Hoppa till innehåll

Lagen, artisterna och biljettpriser – allt du behöver veta inför Super Bowl 2020

Super Bowl 2020
Markus Aamisepp

Café listar det väsentliga inför söndagens nervkittlande finalmatch.

Efter att Demi Lovato wailat sig igenom Star Spangled Banner och sex amerikanska dödsvapen till stridsflygplan flugit över Hard Rock Stadium i Florida under natten till måndag går ett av världens största årliga sportevenemang av stapeln – Super Bowl.

Den årliga NFL-finalen spelas för det femtiofjärde året i rad och ses av cirka 100 miljoner människor i USA samt av de icke-amerikanska kämpar som orkar spendera en sömnlös söndagsnatt med att streama den tidszonsbestraffande matchen. Men faktum är att det kan vara värt att lunka in på kontoret med svarta påsar under ögonen en gång om året. Idrottsevenemanget är nämligen fullspäckat med underhållning i form av roande NFL-reklamer, en halvtidsshow (i år med Shakira och J.Lo) och en minst sagt nervkittlande amerikansk fotbollsmatch.

Amerikansk fotbollshjälmar med San Francisco49ers och Kansas City Chiefs.
Årets match spelas mellan San Francisco 49ers och Kansas City Chiefs.

Det spelar ingen roll om du inte har en aning om hur amerikansk fotboll utövas. Evenemanget är en folkfest utan dess like och skådas bäst ackompanjerat av amerikansk mat, några flak öl och den där kompisen som kan förklara regler och domslut när det blir trassligt i huvudet.

För att du ska ha järnkoll under söndagens Super Bowl har vi sammanfattat allt du behöver veta inför den femtiofjärde NFL-finalen på Hard Rock Stadium i Miami.

När spelas Super Bowl?

Sändingarna startar på söndagskvällen 22:30 söndagen den 2 februari och matchstart beräknas vara klockan 00:30 natten till måndag. Årets finalmatch är den 54:e upplagan av Super Bowl.

Vilka är det som spelar?

Matchen spelas mellan Kansas City Chiefs och San Fransisco 49ers och är första gången lagen möts i Super Bowl. Det är även första gången sedan 1970 Chiefs spelar i finalmatchen då de vann mot Minnesota Vikings med 23-7. Senaste gången San Francisco vann Super Bowl var 1995 när de vann mot San Diego Chargers med 49-26.

Hur står sig lagen mot varandra?

Både Chiefs och 49ers har ett liknande fundament med unga quarterbacks, mångfasetterade försvarare och kreativa samt offensiva coacher. San Fransiscos främsta styrka är försvarsspelet som just nu är rankat som ett av de högsta i hela ligan – vilket inte minst har att göra med cornerbacken Richard Sherman som fulländar lagets djupare passförsvar.

Quarterbacken Patrick Mahomes i Kansas City Chiefs kommer att vara en av nyckelspelarna under Super Bowl.
Quarterbacken Patrick Mahomes i Kansas City Chiefs kommer att vara en av nyckelspelarna under söndagens match.

En nyckelspelare i Kansas City Chiefs är den 24-årige quarterbacken Patrick Mahomes som var fjolårets mest värdefulla spelare i NFL och den yngsta spelaren som någonsin vunnit den utmärkelsen. Ytterligare två värdefulla spelare som utgör lagets starka offensiva spel är wide receivern Tyreek Hill och Travis Kelce som spelar tight end.

Summa summarum är det ett starkt defensivt lag som möter ett starkt offensivt lag – och utfallet kan bli lite hur som helst. Just nu finns det ingen förhandsfavorit i och med att oddsen på båda lagen är lika höga.

Var visas Super Bowl?

I Sverige ägs rättigheterna till NFL och Superbowl av Viaplay. Matchen kommer alltså sändas på TV3, går att streama på Viaplay och beräknas pågå i ungefär tre timmar. Plus med den svenska streamen är att du som tittare kan välja att se matchen med svensktalande kommentatorer som förklarar mer ingående hur spelet fungerar. Minuset är att du missar de underhållande Super Bowl-reklamerna som varje år blir stora snackisar.

Känner du att du MÅSTE se reklamerna (vilket är helt rimligt) kan du köpa NFL Game Pass där du kan streama NFL-finalen och se den precis som den egentligen ska ses – med amerikanska kommentatorer och stora mängder amerikansk annonsering.

Vad för reklam kan vi förvänta oss?

När priset för 30 sekunder reklam under Super Bowl är hela 53 miljoner kronor är det inte konstigt att annonserna ofta är så där extra underhållande. Många av reklamfilmerna inför årets Super Bowl har redan läckt ut eller släppts i korta förhandstittar. Bland annonsörerna finns presidentkandidaterna Donald Trump och Michael Bloomberg som köpt en minut vardera till sina kampanjer – vilket resulterar i en prislapp på över 100 miljoner kronor.

Ytterligare annonsörer i år är Coca Cola, den nya streamingtjänsten Quibi, Soda Stream, Amazon, Audi och inte minst chipsföretaget Doritos som släpper en reklamvideo där Lil Nas X utmanar skådisen Sam Elliott i en dance-battle.

Vilka artister underhåller vid Super Bowl 2020 ”Halftime Show”?

Varje år framträder en eller flera artister i halvtid under den så kallade ”Super Bowl halftime show”. I år står Shakira och Jennifer Lopez för halvtidsunderhållningen. Det har blivit uppmärksammat då det är två latinamerikanska kvinnor som uppträder – något som Shakira kallade ”a true American Dream”.

Vad får vinnarlaget?

Wide receivern Julian Edelman i fjolårets vinnarlag New England Patriots skyltar med den vräkiga Vince Lombardi-trofén efter att ha vunnit mot Los Angeles Rams med 13-3 under Super Bowl LIII.

Vinnaren av Super Bowl erhåller Vince Lombardi-trofén – den dryga halvmeter höga avbildningen av en amerikansk fotboll i sterlingsilver. Alla spelare i det vinnande laget får även 1,1 miljoner kronor.

Vad kostar en biljett till Super Bowl?

Är du ute i sista minuten och vill ha tag på en biljett till NFL-finalen får du punga ut minst 45 000 kronor. Hoppla.


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.