För alla som är bekanta med Stockholm är Gärdet en rätt blåsig plats som andas av medelålders män i löpartajts, en enstaka häst och det sorgliga skidspåret som kämpar med snötillgången under vinterhalvåret. Gärdets stekiga galopp och Summerburst på sommaren.
Men så har det inte alltid varit.
Under 60- och 70-talet var det en plats för frihet, samvaro och mys. 1970 hölls till exempel två Woodstockinspirerade fester med musik och dans i parken. Band som Träd, Gräs och Stenar, Turid, Fläsket brinner och Samla Mammas Manna spelade.
Det var även under brytpunkten mellan sextio- och sjuttiotalet som mellanöl hade sin storhetstid. 1957 tog dåvarande finansminister Gunnar Sträng upp frågan om att införa ett öl med en alkoholstyrka mellan starköl och pilsner. Först blev det inget av med den saken men 1964 togs frågan upp igen, klubbades igenom, och i oktober 1965 lanserades mellanölet.
Grundtanken var att minska drickandet av starksprit i Sverige. Men mellanölet blev en storsäljare och verkligheten visade att många, framför allt unga, drack sig berusade på mellanöl istället.
1977 avskaffades mellanölet och det dröjde till 1992 innan det kom tillbaka i form av två öl i ”mellanölsklassen” – en med volymprocent mellan 2,25-3,5 (det vi nu kallar folköl, och som finns i matbutikerna) och en med volymprocent 3,6-4,5 (som bara får säljas på Systembolag och restauranger).
Nu vill ölmärket TT väcka liv i tiden med mellanölet. Tidigare i år anordnade de en mellanölsvecka i Stockholm. Nu släpper man en filt inspirerad av Gärdet runt 1970 tillsammans med den svenska denimtillverkaren Indigofera. Det är en filt i miljömärkt ull med kalejdoskopiska mönster – som också fått namnet Gärdet.
– Det är den tiden på året då man längtar ut i grönskan. TT och mellanöl har alltid varit perfekt för att ta det piano i parken. Nu lika mycket som 1970, säger Marcus Friari, brand manager för TT på Galatea.
Filten har en kalejdoskopisk mönsterdesign i TT:s färger.
– Idén med Gärdet var att skapa en design som visuellt och känslomässigt refererar de där magiska åren i skarven mellan 60-och 70-talet då allt verkade möjligt, säger Mats Andersson på Indigofera.
Filten är 200×150 cm och kostar 2750 kronor, en begränsad upplaga finns från den 21 juni hos bland annat Second Sunrise (tidigare Unionville) på Katarina Bangata 69 i Stockholm och på Pancho and Lefty.
Bilderna på Gärdet är tagna av Calle Stoltz med Zacharias Zachrisson som modell.