Folk har hittat en ny favoritserie att sträcktitta på Netflix

The Frankenstein Chronicles har Alec Trevelyan, jag menar Boromir, jag menar Ned Stark, jag menar Sean Bean i huvudrollen.

Joel Linde  |  Publicerad 2018-02-28 15:52  |  Lästid: 2 minuter

The Frankenstein Chronicles hade premiär 2015 och fick en andra säsong 2017. Nu har det hyllade brittiska kriminaldramat med Sagan om ringen/Game of Thrones-skådespelaren Sean Bean i spetsen flyttat in på Netflix, och det tackar vi för.

Vad handlar det om?

1827. En kustbevakare i London gör ett makabert fynd i Themsens strandkant. En kropp, sammansatt av kroppsdelar från åtta barn, hittas och polismannen själv, John Marlott (Sean Bean) blir ansvarig för utredningen. Teorin är att kroppen satts ihop i ett försök att vända politiska vindar, men snart börjar andra, mystiska spår uppdaga sig, som leder via Mary Shelley, författaren av boken Frankenstein från 1818.

Hur går snacket?

I Storbritannien är serien gamla nyheter, och som en i raden av den för landet välkända (och uppskattade) genren kriminaldraman har den fått bra recensioner i flera tidningar. På IMDB har den det respektabla betyget 7,4. Efter att serien nådde Netflix har folk twittrat för fullt att första säsongens sex avsnitt gick åt som en avlöning.

Vem är det för?

Den här serien påminner i sin estetik och epok om många andra produktioner: Sherlock Holmes, Peaky Blinders, Taboo och Jack the Ripper, men har en råhet som brittiska kriminaldraman brukar vara snåla med. Den torde också tilltala nyrenässans-romantiker som gillar kostymdraman och särskilt snygga produktioner.

Vem är det inte för?

Den lättskrämda som inte tål att se eller föreställa sig att barn far illa bör söka vidare.

Vad är det för karaktärer?

Vi följer främst utredaren John Marlott (Sean Bean) och hans sidekick, sergeant Nightingale (Richie Campbell). Marlott känner vi igen från både Game of Thrones och Sagan om Ringen, där han ju som bekant inte direkt har turbrallorna på sig. I The Frankenstein Chronicles gör han en mycket stabil insats som ångestriden och syfilis-sjuk kommissarie.

Kuriosa?

En drivande del i seriens handling är så kallade "body snatchers", alltså människor som stal döda kroppar för att sälja som obduktionsmaterial för läkarstudier. I början av 1800-talet fick endast de som dömts till döden obduceras i studiesyfte, men eftersom lagändringar gjort att allt färre fick detta hårda straff ökade efterfrågan på kroppar. Det gjorde att många började stjäla och sälja kroppar, eftersom det på den tiden endast betraktades som en förseelse och inte ett brott.

Vad säger man för att låta smart?

"I Kina har de fortfarande problem med att folk stjäl begravda kroppar. Enligt gammal tro innebär det otur för män att dö ogifta, så därför stjäls kvinnokroppar för att klä upp som brudar och begrava tillsammans med ogifta män. En kropp kan säljas för runt 30 000 kronor."

Är det värt att se?

Absolut. Sex 45-minutersavsnitt av detta smutsiga kriminaldrama är en perfect match för kalla vinterkvällar.

Se trailern här (eller hoppa direkt till första avsnittet på Netflix):

Du gillar nog även:

Netflix nya krimserie The Alienist ser ut som en blandning av allt vi gillar

The Rain är Netflix nya thrillerserie – utspelar sig i Skandinavien

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:03