Hoppa till innehåll

Svenska sneakermärket CQP firar 10 år med hybridsko

CQP:s grundare Adam Lewenhaupt: ”Vi går mot mindre dominerande sulor och en fortsatt stark retrotrend.”

Om man talar om sneakers sommaren 2024 handlar det mycket om retrostyles från Adidas och New Balance eller designervarumärkenas modeller som nu i många fall passerat 10 000 kronor paret. I en värld mitt emellan dessa ytterligheter befinner sig CQP, grundat av bland andra Adam Lewenhaupt 2014. Hela idén med att starta varumärket var att skapa den perfekta hybridsneakern av hög kvalitet som funkar med en dressad outfit men samtidigt är avslappnad.

– Jag har under hela mitt liv älskat skor dels som objekt men också som ett plagg med kraften att definiera en stil hos bäraren. Jag tillhör generationen som växte upp med skor från basket-, tennis- och skatekultur, så det var nog där det började. Jag kände att jag hade egna idéer och ville skapa något eget, och när vi drog i gång var ”premium–sneakern” verkligen på uppgång, förklarar Adam Lewenhaupt.

Det har hänt extremt mycket när det gäller sneakers under de tio år som CQP varit verksamt. Stora delar av modebranschen har drivits på av just sneakers och streetwear.

CQP
CQP:s hybridsneaker Roamer.

– Trenderna inom skor har varierat från att domineras av modeller som Balenciagas klumpiga Triple Sole till att som nu bli mer minimalistiskt igen, med nättare sulor och inspiration från 1970-talet. Mycket har handlat om att remixa klassiker från 70-, 80- och 90-talet. Trenden mot hiking och outdoor har också varit tydlig, förklarar Adam Lewenhaupt. 

CQP:s modeller har inte skapats för att i första hand tillfredsställa den trendiga konsumenten, fokus har alltid varit på att skapa produkter med kvalitet och design som håller över tid. 

– Även om våra skor köps av kunder med väldigt olika stil så gillar vi gränslandet mellan det formella och eleganta, en sportig men ändå diskret smakfull stil, där passform och kvalitet är viktigt. Tidlöst utan att vara tråkigt.

En av CQP:s ”klassiker” är tennisskon Racquet som lanserades 2015 och med sin ofodrade konstruktion skapar en mjuk känsla med hög komfort. En nyhet för 2024 är modellen Roamer, en hybrid mellan sneaker och casual-sko, som känns bohemiskt lyxig i sina avmattade kulörer.

– Från att sneakers under många år har varit extremt dominerande så tror jag många vill bredda sina garderober med flera olika typer av skor – loafers, båtskor och boots. Inom sneakers går det mot mindre dominerande sulor med en fortsatt stark retro-trend, säger Adam Lewenhaupt.

Artikeln publicerades ursprungligen på Cafés syskonsida King.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.