Hoppa till innehåll

Tre irländska whiskeys för St Patrick’s Day

Irländsk whiskey (ja, på Irland stavar man precis så) är generellt lite mildare och till och med sötare än den skotska motsvarigheten, vilket beror på att den destilleras tre gånger istället för två plus att man inte torkar malten genom torvrökning. Generellt tycker jag irländsk whiskey får lite oförtjänt dåligt med uppmärksamhet. Här är tre … Continued

irish_whisky
Irländsk whiskey (ja, på Irland stavar man precis så) är generellt lite mildare och till och med sötare än den skotska motsvarigheten, vilket beror på att den destilleras tre gånger istället för två plus att man inte torkar malten genom torvrökning.

Generellt tycker jag irländsk whiskey får lite oförtjänt dåligt med uppmärksamhet. Här är tre riktigt trevliga sorter att sippa på:

Kilbeggan Single Grain 6 Years (nr 414, 349 kr). En rätt lätt och len whiskey med toner av vanilj, honung, lite eukalyptus, tropisk frukt och rostat bröd. Riktigt schysst grainwhiskey för en billig peng.

Tullamore Dew 12 Years (nr 505, 379 kr). Välbalanserad och trevlig i all sin enkelhet, och en väldigt klassisk och bra representant för irländsk whiskey. Här dominerar aprikos, päron, gräddkola och en väl avvägd träkänsla från fatlagringen.

Connemara 12 Year Old Peated (nr 89668, 699 kr, BS). Något så ovanligt som en riktigt rökig single malt från den gröna ön. Doft och smak bjuder på en skön kombination av citrusfräschör, söta äpplen, rostat bröd och en rökighet som för tankarna till en majbrasa.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.