Världens mest prestigefulla restaurangguide, Guide Michelin, må ha getts ut sedan 1900, men än visar ”giddens” stjärnglans inga tecken på att avta. Michelinguidens upplägg borde vid det här laget vara väl bekant. Om inte kommer här en kort sammanfattning: Guide Michelins hemliga inspektörer reser varje år jorden runt i sin jakt på restauranger värda den finaste utmärkelse man kan få i restaurangbranschen: en stjärna. Eller tre, om restaurangköket har presterat på exceptionell nivå.
De första svenska stjärnorna kom 1984 och sedan 2015 har Norden en egen upplaga av guiden – Guide Michelin Nordic Cities. Fem nya svenska stjärnor blev resultatet när fjolårets upplaga av guiden presenterades. Stockholmskrogarna Celeste, Dashi och Seafood Gastro fick varsin stjärna och förhandsfavoriten Vyn på Österlen knep två stjärnor kort efter öppning.

Som mest kan en restaurang få tre stjärnor – något som bara en svensk restaurang lyckats med hittills, då restaurang Frantzén, med Björn Frantzén i spetsen, tilldelades sin tredje stjärna 2018. Göteborgskrogen 28+ fick sin stjärna 1991 och är därmed den nu öppna krog i Sverige som hittills haft sin stjärna längst.
För närvarande har 24 restauranger i Sverige belönats med en, två eller tre stjärnor. Samtliga är listade, efter prisnivå, nedan. Listan uppdateras när 2025 års nordiska upplaga av Guide Michelin presenteras i Odsherred i Danmark den 16 juni.
Priserna avser restaurangernas fasta avsmakningsmeny. Pris för eventuellt dryckespaket tillkommer. Om billigare alternativ erbjuds på plats så anges även detta.
Det här betyder stjärnorna
En stjärna: En mycket bra restaurang i sin kategori.
Två stjärnor: Utomordentlig matlagning, värt en omväg.
Tre stjärnor: Exceptionellt bra kök, värt en egen resa.
Sveriges 22 stjärnkrogar – från billigaste till dyraste avsmakningsmenyn
Dashi, Stockholm (*)
Avsmakningsmeny: 1 195 kr.
Koka, Göteborg (*)

Avsmakningsmeny: 1 195 kr.
Budgetalternativ: Kvällens meny, 745 kr. En plånboksvänlig variant av avsmakningsmenyn som serveras måndag till torsdag samt under en tidig sittning fredag och lördag.
Sushi Sho, Stockholm (*)
Avsmakningsmeny: 1 195 kr.
SK Mat & Människor, Göteborg (*)
Avsmakningsmeny: 1 255 kr.
Budgetalternativ: Smakmeny, 940 kr. En mindre meny bestående av fyra rätter. À la carte finns också som alternativ.
Project, Göteborg (*)
Avsmakningsmeny: 1 395 kr.
Budgetalternativ: Lilla avsmakningsmenyn, 895 kr. En slimmad variant av avsmakningsmenyn. À la carte serveras på vardagar.
28+, Göteborg (*)
Avsmakningsmeny: 1 595 kr.
Budgetalternativ: Lilla avsmakningsmenyn, 1 195 kr. En nedbantad variant av avsmakningsmenyn bestående av sex servering. À la carte-meny finns som alternativ.
Ergo, Stockholm (*)
Avsmakningsmeny: 2100 kr.
Budgetalternativ: Lunchmeny för 995 kr. Trerättersmeny som serveras torsdag till lördag.
PM & Vänner, Växjö (*)

Avsmakningsmeny: 2 195 kr.
Budgetalternativ: PM & Vänner Bistro. Bistrokrog med småländsk touch där lokala råvaror i säsong spelar huvudrollen.
Nour, Stockholm (*)

Avsmakningsmeny: 2 300 kr.
Budgetalternativ: 5-rättersmeny, 1 950 kr. En nedbantad variant på avsmakningsmenyn.
Hoze, Göteborg (*)
Avsmakningsmeny: 2300 kr.
Celeste, Stockholm (*)
Avsmakningsmeny: 2 400 kr.
Budgetalternativ: Lilla menyn, 1 600 kr. En slimmad variant på avsmakningsmenyn som serveras kl 17.00. På Växthuset och Terassen serveras mindre rätter, snacks och cocktails till humana priser.
Signum, Mölnlycke (**)
Avsmakningsmeny: 2 495 kr.
Adam/Albin, Stockholm (*)
Avsmakningsmeny: 2 500 kr.
Knystaforsen, Rydöbruk (*)

Avsmakningsmeny: 2 550 kr.
Ekstedt, Stockholm (*)

Avsmakningsmeny: 2 600 kr.
Äng, Tvååker (*)

Avsmakningsmeny: 2 600 kr.
Budgetalternativ: Avsmakningsmeny frukost (tis-lörd). 1 200 kr.
Vollmers, Malmö (**)
Avsmakningsmeny: 2 795 kr.
Etoile, Stockholm (*)
Avsmakningsmeny: 3 000 kr.
Operakällaren, Stockholm (*)

Avsmakningsmeny: 3 100 kr.
Budgetalternativ: À la carte, 1 900 kr. En 3-rätters à la carte-meny som serveras tisdag till torsdag.
Aira, Stockholm (**)

Avsmakningsmeny: 3 500 kr.
Budgetalternativ: Lunch, 1 950 kr. En slimmad version av avsmakningsmenyn som serveras under lunchtid på torsdagar och fredagar.
Seafood Gastro, Stockholm (*)

Avsmakningsmeny: 3 650 kr.
Budgetalternativ: Meny Selektion, 2 200 kr. En nedbantad avsmakningsmeny bestående av tio serveringar.
Vyn, Simrishamn (**)

Avsmakningsmeny: 4 000 kr.
Budgetalternativ: Mat & vinbaren. En avslappnad och prisvärd mat- och vinbar i anknytning till Vyn som serverar lättare säsongsrätter och frukost till Vyns hotellgäster. Rätterna baseras på samma ingredienser som i huvudrestaurangen. Drop in-möjligheter finns.
Frantzén, Stockholm (***)

Avsmakningsmeny: 4 800 kr.
*Priserna är från april 2025.