Ta löpet i terrängen!

2012 peakade terränglöpningen i Sverige. Inte konstigt, med tanke på den är skonsammare, ger bättre träning och ofta är roligare än asfaltslöpning. Här är tre bra tips för dig som vill haka på trenden. * * * Alldeles nyligen började vi människor att löpa på hårda underlag. I ett par tusen år innan har vi […]

Publicerad 2013-03-25 09:52  | Lästid: 2 minuter | Patrik Hedlund

2012 peakade terränglöpningen i Sverige. Inte konstigt, med tanke på den är skonsammare, ger bättre träning och ofta är roligare än asfaltslöpning. Här är tre bra tips för dig som vill haka på trenden.

* * *

Alldeles nyligen började vi människor att löpa på hårda underlag. I ett par tusen år innan har vi ju sprungit över stock och sten – och kanske är det just därför som så många har hittat hem till just terränglöpningen.

Det mjuka underlaget gör att slitningar i vader, benhinnor och knän minskar och det ojämna underlaget gör att en betydligt större del av kroppen tränas än i monoton asfaltslöpning.

Här är tre tips till er som vill flytta ut löpningen i skogen:

1. Köp terrängskor
Det blir roligare och säkrare. De är utrustade med en grövre yttersula med bättre grepp, ofta mindre dämpning och en lägre yttersula som minskar risken för stukningar. Marknadsledande på terrängskor är Salomon som inför 2013 släpper succéskon Speedcross 3 i nya färger. Är du ute efter tunnare, så kallade barfotaskor, har New Balance bra terrängvarianter.

2. Anmäl dig till ett lopp
På det sättet har du ett mål att träna inför. Under parollen Axa Fjällmaraton arrangeras olika typer av terränglopp här. Även nyss nämnda Salomon har sedan tre år arrangerat en terränglöpningstour. I år består den av 15 tävlingar och har även en variant för mer oerfarna trail-löpare. Spana in den här.

3. Tänk på säkerheten
Ha med dig en telefon med mottagning. Risken att du ramlar och inte kan ta dig därifrån är visserligen liten, men betydligt större än om du springer på asfalt.

Patrik Hedlund

Dela på Facebook
Tweeta