Hoppa till innehåll

10 grymma skräckfilmer du kan ha missat

Café tipsar om ett gäng undangömda toppenskräckisar, perfekta för höstens filmkvällar.

Har du någon gång känt att du bläddrat igenom allt på en streamingtjänst? Känslan av att man har varvat Netflix är uselt för ens självbild. Det ska ju inte gå, men på något sätt har man ändå lyckats och det är en prestation som ingen imponeras av. Får man höra att någon bläddrat igenom Netflix hela utbud blir man möjligen lite orolig. Hur står det till?

 ska du verkligen inte behöva känna. Därför har Cafés skräckfantast Jonas Strandberg handplockat tio lite undangömda skräckpärlor, perfekta för höstens filmkvällar.

The Visit

Även om M Night Shyamalan gett oss dunderklassikern Sjätte Sinnet är hans karriär som en berg- och dalbana från helvetet. Det är fullständigt omöjligt att veta vilka av hans filmer som kommer bli populära och vilka som kommer bli The Happening. Ni minns, den filmen med Mark Wahlberg och de onda träden? Inte? Bra. The Visit är lyckligtvis en av hans starkare. En liten, kuslig berättelse om två barn som hälsar på sina morföräldrar långt ute på landet, bara för att upptäcka att något med gamlingarna är väldigt, väldigt fel.

Finns att streama på: Netflix.

The Ritual

En campingresa i den svenska vildmarken är väl sällan hundra procent behaglig, men för huvudpersonerna i The Ritual är den något alldeles extra. The Ritual tar allt som var positivt med 90-talsklassikern Blair Witch Project och skippar den åksjukeframkallande handkameran.

Finns att streama på: Netflix.

V/H/S

Ett gäng unga inbrottstjuvar kommer över ett antal kassettband med mycket obehagligt innehåll. Det är ramberättelsen för denna samling kortare skräckisar, där vi bjuds på fem otäcka novellfilmer. Perfekt för dig som gillar din skräck i bitesize-format.

Finns att streama på: iTunes.

Cabin in the Woods

En film som verkligen tjänar på att man ser den med så lite förkunskap som möjligt. Det du behöver veta är att det är en stor kärleksförklaring till det klassiska formatet ”ungdomar övernattar i avlägsen stuga i skogen” med en rejäl dos av det självmedvetna metaperspektiv vi lärt oss älska i Scream. En av 2010-talets absolut bästa skräckfilmer.

Finns att streama på: Netflix, Prime Videos, Viaplay.

Gerald’s Game

Ett par i en avlägsen stuga. En S/M-lek som går fel. Superduperfel. En riktigt underskattad pärla av Mike Flanagan, baserad på Stephen Kings roman med samma namn.

Finns att streama på: Netflix.

Don’t Breathe

Ett gäng tonåringar kommer på att de ska bryta sig in hos en blind gammal gubbe. Lätt byte och hela den grejen. Och de hade haft rätt, om det inte vore för den detaljen att gubben är en militärveteran som lider av en galopperande mental ohälsa. Se Don’t Breathe, men undvik uppföljaren som pesten.

Finns att streama på: Netflix.

Wrong Turn

En ändlös serie filmer om de fruktansvärda följderna av att ta fel avfart, fick 2021 en reboot som är bättre än den egentligen borde vara på pappret. Ett gäng vänner lämnar stigen i Appalacherna och hamnar i klorna på en ondskefull sekt. Wrong Turn (2021) är rå, brutal och extremt spännande. Ett stort plus är att du inte behöver ha sett Wrong Turn 1-6 innan.

Finns att streama på: Viaplay.

Never Hike Alone

En vildmarksvloggare hamnar på villovägar när han råkar hamna på det övergivna kollot Camp Crystal Lake. För alla fans av genren ”ond mördare med mask och kniv” är denna hyllning till Fredag den 13-serien ett måste. Att bli avskräckt av det faktum att filmen ligger på Youtube med beteckningen ”Fanfilm” vore att göra sig själv en otjänst. Never Hike Alone är en mycket välgjord och stämningsfull slasher som överträffar de allra flesta delarna i såväl Fredag den 13– som Halloween-serierna.

Finns att streama på: Youtube.

Hunter Hunter

En familj av jägare, bosatta långt ute i skogen, stöter på patrull när en varg börjar härja i området. Pappan i familjen ger sig ut för att sätta stopp för rovdjuret, och vad som följer är en mycket realistisk, jordnära skräckfilm. Definitivt ingenting för de äckelmagade.

Finns att streama på: Viaplay.

Alone

Änkan Jessica blir kidnappad av ett psykfall, tyvärr. På plussidan lyckas hon tidigt fly. På minussidan – hon är mitt ute i vildmarken och nyss nämnda psykfall är extremt negativt inställt till att Jessica är på fri fot. Riktigt stark och otäck överlevnadsskildring.

Finns att streama på: Blockbuster, SF Anytime, iTunes.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.