Hoppa till innehåll

Thåström gör smycken tillsammans med Efva Attling

Joakim Thåström och Efva Attling tillsammans med frilagt smycke.
Wilmer Gyllström

Joakim Thåströms texter förvandlas till smycken av Efva Attling.

Året är 1981 och vi befinner oss i Göteborg. Popbandet X-Models, med Efva Attling som frontfigur, har precis genomfört en spelning och är på väg tillbaka till hotellet Excelsior för efterfest. Plötsligt närmar sig Ebba Gröns frontman Joakim Thåström och säger ”du, jag var på Pet Sounds på Jakobergsgatan och köpte er singel”. En förvånad och glad Efva trodde aldrig att en rebellisk punkare som Thåström skulle säga något sådant om deras popballad ”Två av oss”.

Foto: Efvaattling.com

Så beskrivs det första mötet mellan Efva Attling och Joakim Thåström i ett pressmeddelande. Det visade sig att de både hade vuxit upp på samma gata i Stockholms söderförort Högdalen. Och det är just Högdalen som de nu återförenas i när Thåström gör en smyckeskollektion för Efva Attlings projekt ”the HÖGDALEN”. Tidigare har en annan medieskygg rocksångare, Kent-sångaren Jocke Berg, också ritat smycken för Attlings projekt.

”Att få göra något med Thåström är en drömgrej. Han är den optimala. Vi har stött på varandra genom åren och förrförra året när han gästade på en Weeping Willows-konsert på Mosebacke började vi prata och hade så kul ihop. Då föddes tanken hos mig”, berättar Efva i pressmeddelandet.

Kollektionen bygger på Thåströms texter och Attlings design. Textrader som ”Det är ni som är dom konstiga det är jag som är normal” och ”Beväpna dig med vingar” syns på bland annat armband, halsband och örhängen. Den annars fåordige sångaren kommenterade själv samarbetet så här:

– Efva var väldigt bra på att övertala. Hon är en väldigt passionerad människa och jag gillar det. Jag säger nej till nästan allt men tänkte att jag kanske nån gång måste göra tvärtom. Jag fick en ring av Efva som det står ”Fan fan fan” på, det lät som en rolig och annorlunda idé och… tja, smycken är fint, säger Thåström.

Efva berättar att hon alltid har drömt om ett samarbete med Thåström. Hon visste redan innan deras möte att han säger nej till i princip allting och var därför pirrig inför sammankomsten. ”Jag var så jävla nervös, det är underbart att man är 68 bast och darrar”, säger Efva.

Foto: Efvaattling.com

Kollektionen lanseras idag, 17 september, på thehogdalen.com.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.