Annons
Annons


artbildbokFolk som i slutet av 80-talet gav sig ut på promenad längs stranden i Santa Monica lär knappast ha lagt märke till en åldrad uteliggare som bodde på en flagnad träbänk. De skulle blivit förvånade om de vetat att mannen på 60- och 70-talen varit en av världens hetaste modefotografer.

Bob Richardson dog 2005, efter att ha återvänt till modevärlden på 90-talet och påbörjat en fotobok från sina resor genom USA.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Men hans arv, ett tvärsnitt av sex, droger och rock’n’roll och en revolt mot allt vad stylat modefotografi hette, lever vidare. Men i bilderna fanns också ett påtagligt mörker. Bob led av schizofreni, och till slut blev pressen så stark att han lämnade branschen och började leva som hemlös.

En person som upplevde hans episoder på nära håll var hans son Terry Richardson – i dag själv modefotograf, som har hyllats för sin provocerande och dekadenta stil.

Nu har Terry satt ihop en stor bok till Bobs ära. Den är lika mycket en avslutning på faderns ofullbordade verk som en sammanställning av hans mest kända bilder. Allt är i svartvitt. Som Terry säger:

– Pappa såg allt i svart eller vitt. Det fanns ingen chans att boken skulle se ut på annat sätt.

MICHAEL DEE

artbilduppsl

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar