Annons
Annons

Elegant kritstrecksrandigt för affärsmötet eller ­tidlöst enkelt till vardags – vilken kostymlook ­passar dig bäst? Café väljer vårens tio mest intressanta märken och visar hur du bär deras suits snyggast!

Annons

Av: Pamela Bellafesta
Foto: Jimmy Backius

* * *

SVENSKT GULDFYND

ACNE

Acne, det enda svenska varu­märke som presenterar sin herrkollektion ­under Paris herrmodevecka, adderar guld och silver till en vårpalett som i övrigt består mycket av vitt, blått och beige.

Kostymen är smal i pass­formen och knäpps lite högre med tre knappar. Skjortan på bilden tar mycket plats och utesluter användning av slips.

Kavaj, 3 400 kronor.
Skjorta, 3 200 kronor.
Byxor, 1 700 kronor.
Skor, 3 200 kronor.
Allt från Acne.

RÄTTA AFFÄRSMODELLEN

Ralph Lauren

Har du ett arbete där det ingår mycket representation är den ­kritstrecksrandiga kostymen användbar eftersom den av tradition signalerar makt och framgång.

Vill du bära kavajen till en udda byxa bör du välja en oborstad ­ull­kvalitet med matt yta som är enklare att ­kombinera med andra material. Ralph Laurens lyxiga linje Black Label har ett stort sortiment av ­klassiska businesskostymer, även utan kritstreck.

Kostym, 17 950 kronor.
Skjorta, 2 950 kronor.
Slips, 1 250 kronor.
Näsduk, 950 kronor.
Allt från Ralph Lauren Black Label.

URBAN PREPPY

Tommy Hilfiger

Den amerikanske modeskaparen Tommy Hilfiger satsar stort på sitt nya dressade koncept Tailored (säljs exklusivt på NK i Göteborg och i flaggskeppsbutiken i Stockholm.) Här är varumärkets preppylook inte lika framträdande –  snarare skarpare och mer ”storstad” än ”fritid”.

I vårens kollek­tion kan en kamouflage­mönstrad skjorta ledigt matchas med en enkelknäppt bomullskostym.

Kavaj, 3 800 kronor.
Skjorta, 1 500 kronor.
Slips, 500 kronor.
Näsduk, 400 kronor.
Byxor, 1 500 kronor.
Allt från Tommy Hilfiger Tailored.

FÄRGSTARK VÅR

Gucci

Vinrött är den per­fekta kulören för den som är försiktig med färger men ändå vill testa något nytt – enkelt att matcha med vitt och grått och dessutom gångbart året runt.

Italienska ­Guccis designer Frida Giannini har valt att ta det anrika lyxvarumärket i en ny riktning i vår – mer casual, mer sport och mer färg men med samma ­exklusiva material och påkostade ­hantverk.

Kostym, 13 500 kronor.
Skjorta, 3 200 kronor.
Scarf, 2 100 kronor.
Cardigan, 4 450 kronor.
Sneakers, 3 500 kronor.
Allt från Gucci.

RÄTTA RUTAN

Tiger of Sweden

En klassiskt elegant glencheckruta kan vara väldigt iögon­fallande i en hel kostym. Plagget blir enklare att bära om du väljer diskreta färger som mörkblått eller brunt. Kavajen bryts med fördel loss ut ­kostymen för att bäras med jeans i rådenim eller en ­enfärgad flanellbyxa.

Tiger of Swedens designer Ronnie McDonald har inspirerats mycket av sitt hemland Skottland i vårens kollektion. Förutom typiska skotska ­rutmönster finns även en äkta kilt i sortimentet!

Kostym, 5 999 kronor.
Skjorta, 899 kronor.
Slips, 599 kr kronor.
Skor, 2 999 kronor.
Allt från Tiger of Sweden.

SKINANDE BLÅTT

J.Lindeberg

Blå kostymer, matchade ton-i-ton med blå skjorta och slips. Lägg till ­accessoarer och skor i lysande metallic – där har ni J.Lindebergs ­vinnande look för våren 2014.

Kostym, 6 000 kronor.
Skjorta, 1 300 kronor.
Slips, 500 kronor.
Sjal, 1 100 kronor.
Väska, 4 500 kronor.
Bälte, 800 kronor.
Skor, 3 000 kronor.
Allt från J.Lindeberg.

MODERN RETRO

Prada

Kan en dubbelknäppt kostym kännas ung i stilen och varken formell eller för mycket ­”business”? Absolut. Miuccia­ Prada, kanske ­världens främsta modeskapare just nu, matchar sina blazers med tropiska semesterskjortor inspirerade av Vietnam och krigsfilmen Apocalypse now.

Kavaj, 11 200 kronor.
Byxa, 3 900 kronor.
Skjorta, 7 200 kronor.
Allt från Prada.

ENKEL ELEGANS

Filippa K

Det moderna sättet att bära kostym är att göra det utan gamla stil- och etikettsregler. Man måste absolut inte ha skjorta, slips och bröstnäsduk till, det går lika bra med en snygg t-shirt under.

Filippa K:s led­ord är avslappnat uppklädd – du ska känna dig bekväm i din kostym.

Kavaj, 3 200 kronor.
T-shirt, 450 kronor.
Byxor, 1 500 kronor.
Skor, 1 400 kronor.
Allt från Filippa K.

TREDELAT I TIDEN

Oscar Jacobson

Att bära väst som en del av en tredelad kostym är inte helt enkelt. För det första ställs det höga krav på passformen då en väst måste sitta perfekt. För det andra upplever många att det blir alldeles för varmt att bära både väst och kavaj i ull.

Gillar man stilen rekommenderar vi gärna Oscar Jacobsons vårkollek­tion som presenterar västen på ett sätt som både känns modernt och bärbart.

Kostym, 5 499 kronor.
Väst, 1 399 kronor.
Skjorta, 1 099 kronor.
Slips, 699 kronor.
Näsduk, 299 kronor.
Skor, 3 299 kronor.
Allt från Oscar Jacobson.

MAXAT MÖNSTER

Hugo

Den tyska mode­jättens unga mode­­linje Hugo har nyligen fyllt 20 år och har sedan starten alltid presen­terat progressivt herr­mode med utmanande smala sihuetter och djärva mönster. Kostymen på bilden används enklast tillsammans med en enfärgad skjorta och enkla sneakers för att ­neutralisera det iögon­fallande mönstret.

Kostym, 5 200 kronor.
Skjorta, 1 199 kronor.
Skor, 1 999 kronor.
Allt från Hugo, Hugo Boss.

Fotograf: Jimmy Backius/Cameralink.
Stylist: Pamela Bellafesta/Agent Bauer.
Grooming: Martina Senke/Mikas Looks.
Modell: Julien Quevenne/Select.
Fotografassistent: Lukas Hertz.
Stylistassistent: Julia Stridh.
Studio: Spring Studio.

Tidigare publicerad i Café nummer 1/2014.

Annons

Dela (13)
TweetaLaddar