Hoppa till innehåll

Rekorddyr 42-årig whisky lanseras på Systembolaget

The Glenrothes The 42 whisky.

The Glenrothes hyperexklusiva single malt har lagrats i fyra decennier. Och prislappen är därefter.

Är du hängiven whiskysamlare med djupa (och då menar vi bråddjupa) fickor? Då kan The Glenrothes långsamt lagrade och nästan löjligt limiterade The 42 vara något för dig. En exklusiv single malt som mognat på fyra noggrant utvalda ekfat i destilleriet i hjärtat av Speyside – den största och mest kända av Skottlands whiskyregioner – under fyra långa decennier.

Glenrothes själva beskriver whiskyn, som är den första utgåvan från sin årgång som lanseras, som “en vackert balanserad och djärvt elegant premiumwhisky med en smakrik profil med inslag av solmogna aprikoser, apelsinskal, karamelliserade mandlar och korianderfrön, buteljerad i det mest perfekta ögonblicket, efter 42 år.”

Förpackningen, som hämtat inspiration från färgerna och det karaktäristiska landskapet som omger det 144 år gamla destilleriet i staden Rothes i Speyside, rymmer en kristallkaraff med 70 cl av de dyrköpta dropparna.

Endast 1134 flaskor av premiumwhiskyn är tillgängliga världen över, varav två av dem webblanseras på Systembolaget den 2 mars klockan 10. Priset då? Svindlande 80 000 kr. Är det inflation så är det.

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Kingmagazine.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.