Hoppa till innehåll

Teknikkriget

joel

När den klassiska dvd-spelaren nu snart går i graven är det hög tid att spana in en lämplig ersättare. Idag finns det två olika format som krigar mot varandra om att bli ny världsstandard när dvd:n pensioneras. Hd-dvd är en av spelarna, som bland annat stödjs av datorjätten Microsoft. Blu-ray heter den andre som i … Continued


När den klassiska dvd-spelaren nu snart går i graven är det hög tid att spana in en lämplig ersättare. Idag finns det två olika format som krigar mot varandra om att bli ny världsstandard när dvd:n pensioneras.

Hd-dvd är en av spelarna, som
bland annat
stödjs av datorjätten Microsoft. Blu-ray heter den andre som i sin tur backas upp av flera stora filmbolag. Läs Cafés test av spelarna och dra därefter dina egna slutsatser.

HD-DVD TOSHIBA HD-XE1
mittbild_toshiba

Pris: 7 500 kronor

Att använda: Ansluts löjligt enkelt via hdmi eller komponent. Toshiban är extremt seg och tar nästan en minut på sig att starta upp. Lika illa är det när man ska byta kapitel.

Bildkvalitet: Rent ypperlig. Det är lika stor skillnad mellan denna hd-dvd och en vanlig dvd, som mellan vhs och dvd.
    
Filmutbud: I dagsläget har hd-dvd ett litet kvalitativt övertag – alltså något bättre filmer – men å andra sidan finns bara ett 70-tal titlar ute än så länge.

Framtid: Ser rätt så dyster ut. Visserligen har Microsoft valt att stödja hd-dvd, men frågan är om det räcker. Det kan hända att du blir sittande med 2000-talets motsvarighet till en Betamax-video.

Övrigt: Hd-dvd är en billigare teknik, som bygger på den redan väl fungerande och utprovade dvd-tekniken. Borde ge färre buggar och tekniska problem.

Slutomdöme: En bra men lite seg maskin. Men den som tänker framåt väljer ändå en blu-rayspelare.

BLU RAY SAMSUNG BDP-1000                                                  
mittbild_samsung
Pris:
6 500 kronor

Att använda: Ansluts löjligt enkelt via hdmi eller komponent. Något snabbare än konkurrenten. En standardmaskin utan några spännande extrafunktioner som överraskar.

Bildkvalitet: Precis lika bra som Toshibas hd-dvd. Så bra som ögat kan föreställa sig just nu.

Filmutbud: I princip alla stora filmbolag och elektroniktillverkare stöder blu-ray, vilket ger formatet större potential på sikt. Men än så länge finns bara ett 100-tal titlar, de flesta av b-films-karaktär.

Framtid: Ser lysande ut. Utöver filmjättar som Sony Pictures och Buena Vista backas formatet upp av Philips, Sony, Apple, Panasonic med flera. Så den här maskinen kan du ha länge.

Övrigt: Blu-ray stöd för java, vilket innebär att du kan få upp olika menyer samtidigt som filmen rullar.

Slutomdöme: Fantastisk bild och hyfsat snabb reaktionstid tillsammans med det större filmutbudet gör Samsungs spelare till vinnare.

ALTERNATIVET
startbild_lg
Du behöver faktiskt inte välja mellan de två formaten. LG:s multispelare BH1000 klarar bägge formaten plus vanlig dvd. Dock klarar den inte av att spela upp vanliga cd-skivor. Mer info finns på www.nordic.lge.com.

Petter Ahrnstedt
artbg

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.