Annons


The Hives har gått igenom karriärens tuffaste period – fyra år av svåra ekonomiska och fysiska prövningar. I nya numret av Café talar gruppen ut om stålbadet som nästan knäckte dem och hur de ändå lyckades slutföra arbetet med hyllade albumet Lex Hives.

Annons

– Skivan har tagit flera år att göra klar, säger Howlin’ Pelle Almqvist. Man går till replokalen, spelar två låtar och får 25 mejl och samtal om en astråkig rättsprocess där folk ljuger hej vilt. I stället för att spela stirrar man in i väggen i fyra timmar, äter en pizza och åker hem. Vi hade några år av såna dagar.

Gilla Cafe.se på Facebook

Han syftar på den så kallade Tambourinehärvan. The Hives har – precis som Cardigans, Timbuktu och The Ark – använt Malmöbaserade Tambourine Studios som redovisningsbyrå. Howlin’ Pelle hävdar att banden fått låna pengar av varandra utan deras vetskap och att 200 intjänade miljoner nu är spårlöst borta.
The Hives advokat Monica Crusner har jobbat ”mer än heltid” med ärendet i snart två och ett halvt år.

– Kreativt har det lamslagit bandet, säger hon. Två i bandet har tvingats sälja sina hus för att tillrättalägga detta. En har tvingats leva på existensminimum.

Men allt är absolut inte elände. När Cafés Victor Johansson hänger med bandet på Coachellafestivalen i Kalifornien är det ett pånyttfött The Hives han ser.

Howlin’ Pelle berättar också om vad han gör med sina scenkostymer, hur det var att spela gitarr med Iggy Pop – och bjuder på galna turnéanekdoter.

– På vår första turné blev vi utslitna i kalsongerna i snön av slovenska vakter med k-pistar. Tre timmar efter att vi lagt oss efter att ha varit ute och festat blev vi utdragna. Det var hemskt. En annan gång blev vi stoppade av tulltjänstemän i Frankrike mitt i landet. Då hade någon, på skämt, ritat ett cannabislöv på vår merchandisekilles pärm.

Emil Persson

Intervjun med The Hives gjordes av Victor Johansson och är publicerad i Café nummer 7, som finns i butik den 20 juni. Foto: Evalotta Fredén.

Annons

Dela (9)
Tweeta

Annons


Laddar