Sex, mord och tonårsrevolt i vårens hetaste Netflix-serie

The End of the F***ing World är den nattsvarta komedi du behöver för att väcka liv i ditt rebelliska ungdomshjärta.

Joel Linde | Foto Netflix  |  Publicerad 2018-04-03 14:06  |  Lästid: 3 minuter

I slutet av 2017 släppte Netflix miniserien The End of the F***king World, om de två tonåringarna James och Alyssa. Vi har precis tagit oss igenom samtliga åtta avsnitt av tonårsångest och ska nu besvara om serien är något för dig.

Vad handlar det om?

James och Alyssa är två 17-åringar som känner att de klarar sig bäst utan att andra klåpare ska lägga sig i deras liv – tills de träffar varandra. Tillsammans rymmer de hemifrån för ett liv fritt från tråkiga idioter i deras tråkiga hemstad. De inleder så en ovanligt händelserik road trip som trots seriens humoristiska tonläge blir både blodig och spännande.

Hur går snacket?

Förutom att den har imponerande 8,7 på Imdb och 98% på Rotten Tomatoes har serien hyllats för flera aspekter. Dels är det skådespelaren Jessica Barden bakom huvudkaraktären Alyssa som hyllas för att ha gett liv åt en exceptionellt stark och älskvärd hjältinna. Dels är det sättet som serien lyckas avhandla mörka ämnen som psykisk ohälsa, djurplågeri, våldtäkt, pedofili och mord. Överlag verkar folk vara förälskade i serien.

Vem är det för?

Dig som aldrig tackar nej till en bra tonårsserie, en ”fuck you ALLA”-attityd som får det att pirra till i ett rebelliskt ungdomshjärta. 13 Reasons Why är en rimlig jämförelse på så sätt att den är mörk och handlar om tonåringar, men The End of the F***ing World är ännu mer skruvad, ännu mörkare men också mer humoristisk. Mörkt humoristisk.

Vem är det inte för?

Man får gräva djupt för att hitta konkret kritik mot serien – och även då har vi faktiskt inte hittat någon att lägga någon direkt vikt vid. Den här serien bör kunna tilltala de allra flesta!

Vad är det för karaktärer?

James är en udda kille som bor med sin känslomässigt avstängda far. Han dödade djur som barn och fantiserar mycket om att döda en människa – han är nämligen tämligen övertygad om att han är en psykopat. Han säger inte mycket, tar inga initiativ och visar inga känslor, vilket gör honom både älskvärd och läskig på samma gång.

Alyssa är hårdhudad och kärlekstörstande efter att ha blivit lämnad av sin far och numera bor med en avskärmad mamma och hennes vidriga pojkvän. Hon leder och James följer. Hon vet vad som ska göras och håller känslorna på insidan och hon är en oerhört fascinerande person.

Kuriosa?

The End of the F***ing World är baserad på en seriebok med samma namn av författaren Charles S. Forsman, som gavs ut 2013. Seriens regissör, Jonathan Entwistle, fick syn på serieboken i en butik i London vilket blev startskottet för hans arbete med att göra den till denna, nu hyllade, Netflixserie.

Är det värt att se?

Serien består av åtta avsnitt, inget längre än 22 minuter långt, vilket ger dig tre timmar som du kommer ha svårt att spendera på något vettigare när du kommit hem från jobbet. Så ja, den är värd att se!

Efter det mycket omtalade sista avsnittet är det många som ställer sig frågan om vi får en The End of the F***ing World säsong 2. Regissören Jonathan Entwistle har pratat om att han gärna ser en andra säsong där vi får se ännu mer av James och Alyssa, och att han tar till sig vad tittarna har att säga. Men faktum är att underlaget som säsong 1 hade i form av en seriebok är slut, så en eventuell fortsättning skulle behöva skrivas från grunden.

Du gillar nog även:

Här är koderna som låser upp alla filmer och serier på Netflix

Folk har hittat en ny favoritserie att sträcktitta på Netflix

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-04-03 14:13