Hoppa till innehåll

Tävla med Canon och Café

Är du Sveriges svar på The Sartorialist? I så fall har du chansen att vinna fina priser, när Canon i samarbete med Café går på jakt efter nästa storfotograf. HUR TÄVLAR DU? Skicka max två bilder i högupplöst format till kampanj@canon.se. Bifoga text där du i en mening beskriver historien bakom bilden. VAD KAN DU … Continued

canon_start

Är du Sveriges svar på The Sartorialist? I så fall har du chansen att vinna fina priser, när Canon i samarbete med Café går på jakt efter nästa storfotograf.

HUR TÄVLAR DU?
Skicka max två bilder i högupplöst format till kampanj@canon.se. Bifoga text där du i en mening beskriver historien bakom bilden.

VAD KAN DU VINNA?
Första pris: Superkameran Canon Power Shot SX 210IS, svart modell (se bild ovan).
Andra pris: Den kompakta fotoskrivaren SELPHY CP 740.


* * * * *

SÅ BLIR DU EN BÄTTRE FOTOGRAF
Öka dina chanser att vinna med Canons fotoskola i 13 steg.

1. Berätta en historia – försök fånga sinnen i dina bilder. En bra bild berättar inte bara det fotograferade motivet utan förmedlar också en känsla av ljud, dofter och känslor.

2. Lek med detaljer – titta noga på allt du ser i sökaren. Ibland finns det mest intressanta vid sidan om motivet eller i bakgrunden.

3. Lek med ljuset – använd inte bara kamerans tekniska inställningar utan ta tillvara på det naturliga ljuset t.ex. månen eller stjärnor. Många spännande inomhus- och utomhusbilder blir aldrig tagna eftersom blixten är den dominerande ljuskällan. Titta hur skuggorna faller och lek med dem.

4. Djup i bilden – placera inte motivet mitt i bilden, det medför att bilden uppfattas som platt, prova dig fram med att lägga motivet till vänster eller höger och se skillnaden.

5. Gå närmare – när du tycker du står väldigt nära ditt motiv, ta då gärna några extra kliv ännu närmare. Då får du en mer intressant bild med fler detaljer.

6. Minimera antalet störande föremål – var uppmärksam på allt som ryms i bilden, om du inte kan begränsa antalet störande föremål bör du försöka ta bilden på en annan plats. Tänk på att du ibland kan ta bort en rörig bakgrund genom att zooma in motivet.

7. Sikta rätt – tag gärna mått mot en rak linje i bilden t.ex. horisonten, annars kan det kännas som att motivet lutar, om det inte är avsikten förstås.

8. Anpassa blixtavståndet – när du tar bilder med blixt, särskilt med blixten som enda ljuskälla, måste du ha rätt avstånd till motivet, vanligen 2-5 meter. Står du för nära är det lätt att du får bleka ansikten eller om motivet är för långt bort räcker inte ljuset från blixten till. För att fotografera delar av en stad eller ett landskap så rekommenderar vi att du inte använder blixt. Testa hellre högre ISO värde och stativ (se nedan).

9. Ändra ISO-värdet – när du tar ögonblicksbilder i svagt ljus, särskilt i rörelse, kan du prova ett högt ISO-värde. Då blir kameran mer ljuskänslig, vilket minskar slutartiden så att du får en bra exponering med riskerar inte rörelseoskärpa. Om du ställer in ett högt ISO-tal betyder det att slutaren inte behöver vara öppen så länge för att få tillräckligt med ljus, vilket minskar risken för rörelseoskärpa. Däremot ska du tänka på att ju högre ISO-tal desto mer brus blir det.

10. Använd kamerastativ – för att ta bra bilder i mörker rekommenderar vi att du använder stativ. Stativet gör att du undviker skakningar och rörelser under tiden som du tar din bild. Du behöver heller inte höja ISO-talet när du använder stativ och minskar därmed risken att få brus i bilden. Du har även möjlighet att laborera med både exponeringstiden och bländaren när du använder stativ. Har du inget stativ så kanske du kan hitta något annat ställa kameran på, t.ex. ett bord eller en bänk.

11. Använd självutlösare. För att minimera skakningsoskärpa när du fotograferar på långa slutartider så kan du ställa in kameran på självutlösare. Det är en funktion som finns i det flesta kameror. Funktionen lämpar sig bäst för motiv där tajmingen av fotoögonblicket inte är avgörande (eftersom det dröjer ca 10-15 sek innan bilden tas efter att du tryckt på utlösarknappen).

12. Att fotografera i mörker kan innebära långa slutartider (fler sekunder). Om du t.ex. har en väg i ditt motiv så kommer bilarnas ljuslyktor ge spännande färgade streck på bilden. Men laborera gärna lite med detta innan du skall ta din bild så att du vet vad som blir lagom.

13. Slutligen, våga experimentera och var inte rädd för att prova nya saker. Det är det bästa sättet för att utvecklas. Och glöm inte att det enda sättet att ta bra bilder är att ta med kameran överallt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.