Hoppa till innehåll

Svenska supermodellens okända rockkarriär – ”Folk tror jag är sångaren i The Strokes”

Joakim Almén

En av Sveriges mest kända modeller har startat rockband. För Cafés Joakim Almén berättar Carl Hjelm Sandqvist om att bli misstagen för Julian Casablancas och knasiga kinesiska fans som photoshoppar bilder på bandet.

Musik och mode går som bekant hand i hand. Den internationellt framgångsrika modellen Carl Hjelm Sandqvist, som på de internationella scenerna gått för bland andra Dries Van Noten och Diesel Black Gold, är ett exempel på det. När han inte går på catwalken för Whyred eller L’Homme Rouge satsar han på hårt på rockkarriären. Carl är sångare i ett av Stockholms hetaste indierockband Tella Viv. Bandet har en tajt koppling till den svenska modevärlden och jobbar bland annat med en av Sveriges bäst klädda män, stylisten Christopher Insulander.

Tella Viv lyckas faktiskt bra med kopplingen mellan mode och rock, speciellt när påminner om ett mer utflippat The Strokes. Nyligen spelade bandet på Debaser Strand i Stockholm och snart kommer en ny singel.

Whyred Man - modeveckan 2016
Rockbandssångare och modell: Carl Hjelm Sandvist på catwalken under en visning för Whyred under modeveckan.

Tella Viv består av barndomsvännerna Carl Hjelm Sandqvist, Benjamin Lavén, Adam Odelfelt (Benjamin och Adam är kusiner). Uppväxta på röd linje i Hägersten har bandet spelat tillsammans sedan 2014. Med sitt catchy dröm/surfrock-sound och starka scennärvaro framstår det bara som en tidsfråga innan bandet blir bokade till större, internationella, festivalscener. Café träffar tre härliga rockkillar efter spelningen i Stockholm.

Tella Viv band backstage Debaser Strand
Tella Viv består av Benjamin Lavén (gitarr), Adam Odelfelt (synth) och Carl Hjelm Sandqvist (sång). Här backstage innan spelningen på Debaser Strand. Foto: Nora Cederin.

Hej Tella Viv! Riktigt bra spelning: vilka artister influeras ni av?

Adam: Jag influeras väldigt mycket av Air. Jag har inte haft en relation till dem tidigare, men nu är jag ”wow, det här är så jävla häftigt”. Och de inspireras av olika teman, helt fantastiskt.

Har ni en gemensam influens?

Carl: Bowie.

Benjamin: Ja, det är det tyngsta.

Carl: Han lånar alltid väldigt mycket till sina personas och han kan driva med sina egna figurer och där finns det nåt att hämta – man tar en musikgenre och så skojar man med den. Man kan spela Strokes-riff, men så gör man nåt som i Strokes fall skulle vara helt fel.

Adam: The Strokes möter New Wave, där New Wave möter techno och drum and bass. Att röra sig i ett spektrum där en sak möter en annan och kunna röra sig mellan skalorna.

Och här, vid The Strokes, måste vi stanna upp. Det första man slogs av under Debaser Strand-spelningen var Carls likhet med Strokes-sångaren Julian Casablancas. Svajet med mickstativet, de snygga freezeposerna (tänk er Julians rörelseschema när Strokes slog igenom i början av 2000-talet) och entrén med typiska Casablancas-solbrillor – allt påminde om USA:s garagerock-finest. Frågan var tvungen att ställas.

Carl: Haha!! Just i dag ville jag vara Julian som imiterar Elvis. Det finns en backstory här: vi var roadies en gång åt Julian Casablancas när vi var yngre. När jag skulle gå upp på scenen och placera en gitarr började folk skrika – de trodde det var Julian Casablancas som gick där i hoodie.

Adam: ”Och den dagen visste jag att jag en dag skulle spela i ett rockband”.

Carl: Haha, äh. Julian är rolig. Men just i dag ville jag låna mycket från Elvis, Julian och Alan Vega.

Carl Hjelm – supermodell och sångare i Tella Viv – live på Debaser Strand i lördags.
Carl Hjelm Sandqvists likhet med Julian Casablancas är slående. Foto: Nora Cederin.

Carl har gjort en raketkarriär som modell. Han gör mest internationella visningar, men gick under Stockholms modevecka för svenska Whyred och L’Homme Rouge. Och nog gör han många tunga modelljobb – kika bara på hans Instagram. Visst borde en internationell modellkarriär vara bra för musikditon. Eller?

Benjamin: Det är lite tack vare Carls modellkarriär som vi hittat personer som vi tycker väldigt mycket om att jobba med. Till exempel Christoffer Insulander och Lars Brönseth som har stylat och fotograferat.

Carl: Tilläggas bör att det var Insulander som scoutade mig och att han var anledningen att jag började jobba som modell.

Bandet har hittills mest spelat i Stockholm, men med trippigt originella musikvideor (som för en tillbaka till millennieskiftet) har bandet släppt tre låtar i samarbete med internationella sajten VICE. Spanska fans har tillkommit och … kinesiska fans som photoshoppar in sig i bandets bilder.

Carl: Vi har en stark skara kinesiska fans.

Benjamin: De har en egen blogg där de laddar upp photoshoppade bilder med våra ansikten.

Hur har kineserna upptäckt er?

Adam: Vi har backtrackat det till Carls Instagram.

Carl: Ja, det är modeintresserade kineser som gillar rockmusik.

Adam: De är väldigt på och väldigt intresserade – de tycker att vi gör lyxprodukter, och det är fantastiskt och förvånande på samma gång: ”åh, den här skivan är så dyr, den kostar 200 svenska kronor, den var så dyr men jag älskar den så mycket – den var värd varenda ruttet öre jag la på den” typ.  Skitkul att få vara en del av hela den grejen – lyxprodukter.

I Göteborg har det funnits en alltjämt stark indiescen sedan Henrik Berggren låg i sitt studentrum och pratade om vad han ska med en banan till. Men nu våras det för Stockholm. Bara på det senaste året har det dykt upp allt fler indieband i huvudstaden – Tella Viv utgör en viktig del av den nya Stockholmsscenen.

Även om bandet själv inte vill bli stämplade som ett Stockholmsband tycker de absolut inte att man ska skämmas för att man är ett svenskt band, tvärtom. Klaviaturspelaren Adam säger att det är en öppen scen – ”alla hoppar i säng med alla”. Inte bokstavligen då (det hade varit nåt!) –  band spelar med varandra, alla är polare.

Tella Viv tipsar om fyra heta indieband från Stockholm

Tella Viv släppte EP:n From Coast 2 Coast tidigare i år, och är inom kort aktuella med singeln Resources. Lyssna på Tella Viv på Spotify.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.