Café träffar Tove Lo: ”Musiken gör att jag klarar av mig själv och mitt liv”

Hon är vår största popstjärna – och hon lever som en. För Café berättar Tove Lo om att röka äppelbongar med Wiz Khalifa och krisen bakom nya albumet.

Victor Johansson | Foto Honer Akrawi  |  Publicerad 2016-10-03 00:05  |  Lästid: 6 minuter
160801_Tove_Lo_01_056

Los Angeles, Nicaragua, Las Vegas, Atlanta, Brasilien… Tove Lo lever ett liv på resande fot. Men när Café träffar henne för intervju och fotografering stannar hon – tillfälligt – upp i Stockholm.

Gryning, Los Angeles. Långt ovan Los Feliz kullar balanserar en 1800-talsvilla på ravinens brant. Sandfärgade slottstorn, medeltidskronor och välvda klosterdörrar. Låg dimma över den svarta poolen, tät marijuanarök över terrassen. Det är en klassisk efterfest hemma hos Tove Lo: Icona Pop ligger i en av sofforna, Elliphant blandar drinkar vid köksön, i poolen flyter en känd skådespelerska fram på en munkformad badring och på vardagsrumsgolvet – ensam framför en öppen spis – står Tove Lo och dansar barfota till ett technobeat: fötterna stampande i takt, armarna i luften och blicken riktad mot fingertopparna.

– Jag är på jakt efter ruset hela tiden i livet, säger hon när vi möts upp igen i Stockholm några månader senare. Men jag försöker bli bättre på att stanna upp.

Då måste man ju möta sig själv.

– Exakt, vem är jag utan allt det här andra? Jag försöker förstå varför jag följer mina mönster. Det är alltid samma dramaturgikurva: gå in hårt, fullt ut, vare sig det är kärlek eller stå på scen, tappa lite energi, ta en ny andning, köra på ännu hårdare och sedan falla platt ner. Varför lever jag såhär? Jag vet ju när krascherna kommer. Det är problemet med psykologbarn, jag har lärt mig att identifiera mitt beteende, men jag gör ingenting åt det.

Med Billboardhits som Habits (stay high), utsålda världsturnéer och amerikanska Grammynomineringar är Tove Lo i dag en av Sveriges största popstjärnor.

Hon har samarbetat med artister som Coldplay, Katy Perry och Taylor Swift och uppträtt på ikoniska scener som Madison Square Garden, Saturday Night Live och Coachella.

Nu släpper hon sitt andra album, Lady wood – en skiva vars fyra teman följer hennes emotionella kurvor: ruset, tvivlet, extasen och kollapsen. Kapitlen har fått namnen Fairy dust och Fire fade. Albumet är ett försök att bli lite klokare på sig själv.

– Fuck, varför gör jag så här? Det är mycket lättare att skriva ner det i en låt än att prata om det. Ibland tänker jag: Varför vet du det här om mig? Just det, det står i en låt.

”Oj, jag sjunger det i en refräng som är etta på Billboardlistan.”

– Exakt, haha. Låtskrivandet är ett sätt att hantera livet och vardagen. Min nya grej är att jag har köpt färgläggningsböcker för vuxna. Det är så jävla skönt. Jag sitter och målar konstiga planeter, väsen och enhörningar med kritor. Så skriver jag dikter på baksidan och ger till folk.

Lady wood har skrivits på vägarna under de senaste två åren. Med dator och minisynth har Tove Lo komponerat musiken på sina hotellrum. Efter en resa till Nicaragua vid nyår inleddes albumprocessen i januari.

– Vi nattsurfade, gjorde yoga och gick runt topless. Helt frigjorda. När jag kom tillbaka gick vi direkt in i studion.

[allergallery id=”82025″]

Han tog fram ett äpple och en kulspetspenna och alla trodde att han ville skriva och äta frukt, men så sa han: ’Har du rökt en äppelbong någon gång?’ och jag svarade ’Yeah, I have’.

Tre månader senare var skivan klar. Bland gästartisterna syns Amerikas kanske hetaste rapstjärna: Wiz Khalifa. Det var ett speciellt möte i inspelningsstudion i Los Angeles.

