Annons
Annons

Nikola Adamovic
Det är den perfekta kvällen. Lönen har just trillat in på kontot och varenda vrå kryllar av snygga tjejer. Så hamnar du i kön till stans hetaste ställe, blir stående i en och en halv timme, får ett ”tyvärr, det är fullt” upptryckt i ansiktet – och traskar iväg för att tröstkäka en burgare på McDonald’s. Låter mönstret bekant? Det behöver det inte göra länge till.

Annons

Christos Neo, mannen bakom många succéartade nattklubbskoncept kring Stureplan i Stockholm – och fotografen/partyproffset Bingo Rimér förklarar hur köerna funkar. Och, viktigast av allt, hur du tar dig förbi dem.

Gilla Cafe.se på Facebook

– Visst är krogköer diskriminerande, säger Christos. Det diskrimineras för att behålla ett koncept. Men jag föredrar i alla fall Stockholms system framför utlandets. I andra länder är det nästan bara plånboken som styr. Här är stil och attityd viktigast, och det kan de flesta skaffa sig, till skillnad från pengar.

1. Förbered dig väl
Christos: – Det behöver väl knappast påpekas, men kläderna är förstås oerhört viktiga. Ofta är det detaljerna som avgör om du kommer in, både när det gäller kläder, frisyr och accessoarer. Hos oss kan jeans funka utmärkt – men det är ju skillnad på jeans och jeans. Just nu är J. Lindeberg-jeans och skjorta hett, till exempel. Men kläderna måste inte kosta en förmögenhet, H&M har fantastiska grejer. Titta hur andra människor som rör sig på samma ställen klär sig.
Bingo: – Till en del ställen funkar klassikern, att ringa i förväg, fortfarande bra. Slå en signal på eftermiddagen och boka ett bord och ett par flaskor helrör. Krogar gillar folk som festar och spenderar pengar.

2. Var strategisk
Christos: – Let’s face it: Mycket tjejer lockar mycket killar, inte tvärtom. Därför tar vi in fler tjejer än killar. Så är det över hela världen. Alltså ska du inte dyka upp med fem killpolare. Ta med två tjejkompisar och chanserna ökar betydligt. Berusningsnivån? Drick max tre drinkar innan du ställer dig i kön. Då är mycket vunnet. Försök aldrig bevisa att du är nykter genom att stå på ett ben, bara fulla personer gör sånt.
Bingo: – Ett annat beprövat knep är att vara där tidigt. Kom när stället öppnar så slipper du den tuffaste konkurrensen.

3. Snacka inte skit
Christos: – Dra inte klassikern ”Jag känner X” om du inte är riktigt bra på att ljuga. Det vanligaste jag får höra är att de känner Christos. I helgen kom det fram en kille och bad mig hämta Christos, haha. Jag frågade varför, men han sa att jag inte hade med det att göra. När jag förklarade att det var jag som var Christos vände killen och gick vidare. De kan väl i alla falla ta reda på vem jag är innan de säger något.
Bingo: – Om man inte ser alldeles fruktansvärt extravagant ut, och får access den vägen, är ödmjukhet det bästa. Sök ögonkontakt med vakten och vänta på att bli tilltalad. Fråga vad som gäller på det aktuella stället och om det är möjligt att få komma in: ”Hej, vi är tre stycken. Går det bra?” Det gäller att på ett tydligt sätt få vakten att inse att man förstår att det är han som bestämmer.

4. Ge inte upp
Christos: – Får du ett nej, acceptera det och gå vidare. Fråga inte varför du får ett nej, då kommer du aldrig att komma in. Återkom i stället kvällen efter. Får du nej igen, återkom nästa kväll. Trägen vinner. Jag hade en kille som tjatade på mig i flera veckor, varje kväll. Han var aldrig otrevlig, men jävligt tjatig och till slut var jag tvungen att släppa in honom. Han hade helt enkelt gjort sig förtjänt av det.
Bingo: – I värsta fall kan man alltid klättra in bakvägen. I Karlshamn finns det ett ställe som heter Nöjesbåten där jag klättrade in på ankarkättingen. Trixigt, men det funkade.

5. Bli en stammis
Christos: – Väl inne måste du jobba hårt för att bli en stammis. Är du en social snubbe som gillar att festa och har roligt vill vi ha kvar dig. Tar du en öl och sitter i hörnet blir det inte
så många fler tillfällen.
Bingo: – Eller så blir du bästis med vakten. Som fotograf finns det alltid något man kan erbjuda, men det har de flesta. Fundera bara ut vad du kan hjälpa vakten med. Jobbar du i en klädaffär? Då kanske du kan fixa rabatt på kläder. Och så vidare. Var uppfinningsrik, så ses vi i baren!

Anders Olsson

Annons

Dela (0)
TweetaLaddar