Annons

Ta mig härifrån!

Utbrytarkungen Jonathan Goodwin är mannen som trotsar döden. I sin nya tv-serie One way out (Discovery) gör han saker som du och jag aldrig skulle göra, saker som är direkt livsfarliga – och för inga andra anledningar än vårt höga nöjes skull. Cafés Kristofer Ahlström träffade galningen.

Utbrytarkungen Jonathan Goodwin är mannen som trotsar döden. I sin nya tv-serie One way out (Discovery) gör han saker som du och jag aldrig skulle göra, saker som är direkt livsfarliga – och för inga andra anledningar än vårt höga nöjes skull. Cafés Kristofer Ahlström träffade galningen.Det finns människor som inte är som du och jag. Ibland är det en bra sak, ibland inte. I fallet Jonathan Goodwin är det en utmärkt sak eftersom han jobbar som utbrytarkung och gör saker som vi aldrig skulle göra, saker som är direkt livsfarliga – och för inga andra anledningar än vårt höga nöjes skull.

Annons

Hans tv-serie om detta, One way out, är lika lärorik som skrämmande. Den första frågan man ställer sig är: Kan vem som helst bli utbrytarkung?
– Ja, det tror jag, säger Goodwin till Café. Men frågan är om du verkligen vill det. En vän sa till mig: ”Du har karvat ut en nisch som ingen annan vill vara i.” Och det stämmer nog. Man måste vara besatt för att syssla med det här. Jag valde handklovar, du valde att ha vänner och ett liv.

Gilla Cafe.se på Facebook

Vilka trick är svårast?
– Jag har som policy att inte göra trick där utgången kan vara dödlig, som att hoppa ur ett flygplan samtidigt som man försöker dyrka upp handklovar. Jag brukar ägna minst en månad åt förberedelser. Min filosofi är att lära mig allt om det som är dödligt så att jag inte är rädd för det.

Som?
– I ett avsnitt är jag fastlåst på en torktumlare som ska börja centrifugera om 30 sekunder och jag är täckt med 200 000 bin som kan sticka mig om tumlaren börjar vibrera. Men hur mycket research man än gör om bin så är det ändå väldigt farligt, såklart. Jag blev stucken 30 gånger och min kropp gick in i chock.

Hur kändes det?
– Vi spelade in det i Kalifornien och det var stekhett ute men jag gick ändå runt och frös efteråt. Jag kräktes i två, tre dagar innan giftet gått ur kroppen. Det var ganska hemskt.

Kan du gå nerför en gata utan att tänka ”Där är en lyktstolpe – det skulle vara ett bra ställe att göra ett trick där jag blir hängd”?
– Nej, det kan jag inte. När jag ser en bebis tanker jag bara: ”Det där skulle vara en utmärkt timer.” Du vet, man knyter ett rep till en bebis och i andra änden har man en brödrost som står på en hylla ovanpå ett badkar. Och jag ligger i badkaret, fastbunden i vattnet och vet att barnet är en oberäknelig timer som kan välta ner rosten i badkaret inom några sekunder – eller efter ett par minuter.

Har du någonsin fått användning för dina utbrytarskills i privatlivet?

– Hela tiden. Jag vet inte hur många gånger jag blivit väckt klockan tre på natten av polare som låst sig ute på fyllan och vill att jag ska komma dit och dyrka upp deras dörr. Det hander hela tiden och det är jävligt jobbigt.

Så du föredrar att bli hängd?
– Hm, du får nog väcka mig klockan tre på natten för att få ett rättvist svar på den frågan.

Kristofer Ahlström

One way out börjar på Discovery den 21 december.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar