Annons
Annons


Det är få plagg som föder samma måste-ha-begär för mig som vindjackor. Jag gillar funktionen, formen och atmosfären av sportighet.
Den här sommaren och kommande höst är vindjackan mer aktuell än någonsin.

Anledningarna är två:

1) Nike lanserade sin första löparsko 1972. För att fira 35-årsjubileet utökas The Running Company Collection med en hel serie windrunners (Nikes namn på vindjacka).

2) Flera modevarumärken både internationellt och i Sverige, till exempel Prada och Acne Jeans, integrerar vindjackan i höstens kollektion för att bäras under kavaj eller rock.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Nikes tidiga vindjackor designades 1978 av Geoff Hollister, en av de allra första anställda på varumärket och före detta elev/försökskanin hos legendariska friidrottscoachen och Nike-grundaren Bill Bowerman.

Hollister ville utveckla ett plagg för Nike-sponsrade friidrottare och löpare som stod emot det bitvis bistra och fuktiga klimatet vintertid i Oregon på den norra amerikanska västkusten. Men samtidigt som jackan skulle skydda mot vind och regn var lätt vikt och följsamhet en förutsättning.

– Jag inspirerades av gamla bilder på indianer som jag sett under historielektioner på college. De bar en slags regncape gjord av barken från cederträ, berättar Geoff Hollister.

Och fortsätter:

– När de första proverna testades på våra löpare såg jag direkt att vindjackan gjorde bäraren lite superhjälte-lik, det var ett plagg som injicerade självförtroende.

I officiella sammanhang användes Nikes windrunners första gången 1980, under det amerikanska friidrottslandslagets uttagningstävlingar inför Moskva-OS (som USA sedan bojkottade).

Daniel Lindström

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar