Annons
Annons

Vad hände egentligen när du nitade Axl Rose på Rosario Dawsons födelsedagsfest i New York 2006?

– Jag satt vid ett bord med min flickvän. Axl Rose bar sig illa åt och knuffades. Jag bad honom, som en gentleman, att skärpa till sig. Han svarade ”fuck you” och höjde knytnäven med en stor ring på fingret. Jag såg på den där ringen och tänkte – ”jag måste slå först”. Sedan (måttar ett slag i luften): Pang!

Annons

Ni skildes åt av vakter innan det blev ett fullskaligt bråk. Men om ni skulle ha gått ut för att göra upp – hade du vunnit?
– Jag skulle inte vilja slåss med Axl. Han är en stor kille.

Hur blev du intresserad av mode?

– När jag var 18 hade jag fattat att jag aldrig skulle kunna bli fotbollsspelare eller så, fast jag älskade sport. Jag var helt enkelt för liten. Vid den här tiden lyssnade jag mycket på Beatles, Rolling Stones och The Who. Jag köpte lp-skivorna och kollade på omslagen och de här killarna såg helt fantastiska ut! Bellbottoms, långt hår, grymma kläder – så ville jag se ut!

Sedan började du sälja?

– Ja, jag tog 150 dollar som jag jobbat ihop på nätterna på en bensinstation, satte mig i min vw Bubbla och körde fyra timmar till New York City. Jag köpte bellbottoms och började ha dem med långt hår. Alla i plugget ville se ut som jag. Så jag fortsatte att åka till New York, handla och sålde sedan till mina kompisar. Så började det.

När tjänade du din första miljon och hur firade du?

– I 20-årsåldern. Jag gick också i konkurs i 20-årsåldern. Jag tänkte först att när jag väl hade fått ihop min första miljon så skulle jag sluta jobba. Men vad som hände var att när jag nästan var där så kände jag att jag ville jobba mer och mer. För det här är kul!

Genom din karriär har du gjort en del kaxiga grejer, som när du satte upp en stor billboard mitt på Times Square med texten ”The Four Great American Designers” och listade ditt eget namn bredvid Ralph Lauren, Perry Ellis och Calvin Klein. Och det här var alltså innan du hade några kläder att sälja. De andra tre blev helt vansinniga. Vilket är ditt kaxigaste drag så här långt?
– Att göra den där kampanjen var rätt kaxigt. Och jag var tveksam till en början, men vi gjorde det i alla fall och namnet blev välkänt över en natt. Men om du har ett välkänt namn så behöver du också ha en bra produkt, så jag fick verkligen lägga i en överväxel. När det kommer till kritan så kan du ha hur bra marknadsföring som helst, men har du inte produkten så har du ingenting.

Det verkar alltid ha funnits en stark koppling mellan ditt märke och musikvärlden. Varför då?
– Därför att jag älskar hur rockstjärnor har klätt sig genom åren, det har varit väldigt inspirerande. Sedan har vi sponsrat väldigt många artister, från Rolling Stones till Lenny Kravitz.

Du har ett hus på ön Mustique, där Mick Jagger är en av dina grannar. Bruka ni hänga?
– Jadå. Vi firar nyår tillsammans, då brukar alla vara där. Förra nyåret var vi hemma hos mig. Det var Mick, Lou Reed, Bryan Adams, Shania Twain, killarna i Pink Floyd, mycket folk från musikbranschen.

Vad gör ni då egentligen, är det  bärs och gamla Stonesbootlegs eller mer det nya franska köket och årgångsviner?
– Lite av båda faktiskt. Vi brukar även gå ner till stranden och ta det lugnt, snorkla
eller surfa.

Ni har ju rätt tajta scheman allihop. Tittar ni bara förbi varandra ibland eller är det din agent som ringer Micks agent och bestämmer att ni ska ses ett par timmar på tisdag kväll om tre veckor?
– Nej, det är väldigt spontant och avslappnat. Jag ringer och frågar om någon vill komma över, eller stannar till hos dem om jag har vägarna förbi. Men så är Mustique ett ganska lugnt och privat ställe också, det finns inte många turister där.

Vilken av dina otaliga kändiskompisar skulle vara den perfekta galjonsfiguren för Tommy Hilfiger?
– Leonardo DiCaprio. Vi har varit vänner länge, han har haft kläderna sedan han var tonåring. Och han ser bra ut i dem.

Vilken kändis skulle du vilja ge en makeover?

– Brad Pitt. Han skulle behöva klä upp sig lite.

Vem skulle du helst inte se klädd i Tommy Hilfiger på en paparazzibild?
– Britney Spears. Hon tycks ha det lite rörigt just nu.

Vilket är det knäppaste rykte du hört om dig själv?
– Att jag skulle ha blivit utslängd från Oprah Winfrey. Det påstods att jag hade sagt till henne att jag aldrig skulle ha designat mina kläder om jag vetat att svarta skulle ha dem. Sedan fick jag höra att jag hade sagt samma sak om latinamerikaner, asiater, judar och – jag vet inte – hundar och katter. Det är bara så dumt. Faktum är att jag aldrig ens hade varit gäst hos Oprah när ryktet uppstod. Där­emot ledde det till att hon bjöd in mig – och klargjorde att ryktet bara var en stor fet lögn.

Vilka är dina fem viktigaste tips för en tidlös personlig stil?
– Bry dig om din personliga hygien. Köp kvalitet, inte kvantitet. Tänk på passformen. Ha alltid en ren skjorta. Gör din egen grej.

Vilket är det dyraste plagg du köpt?
– Troligen en skräddarsydd kostym på Savile Row i London för 8 000 dollar. Man går på provningar och argumenterar med skräddaren om det ena och det andra. Du vill ha någonting längre, han vill ha det kortare, du säger ”vems kostym är det här egentligen” och så blir det ändå som han vill. Men jag blev nöjd till slut.

Spelade du ut designerkortet mot honom?
– Åh, han visste vem jag var, men han ville inte lyssna ändå.

Visste du att ditt namn betyder ”helfigur” på svenska? Eller nästan i alla fall.
– Verkligen? Helfigur? Hur stavar du det?

Anders Bergmar

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar