Annons
Annons

Tittar du också ständigt i mobilen? Här är den vetenskapliga förklaringen

Vi mejlar, sms:ar, Facebookar, Instagrammar och Snapchatar som aldrig förr. Det finns en vetenskaplig förklaring bakom, men även konkreta tips om du vill vänja dig av med beroendet.

Olle Arnell
Foto Jacob Sempler & Unsplash
Text Malin Karlberg

Se dig omkring i en miljö där människor sitter och väntar. Det kan vara på en flygplats, i en tunnelbanevagn eller i ett väntrum hos läkaren. Troligtvis sitter de flesta av personerna runtom dig och tittar ner i sin smartphone.

Annons

Det är dock inte bara när vi är uttråkade som vi kollar Instagram, Facebook, mejl och meddelanden i mobilen. Även i sociala sammanhang – när vi kanske borde ägna mer uppmärksamhet åt människorna i vår omedelbara närhet – har allt fler av oss svårt att stå emot lockelsen som mobiltelefonen utgör.

Anledningen är hormonet dopamin, skriver PsychologyToday.com. Dopaminet får oss att söka efter upplevelser som ger oss ”belöningar” – ett roligt mejl, en like på Instagram eller en vänförfrågan på Facebook, till exempel.

Vill du försöka dra ner på ditt mobilanvändande? Här är 4 knep du kan testa!

1. Ha inte mobilen ständigt med dig
Om den ligger några meter bort, istället för i fickan eller på bordet framför dig, blir du inte lika frestad att hela tiden titta på skärmen.

2. Stäng av push-notiserna
Plingar mobilen till eller vibrerar varje gång du får ett sms, mejl eller Facebook-meddelande? Gå in i inställningarna och stäng av funktionen. Dina stressnivåer kommer antagligen sjunka på köpet!

3. Inför mobilförbud vissa tider
Bestäm dig för att telefoner exempelvis är förbjudna vid matbordet, att du låter mobilen ligga kvar i väskan när du umgås med vänner eller att du stänger av telefonen klockan 20 varje kväll.

4. Begränsa dig
Om du behöver titta efter ett mejl i telefonen, kolla väderprognosen eller ställa in en påminnelse, gör det. Men bara det! Låt bli att ”passa på” att även kolla Twitter, Tradera och LinkedIn bara för att du redan har telefonen i handen.

Av: Malin Karlberg, Måbra.com.

Annons

Dela (28)
TweetaLaddar