Hoppa till innehåll

Tråkrapporten V 39

Nånstans klockan 10.32 en förmiddag, direktsänt på SVT Forum styrs ditt liv. Politiker fattar beslut och debatterar frågor som ändrar ditt liv. Och du får aldrig reda på det. Det är helt enkelt för tråkigt för att några stora medier ska skriva ett ord om det.

Den här veckan har det varit så mycket prat om prat att riktigt stora nyheter nästan helt svalts upp av annat. Oj vad vi pratat om att Hillary (surprise surprise) var bättre än Trump på att ha en politisk debatt. Och oj vad vi pratat om hur en nazisttidning verkligen inte borde få så mycket exponering på så många välexponerade platser som möjligt. Och så har vi pratat om att en del av SVT pratat med en annan del SVT i SVT.

Under tiden hände en massa ovanligt tråkiga men viktiga saker. Mycket handlar om ekonomi, det allra tråkigaste av allt, men som kanske just därför har en benägenhet att komma in som ett objudet pendeltåg i vardagsrummet när man minst anar det. Så håll i hatten, för nu blir det bankkris och annat gott:

1) Deutsche Bank krisar 

För ungefär två veckor sen krävde amerikanska justitiedepartementet i runda slängar 14 miljarder dollar av Deutsche Bank för smutsiga affärer i den amerikanska bostadsbranschen under åren innan finanskrisen. Tyvärr har Deutsche Bank, en av Tysklands och därmed Europas och världens viktigaste banker inte pengar till det på långa vägar.

På sin höjd kan de, enligt vissa analytiker, punga upp med 4 miljarder dollar. Och då räknar man inte med att de samtidigt riskerar att åka på böter för att ha tvättat pengar och försökt hjälpa Ryssland att undvika sanktioner som omvärlden la på dem när de… ehrm… ”hjälpte folket i Ukraina att bli självständiga”.

Tramsa runt i USA och fulspela med ryssarna samtidigt. Not cool, Deutsche Bank. Not cool.

Deutsche Bank ligger med andra ord lite risigt till. Tyvärr, som dagens finansiella system ser ut, innebär det att hela världsekonomin ligger lite risigt till. Igen. Bankernas roll är helt enkelt så stor för ekonomin att om de slutar funka, ja, då slutar det mesta att funka. Och slutar de funka i Tyskland, en av världens största ekonomier. Ja då blir det 2008-krisen all over again. Nej. Bankerna lär sig aldrig. Vi låter den här besvikna pandan sucka kollektivt åt oss så vi slipper.

Angela Merkels svar på detta? ”Vi har inget räddningspaket på gång”. Nått annat kan hon inte säga, med tanke på hur hon låtit hela Greklands ekonomi brinna upp utan att röra en min. Det skulle se lite pinsamt ut om hon hade andra standards för sitt eget land bara för att hon råkar bo där.

Antagligen har Merkel räddningsplaner ändå. Men bara tanken på en enorm bank vars undergång ingen finansiell analytiker ens vågar tänka på kan behöva räddas ur en kris är. Ja. Ingen kul tanke. Inte minst eftersom det som vanligt handlar om skattebetalarnas pengar som ska rädda oansvariga banker efter att de gjort skumraskaffärer.

Så nu tänker vi inte mer på det.

2) EU gör det (ännu) svårare för lobbyister

I Sverige är det fritt fram för lobbyister att prata med vem de vill i Riksdagen och regeringen utan att du någonsin får veta om det. Ibland lägger nån ledamot en motion om att det kanske inte är helt smart egentligen, men majoriteten tycker att det är det visst. Varför ska medborgarna veta vem politikerna pratar med, säger de svenska politikerna. ”Det går väl mot yttrandefriheten eller nått!”.

I EU är det annorlunda. Alla som kommer till politikerna i EU-parlamentet eller kommissionen får om de vill skriva upp att de är där i en liten bok, eller iPad, eller så. Nu ska det bli ännu strängare. Nu ska alla som är med och fattar beslut i EU, också byråkrater, omfattas.

Dessutom måste man nu registrera sig, vilket är ett plus. Mer information ska lämnas ut med, typ vilka de som registrerar sig företräder, hur mycket pengar uppdragsgivaren spenderar och så vidare. Det ska helt enkelt bli tydligare att se vem som påverkar politiken.

Det lite konstiga här är att är lobbyisternas egen paraplyorganisation EPACA ville se ännu strängare regler. Förstås även det nån sorts ljus i tunneln. Men, helt ärligt, det är rätt konstigt att Sverige ligger efter EU, en av världens mest svåröverskådliga politiska system, med att visa vad man håller på med på dagarna, även om det kan bero på att de är rädda för att det ska avslöjas att de mest äter wienerbröd och spelar Pokémon GO .

Han är i alla fall ärlig.

3) Det blir inte alls något EU-pentagon

Tråkiga nyheter för Janne Björklund. Det blir inte, som tråkrapporten tidigare rapporterat, något EU-pentagon. Inte heller någon armé. Eller såhär. Frankrike och Tyskland vill jättegärna ha både högkvarter och armé (för oss som inte gillade de två senaste världskrigen får det nog anses vara en rätt bra grej) men en del länder sätter sig på tvären. Däribland Sverige. Så nu blir det inget med den saken.

Låt oss alla rikta en öm tanke till Jan Björklund där han står ensam och frusen på Gotland med kikaren oroligt riktad mot ryssen.

En vacker dag Jan. En vacker dag.

There there, Jan, there there.

4) Sänkt överskottsmål

Okej det här kan ha kommit er väg men det är ändå så tråkigt och ändå en så big deal så vi tar det ändå.  Under lång lång tid har svenska regeringar bestämt att stadsbudgeten ska vara finansierad ”krona för krona”. Det har man hört Reinfeldisar och Anders Borgar, Sahlinisar och Löfvenisar bubbla om så öronen blöder. Allt bygger på en lite konstig idé om att staten ska hålla skulderna nere för att det är… bra så. Alla som sitter på ett bostadslån vet att det inte riktigt är så det funkar om man vill att saker ska hända nu och inte om 50 år.

Ja. Det är lite av förklaringen till att så lite händer i Sverige fast ekonomin går bra. Eftersom staten vägrar investera i saker blir inget byggt. Järnvägarna rostar igen. Tågen står stilla. Husen folk gärna skulle bo i blir inte byggda. Och så vidare.

Svenska investeringar i infrastruktur i en illustrativ graf.

Nu har en utredning (allt måste utredas i Sverige, även om det är självklarheter) kommit fram till att det går bra om staten inte är riktigt så sparsam. Att vi gott kan unna oss att investera lite, lite mer i sånt som landet behöver.

Yaaaasssss!!!

SEBs chef varnar mycket riktigt för att det blir risk för statliga underskott då. Hot tip från alla med mångmiljonbostadslån: det är lite av poängen.

Det var veckans tråk. Nästa vecka bjuds det på en himla massa motioner. Bara en sån sak!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.