– Han tog fram ett äpple och en kulspetspenna och alla trodde att han ville skriva och äta frukt, men så sa han: ”Har du rökt en äppelbong någon gång?” och jag svarade ”Yeah, I have”. Det kändes som en självklarhet, jag får skylla mig själv efter Stay high-remixen, alla vill röka gräs med mig efter den.

Tove Lo har alltid befunnit sig i en kamp med sitt destruktiva jag. En inre konflikt som gestaltas i den kortfilm som nu släpps tillsammans med nya singeln Cool girl.

– I filmen är det jag och en tjej som spelar rollen som mitt destruktiva alter ego, den sidan som jag slåss med. Jag faller in och ut i att vilja vara med henne. Jag har alltid balanserat på gränsen.

Varför då, tror du?

– Det är ett sätt att släppa förväntningar på mig själv. Det är en flykt från ansvar och nära relationer. Jag har alltid flytt på något sätt.

Sensommar, Stockholm. Lunchpaus i fotostudion. Tove Lo sveper in sig i en frottémorgonrock och kryper upp i soffan. Sallad i knät, servett på bordet där hon prydligt samlar sina fruktkärnor. Hon lutar sig tillbaka och försöker sätta ord på den destruktiva persona som färgar hennes låtar.

– Jag tycker inte att mörkret är så farligt, jag är bekväm med det. Av någon anledning är det så jävla pinsamt och fel att må dåligt. Det blir stressigt om man inte är lycklig eller stämningen inte är bra. Men alla mår ju dåligt och är ledsna ibland. Jag fascineras av människor som uttrycker sitt mörker, som visar att det är okej att vara nere.

Rockmagasinet Rolling Stone kallade henne för ”Swedens darkest pop export”.

– Musiken gör att jag klarar av mig själv och mitt liv. Folk undrar varför jag sjunger om det jag sjunger och jag tänker: Jaha, jag visste inte att jag skulle skämmas över detta.

Vilken textrad känns mest naken att sjunga?

– Låten Keep it simple där jag sjunger ”I go to bed with you but dream about him, you think I want to, no I hate that he wins”.

160801_Tove_Lo_03_074

 

Jag har aldrig legat med ett fan. Eller jo, med en tjej faktiskt som var ett fan, men det fick jag reda på efteråt när hon sa ’I know who you are actually’.

Tove Lo växte upp under privilegierade förhållanden i Djursholm. Hennes pappa är affärsman och medgrundare av bland annat det mobila betalningsföretaget iZettle, hennes mamma är psykolog. Efter studier på musikgymnasiet Rytmus – och en tid som sångerska i rockbandet Tremblebee – värvades hon som låtskrivare till musikförlaget Warner Chappell. Det internationella genombrottet kom med hitsingeln Habits (stay high) 2013 och den följdes av debut-
albumet Queen of the clouds 2014.

Sedan dess har hon turnerat jorden runt och uppträtt med alla från Nick Jonas till Taylor Swift.

– Jag skulle spela med Taylor Swift på en arena i Atlanta. När jag kommer dit hör jag att de repar min låt Talking body och hon står där och dirigerar en massa snubbar utan tröjor. Så ser hon mig och springer fram och skriker ”Oh man, I´m so excited!”. Hon förklarar att jag ska göra entré genom att komma upp ur golvet. Jag bara ”Livsdröm, check!”. Att sedan höra 60 000 människor sjunga låten och henne sjunga versen var sjukt.

Tove Lo försökte återgälda tjänsten.

– Jag ville köpa en present som tack, men vad köper man till tjejen som har allt? Så jag köpte lite roliga leksaker till hennes katter och kattweed som gör att katterna blir typ höga.

Ett annat starkt minne var samarbetet med Coldplay. Det brittiska bandet bjöd in henne som gästartist på sitt senaste album A head full of dreams.

När jag träffade sångaren Chris Martin i samband med albumets lansering berättade Chris Martin för mig hur samarbetet med Tove Lo uppstod.

