Tre perfekta Irish Coffee-recept för att fira Irish Coffee-dagen

Fira det som firas bör.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2022-01-25 10:13  |  Lästid: 2 minuter

Tisdagen den 25 januari är inte bara en av årets mest efterlängtade löningsdagar, det är även ”National Irish Coffee Day” som firas världen över (nåja). Irish Coffee är den klassiska kaffedrinken som bygger på varmt kaffe, whiskey och sval grädde.

Många menar att den ständigt underskattade drinken föddes vintern 1943 på Shannon Airport i Irland av Joseph ”Joe” Sheridan. När ett plan tvingades vända på grund av dåliga väderförhållanden så skickades passagerarna till Joe Sheridan som var ansvarig för flygplatsens restaurang. Den vänliga krögaren hällde i lite whiskey och grädde i kaffet till de skärrade passagerarna – Irish Coffee var född.

Whiskeymakarna på Tullamore D.E.W har dagen till ära tagit fram tre recept. Ett klassiskt, ett veganskt och ett gjort på kallbryggt kaffe.

Foto: Tullamore D.E.W.

Irish Coffee

Du behöver: 
– 4-5 cl Tullamore D.E.W. 
– 2 tsk farinsocker 
– Ca 10-12 cl varmt kaffe 
– Vispgrädde 

Se till att alla ingredienser är klara innan du börjar blanda din Irish Coffee. Du vill inte att kaffet svalnar medan du vispar grädden. 
 
Så gör du: 
1. Brygg kaffet enligt sedvanlig metod (8g kaffe/1,5 dl vatten) 
2. Skaka grädden lätt i en shaker. Här vill vi uppnå samma textur som hos smält glass. Vi luftar den lite så att den lätt binder samman och inte sjunker igenom kaffet. 
3. Fyll tillfälligt ditt Irish Coffee-glas med kokande vatten så att glaset värms upp ordentligt innan du börjar. 
4. Fyll det nu tomma och varma glaset i ordningen: farinsocker, Tullamore D.E.W. och varmt kaffe. Blanda därefter alla ingredienser generöst så att sockret löses upp. 
5. Toppa upp till kanten med den luftiga grädden över en sked för att få ett fint lager på toppen. 

IcedIrishCoffee

Du behöver: 
– 2 delar Tullamore D.E.W. 
– 4 delar kallbryggt kaffe 
– 1 del Rörsocker 
– 2 delar vispgrädde 
– Malen muskot och is att garnera med 
 
Så gör du: 
1. Häll upp Tullamore D.E.W., det kallbryggda kaffet och Demerarasockret i highballglas.  
2. Skaka vispgrädden i en shaker till den tjocknar (tänk smält glass) och toppa sedan försiktigt din drink med grädden över en sked.  
3. Garnera med malen muskot och släpp i några bitar is.

Vegan Irish Coffee

Du behöver: 
– 4 cl Tullamore D.E.W. 
– 1 matsked brunt farinsocker 
– 10-12 cl hett kaffe 
– 2-3 cl Oatly iMat Visp 
– Hett vatten att värma glaset med 

Så gör du:  
1. Fyll tillfälligt ditt Irish Coffee-glas med kokande vatten så att glaset värms upp ordentligt innan du börjar. 
2. Vispa grädden med elvisp till en konsistens av smält glass.   
3. Fyll sedan det nu tomma och varma glaset med farinsockret, Tullamore D.E.W. och hett kaffe. Rör om i glaset för att blanda ingredienserna.  
4. Toppa upp glaset med den havrebaserade vispgrädden mot baksidan av en sked för att få den att lägga sig fint på toppen.

Recept och bilder från Tullamore D.E.W.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2022-01-25 10:14