Annons
Annons

Fredrik Aidehag
Du kan briljera med slagskott eller vara tuffast i sarghörnen men vill du specialisera dig ordentligt ska du satsa på nedsläppen. Djurgården Hockeys Nichlas Falk, betraktad som en av Elitseriens bästa tekare, berättar hur du ska vinna nästa tvekamp.

Annons

1. Avvakta
– Tvinga motståndaren att sätta ner klubben först, då har du tagit kontrollen. Linjedomaren ska släppa pucken när båda klubborna är i isen och har motståndaren agerat först vet du att det är du som avgör när pucken släpps. I ytterzonerna ska, enligt regelboken, anfallaren vara den som ställer sig i position som nummer ett men det finns sätt att undvika detta. Låtsas vara bekymrad av allting annat runt omkring, oroa dig för hur medspelarna står utplacerade, se till att ha någon tejpbit på klubban som du måste få bort och så vidare.

Gilla Cafe.se på Facebook

2. Lås
– Håll ögonen på pucken men lägg koncentrationen på att låsa motståndarens klubba. Att vinna en tekning handlar om att komma på rätt sida pucken så att du i en och samma rörelse kan gräva fram pucken och se till så att motståndaren inte har en chans att nå den.

3. Teka taktiskt
– Ligger laget under och tekningen är i anfallszon måste pucken bakåt så att en back kan få skottläge. Är situationen den omvända spelar det ingen större roll vart pucken tar vägen – då handlar det mer om att inte direkt förlora tekningen än att klart vinna den.

4. Utnyttja överläget
– Tekning handlar om psykologi. Vinner du de första nedsläppen skaffar du dig överläge. Utnyttja det. Motståndarens självförtroende sjunker snabbt. Det räcker med ett litet leende från din mun nästa gång du skrinnar fram till nedsläppet. En sådan psykning säger mer än tusen ord.

Henrik Ystén

Annons

Dela (0)
TweetaLaddar