– Vi har en duett som heter Fun och den handlar om en vacker kärlekshistoria som tar slut. Vi tänkte: Vem har en röst med både glädje och sorg? Så vi ringde Tove Lo.

Själv berättar hon om dagen de möttes i bandets inspelningsstudio i Los Angeles.

– Det var den stressigaste perioden i mitt liv. Jag flög från Sverige till Atlanta för en konsert, vidare till Las Vegas för två spelningar och sedan direkt till Los Angeles och spelade in en musik-
video i två dagar. Dagen efter skulle jag gå in i studion med Coldplay. Min emotionella nivå var så låg. Så öppnar Chris Martin i en lila Musse Pigg-tröja och säger glatt med brittisk accent: ”Hello! So nice to meet you!” Jag bara säger ”Hug me” och faller i hans armar.

Livet på vägarna har också bjudit på dramatiska händelser.

– Vi krockade med en taxi i Rio. Vi var på väg till ett rejv i en industrilokal utanför staden och krockade mot en klippa precis på gränsen till en favela. Vi hade livvakter med oss som sa: ”Ge chauffören 20 dollar och gå härifrån.” Jag märkte att de var skitstressade. Men så åkte vi ändå till rejvet och dansade. När vi sedan kom tillbaka till hotellet klockan sju på morgonen sade livvakten ”Du har en skyddande ängel” och jag svarade ”Jag vet, jag fattar inte att vi överlevde!” varpå han sa: ”Du förstår inte, det där var en ’mjuk’ bilkrasch, från ingenstans. Det är ett jättevanligt sätt att kidnappa människor på.”

Så sjukt att du gick till ett rejv efter bilkrocken.

– Haha, jag vet, jag kan inte riktigt förklara den logiken. Man kraschar med en bil och säger ”Men vi måste ju dansa!”. Men det var ett magiskt ställe, jättehärligt.

Parallellt med popstjärnelivet har Tove Lo en framgångsrik karriär som låtskrivare. Skolad av Max Martin och en del av låtskrivarteamet Wolf Cousins – där även hitmakare som Johan ”Shellback” Schuster och Ali Payami ingår – har hon skrivit låtar som Hilary Duffs Sparks och Grammynominerade Love me like you do med Ellie Goulding. Max Martin har varit ett stöd.

– Martin ger alltid bra feedback i studion. När jag skrev första singeln på nya skivan, Cool girl, spelade jag upp den som en halvfärdig demo. Vers och brygga var blaj, men refrängen var intakt. Han pausade låten halvvägs och sa ”Om du gör det här rätt kan det bli så jävla bra. Vers och brygga låter förjävligt, men jag förstår hur du tänker”. Det var så härligt, han ger mig självförtroende att fullfölja min magkänsla.

Låtskrivarkarriären och artistskapet har gjort henne till mångmiljonär.

– Ja, jag är miljonär! ropar hon ironiskt, sträcker ut armarna i luften och brister ut i skratt. Men jag lägger bara pengar på att flyga över kompisar när jag är ute i världen. Och så har jag köpt en ny lägenhet här i Stockholm. Jag vet inte hur dyr jag är i drift jämfört med andra? Jag har aldrig brytt mig som mycket om saker. Jag och mamma gick aldrig och shoppade tillsammans för att bonda när jag var barn. Det har mest varit resor som pengarna har spenderats på.

Nu väntar albumlansering med en efterföljande världsturné. Jag frågar hur utbudet ser ut med manliga groupies och Tove Lo förklarar:

– Jag blir ju raggad på, men groupiegrejen känns konstig. Tänk att få höra ”Alltså jag kan inte fatta att jag ligger med…” Haha, så märkligt!

Det har du inte upplevt?

– Nej, jag har aldrig legat med ett fan. Eller jo, med en tjej faktiskt som var ett fan, men det fick jag reda på efteråt när hon sa ”I know who you are actually”. Jag tänkte ”Fan!”, haha.

Hur tänker du kring framtiden – hur vill du leva?

– Jag tänker fuck karriär, jag vill uppleva saker och se världen. Det finns flera sätt att leva på. Jag vill bara känna mig lycklig och fri. Mitt mål är att kunna vara där jag är.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-16 13:32