Edvin Bredefeldt är skådespelare, kock och kebabentusiast – på ständig jakt efter den perfekta kebaben. Han har ätit sig genom det svenska kebablandskapet – från Malmös perfekta sås-ratio till Borås godaste shawarma. Från halvlyckad ljummen gyros i Värnamo till kebabpizza med orientdressing i Luleå. Sedan 2022 driver han även den populära popup-restaurangen Kalmar Kebabservice och i vår är han aktuell Kebab: Gör det själv – en kokbok för dig som vill göra riktig kebab hemma, oavsett om det betyder att du steker lite hemgjord kebab på spisen eller monterar en kebabstock för 100 personer i en hemsvetsad grill. Edvin kan kort och gott sin kebab. För Café listar han Sveriges fem absolut bästa kebabrestauranger.

Topp 5 kebabställen i Sverige
Kungsgrillen, Växjö

Öppnade 2014 i Växjö och finns i dag även i Alvesta, Kalmar och Kristianstad. Utbudet inkluderar kebab, falafel, halloumi, shawarma, kycklingkebab samt veganska och vegetariska alternativ.
Omdöme: ”Beställ specialtallrik kebab/falafel plus irakiskt bröd på sidan, för en maxad upplevelse.”
Damascus Gate, Skärholmen
Syrisk restaurang med fokus på kolgrillat. Serverar allt från shawarma wraps till kolgrillad kyckling och arabisk glass.
Omdöme: ”Perfekt för kompisgänget eller familjen. Stort utbud av rätter – från kolgrillat till döner.”
M.O.A.S, Stockholm

På M.O.A.S. – kort för Meat On A Stick – lagas kebab från grunden. Bakom restaurangen står kebabpionjären Jiray Seropian som även driver populära Instagram-kontot @kebabspotting, där han testar kebaber och streetfood världen över.
Omdöme: ”Modernt, krispigt och fräscht.”
Gyros Pita, Malmö
Grekisk restaurang, ett stenkast från Möllan, som lagar sina gyros från grunden efter samma recept som funnits i Gyros Pita sedan starten 1980.
Omdöme: ”Sveriges bästa gyros”.
Chicken house, Kalmar
Omdöme: ”Enkla rätter, utan extra lull. Underbar shawarma. Missa inte deras helt otroliga lahmacun (turkisk köttfärspizza).”
Edvin Bredefeldts bok Kebab finns bland annat att köpa här.
