AB.

– Vi gick från ingenting till någonting. Och nu är det dags att gå från någonting till allting.

Jonas Cramby

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar