Annons

Cafés Jan Gradvall om varför världen inte behöver sörja att Vänner-gänget aldrig kommer att återförenas. Tidigare publicerad i Café 4/2011.

* * * * *

En återförening av Vänner är i dag uppe i sådana svindlande summor att det inte räcker med en oligark för att genomföra den. Snarare sex oligarker som blir room mates.

Annons

Men det finns billigare sätt. Ställ upp två laptops och streama de senaste avsnitten av Episodes och Mr Sunshine simultant. Där har du Joey (Matt LeBlanc) och Chandler (Matthew Perry) i roller som ligger väldigt nära vad de hade spelat om Vänner aldrig hade lagts ned.

Gilla Cafe.se på Facebook

Om du dessutom låter Cougar town strömma ut från tjockteven får du några stickrepliker från Monica (Courteney Cox).

De nya komediserierna med Matt LeBlanc och Matthew Perry tillhör vårens mest lovande USA-premiärer. Mr Sunshine med Matthew Perry påminner lite om Vänner-kollegan Lisa Kudrows fina The comeback på så sätt att de själva varit delaktiga både som manusförfattare och producenter.

Precis som Tom Cruise i Jerry Maguire spelar Matthew Perry en sportmanager som genomgår en livskris. Att rappheten i berättandet för tankarna till Vita huset är ingen tillfällighet: Vita huset-regissören Thomas Schlamme har producerat Mr Sunshine och regisserade piloten. Thomas Schlamme regisserade även Matthew Perry i den evigt underskattade Studio 60 on Sunset Strip.

Vita huset-vibbarna i Mr Sunshine förstärks även av att Allison ”CJ” Janney spelar Matthew Perrys boss.

Även Matt LeBlanc har hamnat i ädelt tv-sällskap i sin nya serie. Episodes är skapad av Jeffrey Klarik från Mad about you och David Crane, en av de två som skapade Vänner. Matt LeBlanc påminde om sin gudabenådade komiska timing i de tidiga avsnitten av Joey och spelar i Episodes en metaversion av sig själv.

En engelsk sitcomsuccé skapad av ett gift par köps över av Hollywood. Men det engelska paret tvingas sedan – mot sin vilja – att skriva in Matt LeBlanc i seriens handling, med följd att både tv-serien och deras äktenskap krackelerar.

Nu väntar vi på att David Schwimmer kommer tillbaka till tv. Han var lysande i sina gästinhopp i 30 Rock och Simma lugnt, Larry. Även Jennifer Aniston har gästat 30 Rock. Lisa Kudrow har sin alldeles egen improviserade nätserie Web therapy som blivit en sådan framgång att Showtime ska sända den i tv nu i april.

JAN GRADVALL

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar