The shields coola maktkamp

joel  |  Publicerad 2006-09-21 16:41  |  Lästid: 2 minuter


Många har gjort tappra försök att utmana Vic Mackey i The shield. Det slutar vanligen med en utdragen misshandel i lämpligt parkeringshus eller (som för knarkbossen Armadillo Quintero i det här klassiska klippet från säsong två) ett par minuters stympning på kokplatta. Men nu har serien adderat en karaktär som, åtminstone skådespelarmässigt, faktiskt kan mäta sig med Michael Chiklis Emmy- och Golden Globe-belönade polisbuffel.

Fyra avsnitt in i den femte säsongen (måndagar 22.00 på Canal+) har mästaren Forest Whitaker verkligen överträffat förväntningarna. Han spelar internutredaren Jon Kavanaugh och tar sig an uppdraget – att slutligen sätta dit den inte helt laglydige Mackey – med en lågmäld, obehaglig bestämdhet.

Jag älskade exempelvis hans blick när Vics strike team-kollega Lemansky togs in till förhör: Kavanaugh höll upp Lems polisbricka som en trofé, studerade den långsamt och log girigt. Där, liksom i scenerna med Mackeys exfru vid skolan, känns han mer som en schizad stalker än en rättrådig polis. Det finns ett dämpat och psykotiskt drag hos Whitaker som lirar dynamiskt mot Chiklis mer explosiva skådespeleri och ligger helt i linje med The shields signum: Ingen är renodlat god eller ond.

Den här säsongen sändes i USA i våras och avslutades med ett dubbelavsnitt som enligt rapporterna var nästan outhärdligt dramatiskt. Efteråt såg The shields framtid osäker ut. Det ryktades ett tag att den skulle läggas ner, eftersom skaparen Shawn Ryan jobbade ihjäl sig med sin andra serie The unit (sänds på TV3). I somras proklamerade dock tv-kanalen FX att den utlovade sjätte säsongen sänds som planerat senare i år – samt att de även beställt en sjunde och sista, med tänkt premiär 2008.

Jag för min del hoppas att Vic & Co innan dess hinner arrestera den kvällstidningskrönikör som häromdagen hade mage att jämföra huvudkaraktären i SVT:s supersömniga dramaserie Poliser, Rolf (Johan Hedenberg), med just Vic Mackey. Vilken oerhört missvisande, vanärande parallell. Raka vägen till kokplattan!

Markus Kylén   
Cafés redaktionschef skriver om tv på www.cafe.se varje tisdag

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-22 14:51