Timbuktu talar ut

joel  |  Publicerad 2006-07-03 16:49  |  Lästid: 4 minuter

Andreas Kindler

Varför blev ditt artistnamn Timbuktu, och inte exempelvis Madagaskar eller Cap Verde?

– Jag har alltid varit historieintresserad och när jag var i 16-årsåldern läste jag om Västafrika under 1300-talet. Då blev jag impad av Timbuktu som var en högt utvecklad civilisation vid den tiden, plus att jag tyckte att det lät coolt.

Hur skiljer sig privatpersonen Jason Diakité från artisten Timbuktu?
– Timbuktu är artisten som är oblyg, tar för sig och blir full och odräglig. Jason är den mer sansade privatpersonen som inte riktigt har kontroll över Timbuktu. Man kan säga att jag har två personligheter, men jag är inte lika schizofren som Twoface i Batman, mer som Jack Nicholson i Wolf.

Varför har den svenska hiphopen stagnerat?
– Den amerikanska hiphopkulturen har stannat av. Och när den stora ledstjärnan i väst inte kommer med nåt nytt blir det svårt för svenska artister som alltid har blickat ditåt för inspiration. Och gangstergrejen funkar ju inte så bra på svenska…

Vad tycker du om 50 Cent?
– Fenomenet 50 Cent reflekterar verkligen vilket sorgligt tillstånd världen befinner sig i. Det är negativ musik som glorifierar vapen och våld på ett oskönt sätt. Han sprider helt fel budskap till helt fel människor. Sen är han ingen speciellt bra rappare heller.

Ge killen ett brejk, han har ju blivit skjuten nio gånger.
– Visst. Och In da club är en svängig låt. Men 50 Cent är allt USA vill att en svart man ska vara: muskulös, livsfarlig, kriminell och hotfull. Men rappare som pratar om vilka jävla gangsters de är – de är bara teaterapor som berättar historier från ett liv som de egentligen inte lever. Det är klart killen har varit med om en del men i att vara en bra rappare ingår det att sitta ner och skriva sina egna rhymes, man måste ha ett litterärt sinne. Och sånt ligger ju inte riktigt i en äkta gangsters natur.

Hur är det med ditt eget gangsterförflutna? Blivit misshandlad?
– Ja, för fan. Jag har varit i slagsmål tre gånger i mitt liv. Fick spö alla tre så jag insåg att det var dags att lägga av. Tidigare kunde jag bli jävligt dryg på fyllan, men nu är det bara peace and love som gäller.

Har du några lyxbilar hemma i garaget?
– Ingen alls. Jag har haft körkort men har det inte längre. Jag körde om en civil polisbil i 150 km/h under min prövotid, vilket var jävligt korkat.

Snoop spelade in porrfilm i sitt hus. Något som du skulle kunna tänka dig?
– Det är lite väl magstarkt. Och den var riktigt jävla nasty hans porrfilm, men jag fattar hur han tänkte: ”Killar gillar brudar och fet musik, klart vi kör på det här.” En smart affärsman utan några som helst skrupler.

Har du blivit arresterad?
– Jadå. Senast jag blev arresterad var när jag och en polare hängde upp cyklar i träden i Lund efter att vi hade varit ute en kväll. Ganska harmlöst, men väldigt roligt. När jag var yngre gjorde jag en del dumma grejer och hade lite kontakt med polisen. Det var inget allvarligt, men när jag var 21 träffade jag en tjej som krävde att jag skulle styra upp mitt liv. Och det gjorde jag.

Dricker du Cristal eller Hennessy?
– Jag har aldrig druckit Cristal, men Hennessys halvflaskor är nice. En Hultsfredsklassiker som brukar räcka de första timmarna.

Du får sätta ihop en egen hiphopsupergrupp – vilka ingår?
– Redman, D’Angelo och Black Thought från The Roots. Som producent Timbaland och som plattvändare DJ Amato. Ett annat all star-band som vore coolt att se är Prince, Michael Jackson och James Brown med Quincy Jones som producent.

Du har sagt att det är omöjligt att föra en nyanserad diskussion om cannabis i Sverige.
– Ingen vågar diskutera det på ett sansat och resonabelt sätt. Alla har en negativ inställning från början och ingen vill lyssna på någon som tycker annorlunda. Det slutar alltid med: ”Så du tycker alltså att alla ska knarka?” Och så är det ju inte alls.

Du får fritt spelrum – förklara ditt case!
– Jag är uppväxt med två amerikanska föräldrar som rökte gräs när de var unga och jag rökte själv gräs när jag var ung. För mig är det samma sak som med alkohol. Om man gör det för mycket kan man fara illa av det och det kan vara en inkörsport till tyngre droger. Men det är inte givet att det är så. Det här är åsikter som styrks av vetenskapsmän och läkare över hela världen, men i Sverige vill man inte lyssna på det örat. Media och myndigheter vägrar diskutera ämnet utan intar en mer totalitär inställning i stället. Avståndet mellan beslutsfattare och folket blir större och större, och det gör mig förbannad.

Så du tycker alltså att alla ska knarka?
– Haha! Nej, men jag är för en legalisering. Trots att jag själv inte brukar det mer än någon gång per år numera.

Din låt Ett brev är ett öppet brev till Göran Persson. Om du fick statsministern till fritt förfogande under en kväll, vad skulle du göra? Bjuda honom på en joint?
– Jag tror jag att det skulle bli en kuslig stämning om Göran Persson rökte på. Jag skulle ta med honom till Möllevångstorget i Malmö och visa honom en av de mest unika platserna i Sverige. Där har man uppnått integration, det är livfullt och folket har skapat sig en egen ordning som funkar. Sen skulle jag supa honom full på nån krog.

Vad skulle få dig att rösta på honom?
– Om han följde socialdemokratins grundidéer någorlunda och visade att han brydde sig om Sverige. Om han försökte göra Sverige mer jämlikt och integrerat i stället för att skapa getton och distansera sig från folket, som han gör nu.

Har du något privatliv över huvud taget?
– Nej, inte ens en flickvän. Fan vilken ensidig människa jag är. Men det är så mycket med musiken, skivbolaget och förlaget att det är svårt att hinna med något annat.

Vilket av dina egna rhymes gillar du bäst?
– Kan inte komma på nåt speciellt… Men efter en spelning träffade jag faktiskt på ett gäng brats från Handelshögskolan som hade tryckt upp ett av mina rhymes på sina seglarkavajer: ”Teflonmantlad, guldkantad, fulltankad”, inledningsraderna på min vers i Petters Rulla med oss. De tyckte att det stämde in bra på deras båt, tydligen. Men det var kul, för mer olik mig än de killarna var kan man knappast bli.

Peter Smirnakos

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 22:47