Hoppa till innehåll

Tidernas 10 grymmaste halvtidsuppträdanden på Super Bowl

Sofia Börjesson

Den 5 februari är det dags för Super Bowl, och vad är det bästa med denna enorma idrottstillställning? Halvtidsshowerna såklart. I år är det Lady Gagas tur, men innan hon äntrar scenen kan vi njuta av 10 andra minnesvärda uppträdanden genom åren.

Michael Jackson 1993

Mannen, myten, legenden. Michael Jackson gjorde ett av sina mest omtalade uppträdanden på Super Bowl 1993, på peaken av sin karriär. Han levererade allt från Billie Jean till en hårresande version av We Are the World, med publiken som kör. Bildkvaliteten är precis så kass som den var i början 90-talet, men det gör ingenting – för att: Michael Jackson.

Christina Aguilera & Enrique Iglesias 2000

Christina Aguilera, Enrique Iglesias, Sting och Toni Braxton. Under året för millennieskiftet sparades det minsann inte på krutet – men ändå lyckades man inte göra en bra show. Låtlistan var värdelös och fylld med låtar ingen gillade eller någonsin hört tidigare. Det fantastiska med detta framträdande är istället Aguileras hand när hon wailar, och Iglesias ”heta” blick på 3:08 som man absolut inte kan ta på allvar när man ser det så här 17 år senare. Fan-tastiskt.

Janet Jackson & Justin Timberlake 2004

Ett av de märkligaste uppträdandena genom tiderna, vågar vi påstå. Och det har inte ens någonting att göra med att Justin Timberlake beatboxar när han äntrar scenen. Precis i slutet av första duetten råkar nämligen Justin slita sönder Janets klänning så att ena bröstet total-blottas. Framför miljontals tv-tittare. Man riktigt känner paniken när man ser deras ansiktsuttryck.

Vad gjorde amerikanerna då? Jo, de stämde förstås tv-bolaget CBS för att de tyckte att showen blev oanständig, och CBS fick böta omkring en halv miljon dollar.

Prince 2007

Allas vår Prince lämnade oss allt för tidigt när han gick bort förra året. Inför nära 75 000 besökare på Dolphin Stadium och 140 miljoner tv-tittare världen över rev han av både covers och egna låtar i hela tolv minuter, och ingen lämnades oberörd.

Bruce Springsteen 2009

Efter att många års tjatande tackade till slut Bruce Springsteen och E Street Band ja till Super Bowl. Men den ständige perfektionisten Bruce hade en hel del ågren över låtlistan. Ur hans gedigna repertoar skulle han välja fyra låtar. Och han gjorde det som alltid: magiskt. Tenth Avenue Freeze-Out, Born to Run, Working on a Dream och Glory Days – avskalat, opretentiöst och storslaget.

Madonna 2012

Enligt flera topplistor det maffigaste uppträdandet i halvtid på Super Bowl någonsin. Och visst är det storslaget. Madonna gör det till ett uppträdande om starka kvinnor och hon gör det så snyggt, och så bra.

Beyoncé 2013

Förväntningarna inför Beyoncés första uppträdande på Super Bowl var skyhöga, men det var ingenting som Queen B inte kunde hantera. Sedan hon äntrade Super Bowl har en helt ny era av halvtidsuppträdanden inletts. Kan vi inte bara ha Beyoncé där varje år?

Bruno Mars & Red Hot Chili Peppers 2014

Om förväntningarna på Beyoncé var skyhöga inför 2013 års Super Bowl så var de desto ljummare när det annonserades ut att Bruno Mars skulle efterträda drottningen. Och kanske var det bäst så, för aldrig förr har väl någon överraskat en publik så positivt. Han blev så hyollad efter showen att han till och med fick komma tillbaka, bara två år senare.

Katy Perry 2015

Lade du märke till att det var många bilder på hajkostymer under halloween 2015? Det kan du tacka Katy Perrys framträdande på Super Bowl för. Under hennes uppträdande hade hon nämligen sällskap av två dansare som var utklädda till mjukis-hajar – och den ena var fruktansvärt dålig på att dansa. Det gjorde att ”Left Shark” blev ett begrepp att räkna med under resten av året.

Beyoncé & Bruno Mars 2016

Är det för att det inte var så länge sedan eller är det här det bästa uppträdandet som gjorts på Super Bowl? Bruno Mars har mer swag än någonsin och visar upp riktigt vassa danskunskaper, Beyoncé är Beyoncé och gör det hon är absolut bäst på – samtidigt som hon hyllar svart kvinnor. Även Coldplay är en del av akten – men de två tidigare nämnda är de enda man egentligen vill se, och då är ändå Coldplay Coldplay.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.