Annons

Transor! Cracklangare! Syltmunkar!

Bovfångarinstitutionen Cops fyller 20 år. Och serien är lika älskad som hatad. Kallad såväl ”skrämselpropaganda” och "rastisk" som "allmänbildande". Vi mötte skaparen John Langley för att prata vingliga amfetaminvrak och bestialitet.

joel

Bovfångarinstitutionen Cops fyller 20 år. Och serien är lika älskad som hatad. Kallad såväl ”skrämselpropaganda” och "rastisk" som "allmänbildande". Vi mötte skaparen John Langley för att prata vingliga amfetaminvrak och bestialitet.Många tv-program blir samtalsämnen någon säsong när en viss debattfråga är het – mormoner, plastikkirurgi, förorts-MILF:s. Men vissa fortsätter vara det i decennier.

Bovfångarinstitutionen Cops har väckt känslor – serien har kallats allt från ”skrämselpropaganda” till ”fördomsförstärkande på gränsen till rasistisk” – ända sedan producenten John Langley researchade polisens arbete mot droger i Florida i mitten på 80-talet och insåg att det skulle bli en spektakulär dokumentärserie.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Fox nappade – och det i en tid när det ännu var ett djärvt grepp att bygga en hel show kring konstaplar som äter syltmunk och lugnar sina oroliga fruar (Cops hade från början mer av en familjelivsvinkel).

Somliga menar att serien ger en falsk bild av kriminalitet som företeelse när man lägger allt krut på vingliga amfetaminvrak som flyr utmed ett majsfält. Andra menar att det är folkbildning att visa brottsbekämpningen ur ett markperspektiv.

Oavsett vilket är Cops i dag Fox största succé någonsin, efter Simpsons. Vi fick en pratstund med skaparen John Langley, som precis fått en lucka under inspelningen av snutdramat Brooklyn’s finest.

Som regissör, hur stor nytta har du av din väldiga Cops-databas i huvudet?
– Stor. Jag försöker att visa hur verkligheten ser ut i extrema situationer, inte de mytbilder som Hollywood gärna odlar.

Cops firar 20 år. Vad har hänt under den tiden?
– På sätt och vis ingenting. Det är alltjämt samma orsaker bakom kriminalitet: droger och nöd. Men personligen har jag blivit mer samhällsmedveten. Och det är målsättningen med Cops, att man ska reflektera.

Har ni någon etisk kommitté på Fox som bestämmer vad som är ok att visa?
– Vi har riktlinjer. Inga hjärnor, inga barnamord, ingen bestialitet. ”Homicide jokes” stryker vi också. Allmänheten tror att poliser är avtrubbade eftersom de gärna skämtar i groteska situationer. Det är de inte. De gör det för att överleva.

Till sist, min svärfar Gunnar förvandlas till en lyckligt tjoande gubbe varje gång Inner Circle-introt drar igång. Kan du garantera Gunnar att ni kör på ytterligare 20 år?

– Nej. Men tre, fyra.

Ledsen, det duger inte. Han vill ha det när han sitter på hemmet.
– Okej, jag ska se vad jag kan göra. Men han kan glädja sig åt att ni är på säsong 16 där borta, här drar vi precis igång 21. Så han har många goda år av crime fighting framför sig.

Niklas Eriksson

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar