Hoppa till innehåll

Sydkoreanska ungdomar avgiftas från mobilberoende på statliga läger

Markus Aamisepp

Skulle du behöva åka på ett rehabläger för ditt mobilberoende?

Om du läser på om olika symptom för mobilberoende så kommer du antagligen också fram till insikten att även du är rätt bunden till den elektroniska apparat du jämt bär med dig. Det är inte heller konstigt att vilja ha med sig ett kommunikationsredskap, faktainstrument och kamera förpackat till en liten rektangulär mojäng vart än man går.

Men när du inser att klockan är två på morgonen efter att ha uppdaterat ditt Twitterflöde i flera timmar i stället för att sova kanske du får en uppenbarelse om att det faktiskt finns något problematiskt i ditt mobilnyttjande.

Några som vill få bukt på problemen är sydkoreanerna som 2015 introducerade statliga läger för att motverka sina ungdomars mobilberoende. Hit skickas alltså ungdomar från mellanstadie- till gymnasieåldern för att avgiftas från sina mobiltelefoner som en slags sista utväg, skriver CNN.

Står du ofta så här vid sociala sammanhang och lägger upp Instagram-stories på vad som händer i runtomkring? Då kanske även du borde åka på ett avgiftningsläger.

Så hur funkar egentligen dessa inkvarteringar?

Jo – först och främst är de helt avgiftsfria, vilket gör att såväl Svensson som Von Laxnacke har samma chanser att dämpa sitt beroende på lägret som pågår i 12 dagar. Varje läger har runt 25 deltagare där ungdomarna får pyssla, sporta och gå på rådgivning om sina telefonproblem ensamma eller med familjen.

Om det faktiskt funkar eller inte finns det inga konkreta bevis på. Men enligt lägerchefen Yoo Soon-duk går ungdomarna från att ha en plågad uppsyn till att njuta av den mobilfria tillvaron.

– Från tredje dagen kan man se hur de förändras. De börjar njuta av att umgås med vänner, säger han till CNN.

Ett mobilrehab-kollo där man får spela boll och rita med en massa människor i samma ålder som dig själv låter ju faktiskt inte helt fel. Kanske dags att instifta något liknande på hemmaplan, förslagsvis med Glenn Hysén som campledare?

Källa: CNN

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.