Sveriges mest underskattade band om att vara Sveriges mest underskattade band

Bandet Terra fotad mot träpanel med hård blixt.

Terra är rockbandet från Göteborg som, enligt Cafés Joakim Almén, är Sveriges bästa band i förhållande till hur få som hört dem. För Café berättar Terras sångare och gitarrist Karl Sundström om dagsfärska skivan ”Underbara saker”, att vara en underdog – och varför det är lättare för alternativ musik att slå i USA.

Joakim Almén | Foto: Jakob Ekvall  |  Publicerad 2020-04-23 15:28  |  Lästid: 3 minuter

Terra är rockbandet från Göteborg som bildades ur spillrorna av bandet Ram Di Dam, som bland annat hade med låten Flashbacks på soundtracket till Fifa 11. Engelska byttes mot svenska och under 2015 släppte Terra debutsingeln Här kommer natten – en låt som flirtade lika mycket med 90-talets alternativrock som hittig poppunk. Sen dess har Terra hunnit med att släppa ett album, Terrarism, och 2018 års EP Jävla EP:n och byggt upp en hängiven skara fans. Nu är göteborgsrockarna aktuella med nya skivan Underbara saker som släpps på fredag 24 april.

Undertecknad menar att Terra är ett av Sveriges bästa band – och framförallt Sveriges mest underskattade band om man tittar på medial uppmärksamhet och antal lyssningar på Spotify och jämför det med kvalité. Terra borde helt enkelt ha minst lika många streams som ett relativt närbesläktat band som Solen, med tanke på hur jäkla bra dom är.

Vi var nyfikna på Terra. På nya, lite mjukare och ambitiösare, skivan Underbara saker, på huruvida ryktet om att komikern Markus Berggren skulle ha varit gitarrist i Terra i begynnelsens tid är sant eller falskt – och hur Terras sångare och gitarrist Karl Sundström ser på att göra rockmusik i ett tidevarv där det är svårt att nå kommersiella framgångar.

Hej Karl! Om jag säger att Terra är Sveriges mest underskattade band, vad säger du då?

– Jag blir generad men glad! Man älskar ju att vara en underdog.

Tycker du att ni har fått det publika genomslag som ni förtjänar?

– Vi känner oss överväldigade varje gång vi åker ut och spelar och det är folk där. Det låter ödmjukt kanske, men jag tror att få artister tar sin publik för given. Vår musik har spridit sig ganska organiskt genom åren, vi har inte haft så mycket draghjälp i form av spellistor och så, utan folk har hittat oss på andra sätt och det gör också att vi är extra stolta över den publiken vi har.

Bandet Terra fotad mot träpanel med hård blixt.
Petter Lagerlöf, Karl Sundström, Mathias Ek, Alexander Jubell i Terra. Foto: Jakob Ekvall

Vad krävs för att ni ska bli riktigt stora, eller åtminstone stora i klass med genre(ISH)-kollegor som Solen och Hurula?

– Jag tror att ett problem för oss är att vi inte riktigt hör hemma någonstans. Vi är för mjuka för punkarna och för hårda för P3. Otydlighet är ju sällan bra för business så vi har nog målat in oss i ett hörn där. Men det är det hörnet vi älskar så det får gå som det går!

Hade ni kommit i slutet av 90-talet eller början av 00-talet hade ni ju varit pisstora. Kan du känna att ni verkar i fel tidevarv?

– Nej tvärtom. När vi började spela under gymnasiet var indie fortfarande sjukt stort och vi trodde nog att det alltid skulle vara så. Sen kom EDM-sommaren 2010 som en skogsbrand och ödelade allt. Jag tror att det är bra att det blir så. Att man rensar upp lite i skiten så att scenen får uppfinna sig själv på nytt igen. Det är ju där vårat existensberättigande finns, att vara ett värdigt alternativ till den kommersiella musiken som dominerar just nu.

Vilka andra band är underskattade enligt dig?

– Jag tycker generellt att vi i Sverige är lite ouppmärksamma på bra indie som kommer härifrån. Det är obegripligt för mig att artister som Jelly Crystal och Holy inte har nått ut till fler än, men jag antar att det beror på att Sverige är ett litet land och så vidare... I USA finns fortfarande en infrastruktur för alternativ musik som möjliggör att typ Snail Mail kan ha en karriär trots att hon tillhör en marginaliserad musikscen.

… och vilket är tidernas genom mest underskattade band?

– Ett band som heter The Tyde från Kalifornien. De första tre skivorna är helt magiska, men ingen lyssnar på dem.

Berätta om nya skivan Underbara saker.

– Vi har verkligen försökt göra ett album i traditionell bemärkelse, inte bara trycka in tre singlar som spår 1-3 och sedan fylla ut resten med whatever. Det är 11 spår ny musik som vi har jobbat som små grisar för. Alla har fått lika mycket kärlek. Hoppas folk lyssnar på den för den är fan inte gratis att spela in musik det ska gudarna veta.

Vad skiljer nya skivan från Terrarism och Jävla EP:n?

– Den är mer ambitiös skulle jag säga. Vi har blandat in lite fler element i soundet och lyft fram låtarna mer. Förutom Per Stålberg, som varit med oss sedan Terrarism, har vi också jobbat med Johan Forsman (Håkan Hellström, Soundtrack of Our Lives, Ceasars med flera) och han har verkligen präglat skivan på ett markant sätt, adderat en mjukare sida till produktionerna.

Till sist: När jag träffat Marcus Berggren ute brukar han påstå att han var med i Terra i begynnelsens tid. Sanning eller kryddat Berggren-påstående?

– I teorin ja, praktiken nej. I samband med att vi släppte första singeln letade vi efter en gitarrist. Marcus erbjöd sig, men sen fick han kalla fötter och ändrade sig innan första repet. Han har en otroligt smittsam kreativitet och är dessutom flitig som fan, men det var nog för det bästa för vi fick Petter Lagerlöf och Marcus blev ju som vi alla vet den superstjärnan han förtjänade att bli! Älskar att han skryter om detta på krogen dock!

Terra är aktuella med sitt andra album ”Underbara saker” som släpps fredag 24 april via Welfare Sounds.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-04-24 15:53