Annons

Två män skjuts ihjäl, en tredje överlever mirakulöst ett mordförsök. Inget av offren verkar ha några fiender, polisen kan inte hitta något motiv och utredningen kör fast.

Men så plötsligt leder en rutinsökning på Eniro till att offren kan länkas till en och samma man: Wisam Kadhim.

Annons

Andreas Utterström har träffat den livstidsdömde mannen på Kumlaanstalten, för en exklusiv intervju till nya numret av Café.

Gilla Cafe.se på Facebook

– Jag är oskyldig till allt utom vapenbrott, hävdar Kadhim genom högtalartelefonen.

* * *

Raad Mikha sköts till döds en sen kväll 2008. Samma år utsattes Luis Vasconcelos för ett kallblodigt mordförsök när han träffades av skott i mellangärdet, höften och båda benen.

Två år senare fick Aris Wartanian ett telefonsamtal av en man som bad honom flytta sin bil. ”Kommer jag inte hem får du väl gå ut och leta efter mig”, sa han skämtsamt till sin flickvän. Strax därefter hittades han död på gatan.

Flickvännen som tagit emot samtalet reagerade senare på att den okända mannen bett att få tala med ”Ararad” – inte ”Aris”, som alla andra kallade honom.

Polisen fick fram information som visade att någon gjort en Enirosökning på ”Ararad Wartanian” från en dator i Nacka dagen före. Spåren ledde till Wisam Kadhim.

När polisen väl riktat siktet mot Kadhim hittade de två ex-flickvänner som på olika sätt gick att koppla till de tre offren. Epitetet ”den svartsjuke mördaren” hade fötts. Den 28 december 2010 dömdes Wisam Kadhim till livstids fängelse.

* * *

När Café träffar honom på Kumlaanstalten argumenterar han för att dna-bevisning och vittnen saknas.

– Jag förstår att det verkar konstigt att det finns trådar som leder till mig, säger Kadhim. Det är besvärande omständigheter, men inte bevis för att jag är skyldig. I det här fallet gäller mord och livstids fängelse. Då ska ribban ligga väldigt högt.

När Kadhim satt häktad 2010 öppnade han sig för psykologer och psykiatriker. De specifika offer som han misstänktes ha mördat, respektive försökt mörda, kallade han för ohyra, cancersvulster och svin. Nu säger Wisam Kadhim att de där uttalandena gjordes i ett skört tillstånd.

– Jag var psykiskt nedbruten och fick starka tabletter. Det är möjligt att jag sa saker som inte stämmer för att jag var förbannad och påverkad av medicinen. Det bevisar ingenting.

Emil Persson

Läs hela intervjun med Wisam Kadhim, av Andreas Utterström, i Café nummer 5 – i butik nu.
Foto: Björn Terring.

Annons

Dela (16)
Tweeta

Annons


Laddar