Tareq Taylor: ”Folk skrek andra rakt upp i ansiktet och straffade en genom att elda upp tallrikar”

Tareq Taylor med tänt juljus

Årets julvärd om korv, krogbråk och kitesurfing.

Joakim Almén | Foto: SVT  |  Publicerad 2021-12-21 00:30  |  Lästid: 4 minuter

I samband med att du fick frågan om att vara julvärd 2021 började du hulkgråta och höll på att orsaka en trafikolycka. Blev du verkligen så tagen av att få frågan?

”Nej, men däremot höll jag på att köra av vägen. Det ska vara en person som är välkommen hem i hemmet på julafton och då är det ju bara folkkära som suttit där tidigare, och att få tillhöra den kategorin känns overkligt.”

Hur förbereder man sig för att vara julvärd, tränar man på att tända ljus?

”För min del har det inte handlat så mycket om att fysiskt träna på att tända ett ljus. Det handlar mer om att mentalt greppa omfattningen för uppdraget. Jag vill verkligen kunna vara ett varmt och välkomnande sällskap. För mig har det varit en dröm, men det är när man börjar tänka på omfattningen av uppdraget som nerverna börjar komma på riktigt. Det är stora skor att fylla.”

Det känns som om du älskar fula jultröjor.

”Jag tycker att de är skithärliga. Jag tycker både att det är snyggt och roligt.”

Vet du redan nu vilken ful jultröja det blir i sändning?

”Nej, det vet jag faktiskt inte än. Men det kommer att ge sig. Det kanske blir flera stycken?”

Hur mycket tid spenderas i köket under en vanlig Tareq ­Taylor-jul?

”En normal jul är det jag som står för käket, så det blir ganska mycket tid i köket med förberedelser. Dels inför julafton, men framför allt inför annandagen. Vi brukar fira julen med hela släkten under annandagen. Då står jag hela dagen – kalkonen ska lagas, Christmas pudding ska fixas och allt runt omkring. Det blir ett antal timmar.”  

Vilken grej på julbordet har svenskarna inte fattat är en delikatess?

”Christmas pudding, det är det nog inte så många som känner till – men det är min absoluta favorit.”

Du har en väldigt solig framtoning, när var det grillkolssvart i själen senast?

”Oj! Oj, oj, oj. Det har jag svårt att minnas. När jag var riktigt hederligt förbannad sist ... Nej, jag har svårt att säga någon gång?”

Har du svårt att brusa upp?

”Nej, jag kan verkligen bli förbannad. Men det är sällan som det kokar över. När jag anser att saker är orättvisa eller upplever arrogans blir jag arg. Senaste gången jag blev riktigt förbannad var nog under pandemin. Jag tyckte att regeringen behandlade restaurangvärlden på ett tokigt sätt. Det var jag också ute och pratade om en hel del och argumenterade för en annan typ av hantering av situationen.”

Du återkommer ofta till hur viktigt det är att prata om känslor och kunna visa sig sårbar. Har du alltid varit bra på det?

”Jag är uppvuxen i ett hem med en mamma där vi alltid pratat om de här bitarna. Sen tror jag att jag blev sämre på det som ung vuxen och det är någonting jag har fått lära mig att ta tillbaka igen. Det är en träningssak, man måste göra det ofta för att känna sig bekväm med det.”

Du har förhörts av ordningsmakten för att ha slangat bensin när du var 17 år. Är det verkligen det värsta du gjort?

”Det är nog så, tyvärr. Då var jag ute med ett gäng tuffa grabbar. Soppan tog slut i bilen och då tyckte de att jag som var ny i gänget skulle lösa det. Då stod man där med en dunk och en slang och sen kom blåljusen.” 

Men du klarade dig från påföljder?

”Ja, jag fick förklara situationen för polisen som ansåg att jag handlat under hot, så de friskrev mig från ärendet. Det var inte mycket farligare än att jag fick en natt i en fyllecell.”

Tareq Taylor är krögare, kock, författare och folkkär tv-personlighet. På julafton agerar han julvärd i SVT.  

Ditt kommentarsfält på Instagram svämmar över av folk som är avundsjuka på att du, som de skriver, har ”36 timmar per dygn”. När var du ledig senast?

”Jag är ju ledig just nu, jag sitter på ett tåg.”

Försök inte. Jag menar sammanhängande ledighet.

”Jaha, ja. Jag var faktiskt ledig en vecka i somras.” 

En vecka?

”Ja, det var jag. Också under höstlovet, då var jag ledig en vecka. Jag försöker komma i väg och kitesurfa lite om det är på sommaren, och nu på vintern försöker jag spendera så mycket tid som möjligt med min dotter.”

Du återkom ofta till kitesurfingen under ditt senaste Sommar­prat. Var gör man det bäst?

”Det är ofta i Lomma för min del. Åker jag i väg och surfar i Europa lämnar jag draken hemma och så blir det bara bräda. Då blir det oftast franska Atlantkusten eller Portugal.” 

Niklas Ekstedt har berättat om våld i köken när han jobbade för internationella huligankockar som Charlie Trotter och Gordon Ramsay. Vad är det värsta du upplevt i ett kök?

”Allt från att folk skriker andra rakt upp i ansiktet och straffar en genom att elda upp tallrikar till att de tittar på vad man gjort på tallriken och slänger den i tunnan med kommentaren ’Gör om det, gör rätt!’. Den typen av mentalitet har funnits i kök gans­ka länge. Den är inte helt borta ännu, men den ska bort. Helt.”

Hur har jargongen och pennalism i svenska krogkök förändrats sedan du började som kock?

”Det har hänt mycket och det har vi delvis att tacka mobil­telefoner för, folk förstår att man inte kan göra saker i det fördolda, allting kan synas. Dessutom förstår ungdomar i dag att man inte behöver ta skit. Det tycker jag är väldigt, väldigt välkommet. Den stilen hör inte hemma på någon arbetsplats. Det hjälper inte någon att jobba kreativt eller effektivt, det ­förstör ju bara.”

Hur jobbar du med de här bitarna i dina kök?

”Vi försöker inkludera alla i alla processer. Vi har ingen toppstyrning i hur vi ska arbeta kreativt och liknande. Sen är vi också överens om hur vi pratar med varandra, till varandra. Vi använder ett språk som är vänligt, och det gör rätt stor skillnad.”

Varför älskar kockar att slänga sig med snabbmat när de får frågan om vad de själva helst äter?

”Snabbmaten är ju designad för att vara härlig och tillgänglig. Så det är inte konstigt.”

Så, vilken är din favoritmat?

”Jag har egentligen ingen absolut favoritmat, men vad gäller snabbmat så är det kycklingkebab. Det är svårt att slå.”

Snabbmat eller trestjärnigt?

”Det är omöjligt att välja dem emellan. Det är klart att jag gärna går på trestjärnigt. Men jag är ingen matsnobb, jag äter hemskt gärna en korv också.” 

Vilken blir den stora mattrenden 2022?

”Det brukar vara ett säkert kort att satsa på något med Asien, för de smakerna passar oss här uppe, verkar det som. Jag tror och hoppas att vi kommer att få se mer koreansk mat 2022.”

Folk älskar i regel kökshacks – vilket är ditt bästa kökshack? 

”Lägg tomater mellan två tallrikar och dra kniven igenom, så har man skurit alla i ett svep. Jag tycker det är supersmidigt!”      

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-12-21 00:31