Hoppa till innehåll

Tråkrapporten V 41

Nånstans klockan 10.32 en förmiddag, direktsänt på SVT Forum styrs ditt liv. Politiker fattar beslut och debatterar frågor som ändrar ditt liv. Och du får aldrig reda på det. Det är helt enkelt för tråkigt för att några stora medier ska skriva ett ord om det.

Denna vecka pratade vi massor om partiledardebatten. Sen var det en partiledardebatt till. Sen var det dags att chockas av att en vit kille med gitarr fick ett pris som generellt går till vita killar med penna. Förstås en hel del gick åt till att fundera över om det rasistiska partiet SD verkligen är ett rasistiskt parti, såna viktiga frågor kan man ju inte släppa i en handvändning. Ganska bra jobbat om jag får säga det själv, men trots det hände en massa annat. Till exempel det här:

EU kommissionen tycker inte man behöver bry sig om lobbying SÅ mycket

Kommer ni ihåg när Göran Persson landade toppjobb på PR-konsultfirman JKL? Det blev lite dålig stämning. Förstås inte så dålig stämning att nån bestämde sig för att ändra på lagen. Men ändå. Det muttrades i media.

giphy-33

När EU-kommissionens förra ordförande Jose Manuel Barroso (så mycket statsminister som det går att få i EU) i somras landade ett toppjobb på investmentbanken Goldman Sachs (ja, en av dem som såg till att finanskrisen 2008 blev precis så nattsvart som den blev) var det ganska tyst i media. Däremot blev de anställda inom EU riktigt tjuriga. Så sura att de startade två namninsamlingar för att se till att Barroso får ordentligt med smäll på fingrarna. Man ska inte kunna gå från EU:s topptjänster till kapitalet. Det ser inte bra ut.

Framförallt inte om man får behålla pensionen, som han gör nu. Den ska strykas och reglerna bli hårdare, tyckte man. Och med man alltså personer som också jobbar på EU.

152.000 + 63.000 namn hade man fått ihop för sin sak. Men när de skulle lämna över proteströsterna till kommissionen blev de stannade i dörren. Kommissionen (EU:s regering) ville inte ha in åsikter från sina egna anställda om hur deras verksamhet sköts.

giphy-34

Oh no you didn’t, Juncker?!

Som en jämförelse kan man säga att det är lite som att ingen i riksdagen skulle tycka det var det minsta konstigt att ministrar och högt uppsatta tjänstemän blev PR-konsulter och absolut inte förstod varför man skulle göra något åt det.

Hmm. Vänta. Det är ju exakt så det är. Never mind.

Thailands kung död och det kan påverka din semester

Samtidigt som Bob Dylan fick nobelpriset i litteratur så passade Thailands kung Bumibol Adulyadej (nej det är inget konstigt med att heta Bumibol, skärp dig) på att dö. Istället för att vara den självklara nyhetstoppen fick den nu känslan av notis. För alla runt 350.000 svenskar som åker till Thailand varje år är det dock viktigare än man kan tro. Här är två saker som kan göra saker lite krångliga.

1). Hela Thailand stänger ner för ett år av sorg.

giphy-35

Ursäkta men detta är den sorgligaste bilden på hela internet. Den för tidigt döde Prince. Ledsen. Men ändå så underbar. Oj just det, det var Thailands kung vi pratade om. Ok carry on.

Bumibol sågs av många i landet som lite av en halvgud, och han har under 70 år som kung under nästan hela landets moderna historia. För att hedra bortgången kommer folk förväntas bära svarta kläder.

Barer kommer stänga tidigare. Konserter skjuts på framtiden. Thailand blir helt enkelt lite, lite mer deppigt. Hög fallhöjd, men ändå.

2). Den nya kungen är rätt knäpp.

Bumibol har på många sätt varit den samlande kraften i ett land som bara ibland är en demokrati och oftast styrs av olika miltitärdiktaturer (som ingen bryr sig om när de slappar på Krabi med en Singha, på grund av nu är det ju semester så sluta sabba stämningen-stämningen).

giphy-37

”Tyst, tyst, tyst, låt mig bara njuta av min massage I FRED”.

Men den nya kungen är inte riktigt lika stabil som den förra. Exempelvis ska han en gång ha hyllat sin döda pudel (som för övrigt också blivit utnämnd till generallöjtnant) genom en fyra dagars buddhistisk begravning. Tro det eller ej, men Thailands befolkning är inte så impad.

giphy-36

Exakt.

För bara några år sedan skakades landet av inbördeskrig. Statskupper händer regelbundet. Södra Thailand präglas av islamistisk terror. En impopulär och ansvarslös kung utan stark symbolkraft gör helt enkelt inte saker bättre.

Känns det som att pad thaien inte kommer smaka riktigt lika gott nu? Bra. Thailand är ett riktigt land också.

 

Nyheten är inte att Tyskland ska sluta sälja bensinbilar 2030. Det är att alla i EU (nog) kommer sluta göra det.

En hel del svenska tidningar i veckan rapporterade om att Tyskland ska förbjuda försäljningen av bensinbilar i Tyskland fram till 2030.

Fast grejen är att det rapporterade man om redan i somras, då Tyskland beslutade om att förbjuda försäljningen av bensinbilar i Tyskland fram till 2030.

Man kan undra varför svenska tidningar tycker det är en kul grej att skriva om det igen. Det är för att man nu slagit fast beslutet man redan beslutat om efter en remissrunda. Not so hot egentligen.

Den egentliga nyheten, som en och annan tidning men långt från alla snappade upp är att Tyskland vill få resten av EU att genomdriva samma policy. Och med tanke på landets storlek, inflytande och allmänna egenskap av ett typ vara EU kommer det nog att bli så.

giphy-38

Men 2030. Det är om 12 år. Herregud. Då har ändå alla flygande bilar proppfulla med teslabatterier och trottoarerna är löpande band och antagligen bor vi på månen. Allra minst har vi en hyperloop. No worries!

giphy-13

Hyperloooop, as made famous av ett gäng folkpartister

SMS-lån ska bara vara sinnessjukt dyrt, men inte mer än så!

En jobbig sak med SMS-lån är att det är en total scam. 1000%-ig ränta förekommer. Låna 1000 kronor idag. Betala 100.000 på sikt. Inte ens maffian jobbar så sjukt.

giphy-39

”Jag håller iaf inte på med SMS-lån, man är ju inte gjord av sten.”

Nu har regeringen dock färdigställt en utredning som förespråkar stärkt konsumentskydd på s.k ”högkostnadskrediter” för att de inte ska bli riktigt så högkostnad. Så om några år blir det bara 100% ränta istället. Låna 1000 kronor idag, betala 10.000 på lite sikt. Som hittat!

Det var allt för tråkrapporten denna vecka. Nästa vecka blir det… Ja. Alltid blir det nått. Kram!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.