Annons

[nggallery id=242]

Tonårstiden är aldrig så svidande vacker som på film. Och inte sedan Lords of dogtown har den skildrats så hjärtekrossande som i Shane Meadows självbio­grafiska This is England.

Filmen, som utspelar sig under Thatchers 80-tal, handlar om hur de tidiga skinnskallarna gick från att dricka öl och lyssna på reggae till att allt mer börja infekteras av mörkare politiska idéer och till slut nästan helt tas över av National Front-rörelsen.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Men This is England handlar också om hur det är att vara kortast i klassen och hur viktigt kläder faktiskt kan vara i det hårda arbetet att skapa en identitet.

– När du är 13 år, har långt hår och dina klasskamrater mobbar dig för dina fula byxor och du plötsligt ser ett väldig karismatiskt gäng med killar i stiliga Ben Sherman-skjortor gå nerför gatan, då är det väl klart att du vill bli en av dem? har filmens för­fattare och regissör Shane Meadows berättat.

Den så kallade ”Sharpskin”-looken har i dag utvecklats till att vara en klassisk stil och den har haft en stor inverkan inte minst på det svenska modeklimatet.

Ann Ringstrand, designer på svenska märket Hope, berättar:

– Jag hade turen att vara tonåring på 80-talet. Jag inspirerades otroligt mycket under mina språkresor till England. Jag minns hur jag satt på ett stenlejon vid Trafalgar Square i London och beundrade min nyinköpta vintageparka från Camden Market, mina blå pumps från Carnaby Street och min svartvitrutiga t-shirt med Police-tryck på.

Hur inspirerade är ni av skinheadkulturen i dag?
– Vår stil är välklädd men subtilt rebelliskt. En ulv i fårakläder kan man säga. Så den brittiska arbetarklasstilen har hela tiden varit jätteviktig för oss. Vi har haft en del tydliga skinheadinfluenser, fast mer i tidigare säsonger än nu. Hopes första kollektion 2001 var verkligen en mix av Saville Row-skrädderi och söta skintjejer.

Roland Hjort, designer på Whyred, har även han en varm relation till Doc Martens och upprullade 501:or.

– Jag var mods 1979 och grymt skinheadinfluerad. Kläder betydde allt för mig, säger han.

Hur viktig har brittisk arbetarklasstil varit för Whyred?
– Väldigt viktig. Allt från mods till tidiga skinheads.

Har ni några sådana influenser i den nya kollektionen?
– Vi har alltid något. Till exempel Super Bleach, smala korta jeans som man kan ha till hängslen.

Men ärligt, hur snygg är egentligen den kvinnliga skinheadfrissan?
– Coolast i världen.

This is England har premiär den 17 augusti.

Jonas Cramby

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar